Aproape 2 milioane de euro pompate în mediul ruralbilant

În ultimele 16 luni, Grupul de Acţiune Locală (GAL) Satu Mare, care însumează 11 localităţi, a reuşit să depună 58 de proiecte pentru obţinerea de finanţare europeană. Astfel, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Satu Mare au fost depuse 51 de proiecte, din care unul a fost declarat neeligibil, unul a fost retras, 22 de proiecte au contractul de finanţare semnat, iar restul sunt în evaluare. Concret, valoarea totală nerambursabilă este de 1.989.742 de euro, reprezentând 93,13% din suma alocată. Campioană la atragerea fondurilor europene este comuna Odoreu. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Micula, de către managerul GAL Zona Sătmarului, Toga Judita.

GAL Satu Mare însumează 11 localităţi
Teritoriul pe care operează GAL Satu Mare este bine delimitat şi uşor de identificat: este vorba de localităţile ce se întind în imediata vecinătate a municipiului Satu Mare. Este vorba despre Viile Satu Mare, Odoreu, Păuleşti, Vetiş, Botiz, Livada, Micula, Lazuri, Socond şi Dorolţ şi o localitate din județul Maramureș, Bicaz. Localităţile sunt omogene: există graniţe între ele, nu există goluri sau suprafeţe neacoperite. În cadrul judeţului ca şi repere cardinale GAL-ul se găseşte în partea de Nord, Nord-Vest şi Nord-Est. “Prin GAL Zona Sătmarului s-a reuşit promovarea unei strategii locale pentru dezvoltarea celor 11 localităţi din teritoriul parteneriatului. În anul 2012 am început implementarea acestui proiect şi cred că, împreună cu colegii mei, am instruit liderii locali, şi împreună cu primarii localităţilor am animat teritoriul, astfel încât, oamenii au prins încredere în programul LEADER, iar până la ora actuală s-au depus 58 de proiecte de finanţare, în valoare totală de 1.989.742 euro”, a declarat Toga Judita, în calitate de manager GAL Zona Sătmarului.

Sute de acţiuni de informare
De la lansarea programului până la finele anului 2013 s-au desfășurat peste 300 de caravane, întâlniri şi conferinţe în cele 11 localități ale GAL-ului. Compartimentul administrativ s-a deplasat în fiecare localitate cu scopul diseminării cunoștințelor din domeniul dezvoltării rurale în cadrul Uniunii Europene, abordarea LEADER, măsurile PNDR, activitățile Grupului de Acțiune Locală Zona Sătmarului și în mod special prezentarea și promovarea apelurilor de proiecte care au fost lansate de către GAL Zona Sătmarului. La întâlniri au participat persoane din sectorul public, privat și societăți civile. Cu această ocazie s-au distribuit pliante informative în legătură cu programul LEADER.

Primul tractor achiziţionat prin GAL
Primul proiect depus la GAL Zona Sătmarului intitulat “Achiziţionarea unui tractor de către II Toth Ioan Sergiu din localitatea Decebal, judeţul Satu Mare” derulat prin măsura 41.121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, a fost implementat de Toth Ioan Sergiu. Proiectul a fost depus în luna decembrie 2012, iar contractul de finanţare cu APDRP a fost semnat în luna septembrie 2013. Conform contractului de finanţare, în perioada septembrie-octombrie 2013 s-a desfăşurat procedura de achiziţii, în urma căreia s-a cumpărat un tractor John Deere, cu o putere de 102 CP. “Derularea acestui proiect s-a realizat fără probleme, sprijinul nerambursabil de 50% din valoarea investiţiei obţinut prin intermediul GAL Zona Sătmarului fiind hotărâtor pentru achiziţionarea unui nou utilaj agricol care va impulsiona activitatea de producţie a exploataţiei agricole”, a declarat Sergiu Toth.

Comuna Odoreu, campioana GAL Satu Mare
Distribuţia valorică pe comune a celor 58 de proiecte depuse de beneficiari la GAL Zona Sătmarului, până în decembrie 2013, plasează comuna Odoreu pe primul loc, cu cinci proiecte şi cu o valoare totală de 274.270 euro. Pe locul secund se plasează comuna Viile Satu Mare tot cu cinci proiecte, cu o valoare totală de 253.128 euro, în timp ce pe locul al treilea se plasează Dorolţul, cu cinci proiecte şi cu o valoare totală de 243.083 euro. Până în prezent, din cele 58 de proiecte depuse la GAL, la OJPDRP Satu Mare au fost depuse 51 de proiecte, din care unul a fost declarat neeligibil, unul a fost retras, 22 de proiecte au contractul de finanţare semnat, iar restul sunt în evaluare.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts