More


  “Anul 2013 a fost unul bun pentru judeţul Satu Mare”

  - Advertisement -

  adrian-stef

  Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a făcut o scurtă trecere în revistă a anului 2013 şi a prezentat obiectivele pe care şi le-a fixat pentru anul în curs la emisiunea Ceaiul de dimineaţă, difuzată de postul de televiziune Nord Vest TV. Potrivit celor declarate de preşedintele Adrian Ştef, anul 2013 a fost unul bun pentru judeţul Satu Mare din punctul de vedere al promovării turistice, al investiţiilor în infrastructura rutieră, în sistemul sanitar. Anul trecut, Satu Mare a fost primul judeţ din ţară care şi-a desemnat un sfânt protector în persoana Sfântului Ioan Botezătorul. De asemenea, preşedintele Adrian Ştef a remarcat buna colaborare pe care o are cu vicepreşedintele Mircea Govor, liderul PSD Satu Mare.

  Judeţul, motor al dezvoltării economice
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, consideră că anul precedent a fost unul bun din punct de vedere al realizărilor, în special în domeniul turismului. “Eu zic că a fost un an bun pentru judeţul Satu Mare. Sunt mulţumit de 2013, cu toate că foarte mulţi români s-au plâns de 2013. Consider că am reuşit să facem paşi importanţi în Consiliul Judeţean, în a reda poziţia pe care o merită judeţul Satu Mare ca instituţie. Judeţul trebuie să fie motorul dezvoltării economice, un motor în promovarea brandului turistic, în a lega toate aceste subiecte şi de fapt de a putea repune judeţul Satu Mare într-o altă poziţie. Dacă ne referim doar la partea turistică, am fost în permanenţă un judeţ de tranzit, la noi nu se prea opreau turiştii. La noi veneau turiştii poate pentru o noapte şi apoi mergeau mai departe, din păcate, în Maramureş sau în alte zone. Eu cred că avem deja ce prezenta. Judeţul s-a implicat în foarte multe proiecte. Am reabilitat castelul din Carei, cetatea din Ardud, acum se finalizează un proiect pe fonduri europene la Medieş, unde amenajăm zona cuptoarelor dacice. Acolo mai vrem să atragem nişte bani, mai trebuie să amenajăm şi o clădire administrativă, o zonă de parcare, ca să fie mult mai uşor accesibilă”, a declarat preşedintele Ştef.

  Investiţii în infrastructura rutieră
  Potrivit preşedintelui Ştef, anul trecut s-au înregistrat realizări importante în domeniul infrastructurii rutiere. “Vedeţi că am reuşit să asfaltăm destul de mult, am rezolvat probleme importante ale judeţului, autostrada Ţării Oaşului este asfaltată în întregime. Erau probleme foarte serioase în zona Turţului, Călineştiului, acolo într-un an a fost şi scandal. Sătmărenii care au venit acasă, şi pe bună dreptate, se plângeau de starea drumului, de faptul că sunt probleme foarte grave. Avem acum asfalt din Negreşti până dincolo, la drumul european, de la Furdulău până la graniţă, la Halmeu, la intersecţia cu acel drum european. Am reuşit să trecem acel drum comunal Odoreu- Medieş- Apa la drumuri judeţene, după care l-am trecut la drumuri naţionale. Este asfaltat până la intrarea în Apa acel drum. Sătmărenii din zona respectivă nu credeau că va fi onorată vreodată acea promisiune a politicienilor. Uitaţi că USL a venit şi s-a ţinut de cuvânt. Asta este, chiar dacă nu le convine contracandidaţilor că repet acest lucru, USL a găsit soluţia. USL a rezolvat această problemă. Pe bună dreptate, ne-am ţinut de cuvânt şi am realizat ceea ce am promis”, a declarat Adrian Ştef.

  Realizări în sistemul sanitar
  Anul trecut a fost un an plin de realizări şi în domeniul sistemului sanitar. “În domeniul Sănătăţii, am reuşit să reabilităm trei etaje din Spitalul Judeţean. La Spitalul Vechi deja un nivel este reabilitat. Am derulat proiecte europene pentru dotare. Secţia Obstetrică- Ginecologie este dotată cu aparatură nouă în valoare de 500.000 de euro. Spitalul Judeţean a mai fost dotat cu un Computer- Tomograf, un aparat Roentgen nou. Ambulatoriul este finalizat, undeva în martie va fi dotat cu aparatură, cu mobilier şi îl vom deschide. Deci, chiar s-au făcut foarte multe lucruri. Sunt mulţumit. Acuma, chiar asta vom face în săptămâna aceasta, exact cum i-am obişnuit şi pe colegii din presă, şi pe sătmăreni, o analiză a instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean, a aparatului de specialitate. Exact cum am făcut şi anul trecut, analizăm ce s-a întâmplat în 2013 şi ne stabilim obiectivele pentru 2014”, a afirmat Ştef.

  Primul judeţ cu un sfânt protector
  Satu Mare a fost primul judeţ din ţară care şi-a desemnat un sfânt protector. “Prin acea decizie a judeţului Satu Mare, a instituţiei şi a Consiliului Judeţean, de a-şi adopta un sfânt protector, am apropiat foarte mult biserica şi credincioşii. Satu Mare este primul judeţ în care s-a luat o asemenea decizie. Avem o relaţie foarte bună cu Biserica Ortodoxă, de care aparţin cei mai mulţi credincioşi. În momentul în care am adoptat sfântul protector al judeţului am avut o discuţie şi cu Biserica Reformată, cu Biserica Greco-Catolică şi cu Biserica Romano-Catolică. Sfântul Ioan Botezătorul este un sfânt recunoscut de toate bisericile, fiind totodată şi sfântul cu cea mai mare forţă. Consider că judeţul Satu Mare merită să aibă protector un asemenea sfânt”, a declarat Adrian Ştef.

  Descentralizarea decurge prea lent
  Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare este puţin nemulţumit de faptul că descentralizarea decurge prea lent. “În administraţie, birocraţia este încă foarte mare în momentul de faţă în România. Mi-aş fi dorit, de exemplu, ca descentralizarea să decurgă mult mai simplu, să apară mult mai repede. Oricum, felicit Guvernul Ponta pentru faptul că a avut curajul să-şi asume această descentralizare. Până acum, guvernele care s-au perindat la conducerea României au abordat acest subiect al descentralizării, dar PSD şi PNL şi-au asumat acest lucru. Decizia trebuie adusă mult mai aproape de români. Sper ca Dumnezeu să-i dea înţelepciune preşedintelui României, ceea ce mă îndoiesc, şi să promulge această lege. Ştiu că se împotriveşte acestei legi şi nu o doreşte”, a declarat Ştef.

  O nouă strategie de dezvoltare
  Noul an va aduce reanalizarea strategiei de dezvoltare a judeţului nostru. “Anul 2014 este anul în care judeţul Satu Mare, prin Consiliul Judeţean Satu Mare, îşi va reanaliza strategia de dezvoltare. Noi avem o strategie de dezvoltare a judeţului adoptată, dar o vom reactualiza pe realităţile momentului. În momentul în care s-a schimbat conducerea Consiliului Judeţean, fostul preşedinte avea altă viziune, noi, conducerea actuală, avem acum o altă viziune, tocmai de aceea trebuie reanalizată strategia de dezvoltare. Cred că va fi anul în care ne vom stabili şi priorităţile, respectiv ce fel de proiecte vom promova în următoarea perioadă de finanţare pentru a atrage fonduri europene în judeţ în 2014- 2020. Sunt foarte multe idei de proiecte pe care le-am adunat din tot judeţul, idei care vin de la toate primăriile, la care sunt alipite şi propunerile noastre, ale Consiliului Judeţean, pe care le-am comunicat Agenţiei de Dezvoltare Regională”, afirmă preşedintele Ştef.

  O colaborare bună cu vicele Govor
  Preşedintele Ştef apreciază buna colaborare cu vicepreşedintele Mircea Govor, liderul PSD Satu Mare. “Colaborarea cu Mircea Govor este foarte bună. Eu cred că aşa este normal şi am previzionat acest lucru. Noi USL-ul l-am făcut împreună. Am umblat judeţul dintr-un capăt în celălalt până am constituit USL, eu împreună cu Mircea Govor, care pe atunci nu era preşedintele PSD, era ca şi mine, vicepreşedinte. Noi eram cei doi vicepreşedinţi de la Consiliul Judeţean în momentul respectiv. Am parcurs la pas fiecare localitate. A fost foarte dificil pentru că au trebuit puşi la masă oameni care poate de multe ori nu au colaborat de-a lungul timpului şi nu se înţelegeau. Dar în momentul în care am început să mergem şi să luăm la pas judeţul pentru a constitui USL, ne-am dat seama ce forţă va fi această construcţie şi am dat exemplul nostru în toate acele localităţi în care PSD şi PNL nu se înţelegeau. (…) Am stabilit candidaţii la primării fără să ne contracandidăm, încercând să evaluăm cine are şanse mai mari de câştig. Mă înţeleg foarte bine cu Mircea Govor, eu chiar îl consider prietenul meu, trecând peste faptul că avem apartenenţă politică diferită. Amândoi avem acelaşi interes, dezvoltarea judeţului şi buna funcţionare a USL, trecând peste orice fel de animozităţi. Vedem că la centru mai sunt anumite discuţii, dar noi n-avem niciun fel de probleme la nivel local”, spune Adrian Ştef.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare