More


  Carburanţii s-au scumpit cu până la 20 de bani pe litru

  - Advertisement -

  peco02

  Preţul benzinei şi cel al motorinei a crescut, la început de an 2014, cu până la 20 de bani pe litru, chiar dacă guvernul a decis amânarea introducerii accizei suplimentare pentru carburanţi. Astfel, cei care în această perioadă au vrut să-şi alimenteze maşinile cu carburanţi au constatat că s-a scumpit atât benzina cât şi motorina. De vină este noul sistem de calcul al accizei la carburanţi.

  Şefii staţiilor de carburanţi din municipiul Satu Mare s-au ferit să dea prea multe explicaţii cu privire la scumpirea acestora invocând faptul că pentru asta au nevoie de o aprobare suplimentară “de la centru”. “Noi suntem simpli executanţi. Facem exact ce ni se spune. Din păcate, nu pot oferi alte detalii fără o aprobare de mai sus”, ne-a declarat şeful unei benzinării sătmărene.
  Însă a recunoscut că preţul carburanţilor a crescut. Astfel, dacă în ultima zi a anului trecut, un litru de benzină Standard 95 se vindea la o benzinărie Petrom cu 5,78 de lei, începând din data de 2 ianuarie, preţul acesteia era de 5,87 lei pe litru, adică cu 9 bani mai mult. De asemenea, un litru de motorină cu aditivi costa în ultimele zile ale anului trecut 6,33 lei la o benzinărie OMV Petrom şi a ajuns la un preţ de 6,48 lei imediat după Anul Nou. Mai exact, motorina cu aditivi s-a scumpit cu 15 bani.
  Preţul carburanţilor a crescut şi în benzinăriile Lukoil. Dacă în ultimele zile din decembrie motorina Euro L Diesel costa 5,86 lei pe litru, potrivit datelor de pe portalul companiei, joi, preţul acesteia era de 6,08 lei pe litru. Litrul de benzină Euroluk 95 costa 5,61 lei la 30 decembrie, iar joi, 2 ianuarie, preţul era de 5,81 lei. Totodată, la benzinăriile Mol preţul benzinei este în prezent de 5,74 lei litrul, cu aproape zece bani mai mare decât la finele anului trecut, iar cel al motorinei de 5,87 lei litrul, cu 7 bani mai mult.
  Motivul scumpirilor nu îl reprezintă însă o nouă taxă introdusă de autorităţi ci modificarea modului de calcul al accizelor. Până acum, acciza era calculată în funcţie de cursul publicat de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a anului precedent. Acest lucru ar fi generat ieftiniri la carburanţi deoarece cursul anunţat de BCE la 1 octombrie 2013 s-a situat sub nivelul celui din anul precedent.
  Din 2014, accizele au fost indexate şi cu rata inflaţiei. Mai exact, pentru 2014, este luată în calcul rata medie a inflaţiei din luna septembrie, de 4,77%, care se adaugă referinţei de 4,5223 lei/euro anunţate la 1 octombrie 2012. Inflaţia luată în calcul echivalează astfel cu un curs de schimb de 4,738 lei/euro. Având în vedere că acciza ocupă, în medie, o pondere de 27% din preţul total al carburanţilor, o majorare a valorii acesteia cu 4,77% presupune o scumpire cu 1,29% a litrului de benzină, respectiv motorină.
  După data de 1 aprilie sunt aşteptate noi scumpiri la carburanţi după majorarea accizelor cu 7 eurocenţi pe litru.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img