More

    Biserici arhipline de Bobotează

    ortodox

    Bisericile din municipiul Satu Mare s-au dovedit a fi neîncăpătoare ieri pentru miile de credincioşi ortodocşi şi greco-catolici care au sărbătorit Botezul Domnului sau Boboteaza, cum este denumită popular. De dimineaţă, mii de sătmăreni au pornit spre biserici să ia apă sfinţită, aşa cum cere tradiţia. În biserici a fost oficiată slujba specială pentru sfinţirea apei, pe care sătmărenii au luat-o acasă pentru a o păstra pe tot parcursul anului.

    Bisericile ortodoxe, neîncăpătoare
    Bisericile ortodoxe au fost înţesate ieri de miile de credincioşi care şi-au dorit să asiste la Liturghia specială de Bobotează şi la slujba de sfinţire a apei. La Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, au participat peste o mie de credincioşi la slujbele oficiate de protopopul Ioan Socolan şi preoţii Tiberiu Susan Vălean şi Gabriel Gorgan. În predica sa, preotul Gabriel Gorgan a explicat credincioşilor cât de importantă este pentru creştinătate sărbătoarea Bobotezei sau a Epifaniei.
    Apoi cei trei preoţi au oficiat Aghiasma Mare, slujbă care se face doar de două ori pe an, şi a fost sfinţită şi apa din recipientele mari. Profitând de timpul frumos şi pentru a fi evitată îmbulzeala în incinta bisericii, recipientele mari cu apă sfinţită au fost scoase în curtea lăcaşului de cult, de unde, în mod civilizat, credincioşii şi-au luat apă pentru acasă.

    Apă sfinţită şi în bisericile greco-catolice
    Şi bisericile greco-catolice au fost pline de Bobotează. Spre exemplu, la Biserica “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de pe Bulevardul Cloşca, la Liturghia oficiată de preoţii Florin Fodoruţ şi Gheorghe Simion au participat peste 500 de credincioşi greco-catolici. În cuvântul său de învăţătură, şi preotul Florin Fodoruţ a vorbit despre importanţa acestei sărbători, afirmând că Dumnezeu s-a arătat lumii la botezul lui Isus în râul Iordan. După Sfânta Liturghie a fost oficiată Slujba de sfinţire a apei, apoi recipientele mari au fost scoase în curtea bisericii de unde creştinii şi-au luat apă sfinţită pentru acasă.
    În credinţa ortodoxă, sărbătoarea reaminteşte de botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor “Agheasma Mare”. Mii de credincioşi sătmăreni au fost prezenţi ieri în biserici pentru a asista la această ceremonie după care şi-au luat acasă apă sfinţită, aşa cum este obiceiul în zonă.

    Florin Dura

    catolic

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE