Campania ”Fericirea în familie se învaţă” continuăConsecinţele psiho-comportamentale ale violenţei domestice asupra copilului
Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Sălaj, una din cele mai importante funcţii ale familiei constă în educarea şi formarea tinerilor în vederea integrării lor optime în viaţa şi activitatea socială. ”Într-o familie violentă, copiii cresc într-o atmosferă în care nevoile lor de bază (nevoia de siguranţă, de viaţă ordonată, de dragoste) sunt profund neglijate. Astfel, orice formă de violenţă asupra copilului poate duce la retard în dezvoltarea intelectuală şi la tulburări de echilibru emoţional”, spun cei de la Compartimentul Prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Sălaj.
Structurarea personalităţii copilului va suporta efectele abuzului şi va fi marcată de o atitudine reticentă în relaţionarea socială, de sentimentul de stigmatizare şi de imagine de sine negativă.
Copiii din familiile violente învaţă că: este acceptabil ca un bărbat să lovească o femeie; violenţa este modul de a obţine ceea ce vrei; oamenii mari au o putere pe care nu o folosesc cum trebuie; bărbaţii care pedepsesc femeile şi copiii sunt masculi adevăraţi; exprimarea sentimentelor înseamnă slăbiciune; nu trebuie să vorbească despre violenţă, să aibă încredere în sine, să simtă.
Copiii care trăiesc într-un mediu violent sunt martori ai ameninţărilor verbale, aruncării obiectelor, bătăilor, ameninţărilor cu arme, torturării sexuale, încercărilor de sinucidere, crimelor, însă pot fi şi victime în timpul acestor incidente.
Copiii de şcoală primară, încep să înveţe că violenţa este calea cea mai potrivită pentru a rezolva conflictele într-o relaţie. Deseori au probleme la teme, iar la fetele din această grupă de vârstă au fost identificate cele mai ridicate nivele de agresivitate şi depresie.
Adolescenţii văd violenţa ca o problemă a părinţilor lor şi deseori consideră victima ca fiind vinovată. Conflictele dintre părinţi au o influenţă profundă asupra dezvoltării adolescenţilor şi a comportamentului lor ca adulţi şi este cel mai puternic predictor al delincvenţei.
Copiii care au fost martori ai violenţei în familie deseori devin agresivi cu colegii, prietenii şi profesorii. Ei tind să fie neobedienţi, iritabili şi uşor de înfuriat. Copiii care distrug obiectele şi au tendinţa de a se implica în conflicte, pot dezvolta o personalitate delincventă în adolescenţă. Problemele emoţionale interioare, cum ar fi anxietatea, depresia, stima de sine scăzută, închiderea în sine şi letargia, au fost identificate la copiii expuşi la violenţa domestică, aceste simptome apar pentru că există o tensiune internă acumulată, la copiii care nu găsesc moduri de rezolvare a unor probleme, care nu îşi pot exprima conflictele sau nu pot căuta ajutor. Totodată, aceşti copii nu se pot concentra asupra cerinţelor educaţionale, mai afirmă reprezentanții IPJ Sălaj în cadrul campaniei ”Fericirea în familie se învaţă”.
Iulian Duma
ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts