Crima de la Aciua a fost rezolvatăunu

În urmă cu șase luni, niște săteni din Aciua au făcut o descoperire macabră. Într-o autoutilitară abandonată pe un teren viran au găsit trupurile neînsuflețite ale unui pastor penticostal din Bistrița, Traian Blaga, și ale fiului său Timotei. Anchetatorii criminaliști au luat în calcul mai multe variante, mergând inițial pe cea a crimei în scop de jaf. Însă în urma testelor ADN și al probelor analizate cu atenție, au ajuns la o concluzie șocantă: pastorul Blaga și-a ucis fiul cu sânge rece, după care și-a pus capăt zilelor, dar nu înainte de a încerca să incendieze mașina. Anchetatorii au mai stabilit că pastorul Blaga avea probleme financiare, în ziua sângerosului eveniment trebuind să achite chirii de aproximativ 7.000 de euro pentru casele de tip familial din Bistrița ale mişcării Calvary Chapel.

O descoperire macabră
În data de 6 august, pe un teren viran între localităţile Pomi şi Aciua nişte săteni au găsit într-o autoutilitară cadavrele unui bărbat de 39 de ani şi cel al fiului său, în vârstă de 9 ani, din Bistriţa. Ambii aveau urme de lovituri pe corp. Mașina fusese incendiată, însă aceasta a ars doar în partea din faţă. Ulterior s-a descoperit că tatăl, Traian Blaga, era pastor penticostal şi venise cu fiul său, Timotei Blaga, să caute un loc de tabără în judeţul Satu Mare. După primele cercetări s-a luat în calcul că cei doi ar fi fost ucişi de către una sau mai multe persoane foarte probabil pentru bani. Ulterior a fost luată în discuţie şi varianta în care tatăl şi-ar fi ucis fiul, după care s-ar fi sinucis.

Raportul medico-legal, foarte clar
Raportul medico-legal confirma din start varianta asasinatului urmat de sinucidere. “Din cercetări şi raportul medico-legal întocmit în caz, copilul a suferit un şoc hemoragic ca urmare a unei plăgi tăiate profunde a gâtului, cu leziuni de vase sanguine. De asemenea, a suferit o fractură deschisă comunitivă cu dislocarea cutiei craniene cu dilacerare duro-cerebrală, care s-a putut produce prin loviri active repetate cu un corp dur, cu suprafaţă relativ mică de impact, putând fi şi ea cauza tanatogeneratoare”. Potrivit raportului, pastorul a murit mai târziu decât fiul său, însă, în timp ce cadavrul băiatului avea numeroase urme de violenţă, cel al pastorului avea doar o “plagă tăiată înţepată penetrantă a gâtului cu secţionarea vaselor sanguine”. “Nu prezenta urme de autoapărare. La examenul intern s-au constatat depuneri de funingine pe tractul respirator, limbă şi mucoasa esofagului care s-au putut produce în timpul vieţii prin inhalare de fum”, se mai arată în raport.

Testele ADN confirmă varianta crimei urmate de sinucidere
După o jumătate de an de cercetări, anchetatorii au ajuns la concluzia că pastorul Traian Blaga și-a ucis copilul, după care și-a pus capăt zilelor. Polițiștii criminaliști au ridicat de la fața locului cutii de bere, mucuri de țigară, arma crimei – o macetă și un cuțit, care au fost trimise la București pentru a fi analizate. În urma expertizei ADN, s-a stabilit cu certitudine că urmele de pe obiectele ridicate corespund profilului genetic al pastorului Traian Blaga. De asemenea, pe corpul pastorului Blaga nu s-a găsit nicio leziune de autoapărare, un alt argument care respinge ipoteza asasinatului în scop de jaf.
Anchetatorii au stabilit cu certitudine că pastorul Traian Blaga avea datorii foarte mari, întrucât cheltuise banii pentru chiria spațiilor ocupate de casele de tip familial ale Asociaţiei ”Începuturi Noi”, finanțată de mişcarea Calvary Chapel. În ziua în care și-a pus capăt zilelor, pastorul trebuia să achite suma de 7.000 de euro. Disperat că nu putuse face rost de bani, pastorul și băiatul său au pornit cu mașina din Bistrița, au trecut prin Dej, Cluj Napoca, Zalău, Satu Mare și au ajuns în cele din urmă la Pomi, respectiv în apropierea satului Aciua. Itinerarul a fost refăcut pe baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere.

Crimă și sinucidere cu sânge rece
Ajuns la Aciua, pastorul Traian Blaga și-a ucis copilul, tăindu-i gâtul cu maceta. Apoi a băut câteva cutii de bere și a fumat mai multe țigări, probabil pentru a-și face curja pentru sinucidere. Înainte de a se sinucide, cu ajutorul unei canistre de motorină, cumpărată la o stație PECO din Florești, în apropiere de Cluj Napoca, pastorul a incendiat mașina. Anchetatorii au constatat că focul a pornit din interiorul mașinii, dar nu de lângă cadavre, care nu erau stropite cu combustibil. Apoi, pastorul Traian Blaga s-a sinucis lângă cadavrul fiului său, căruia îi luase viața. Potrivit criminaliștilor, între decesul fiului și cel al tatălui său a trecut o perioadă destul de lungă de timp, perioadă în care pastorul Traian Blaga și-a pregătit sinuciderea.
Anchetatorii au mai multe argumente care confirmă varianta crimei urmată de sinucidere. În primul rând, pe arma crimei s-au găsit amprentele pastorului Blaga. În al doilea rând, pastorul nu murise încă în momentul incendierii mașinii, dovadă stând fumul găsit pe tractul respirator. De altfel, într-o înregistrare găsită la o benzinărie din Florești pastorul a fost surprins de camerele de luat vederi cumpărând combustibil la canistră. În al treilea rând, nici pe corpul copilului și nici pe corpul pastorului nu au fost găsite leziuni de autoapărare. Este greu de crezut că cei doi ar fi stat impasibili să fie uciși de cineva, fără să încerce să riposteze. De asemenea, ucigașului sau ucigașilor le-ar fi fost imposibil să ia prin surprindere ambele victime.

Variante aberante din șovăiala anchetatorilor
Deși cazul urmează să fie închis după ce s-a stabilit cu certitudine că pastorul și-a ucis copilul, iar apoi și-a pus capăt zilelor, anchetatorii au abordat și abordează în continuare o atitudine greu de înțeles. De altfel, de la începutul anchetei, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare au avut o atitudine ciudată, refuzând cu îndârjire să comunice stadiul cercetărilor cu reprezentanții presei. Această lipsă de comunicare a procurorilor a generat apariția în spațiul public a tot felul de variante legate de modul în care au murit pastorul Blaga și fiul său, avansate de tot felul de pseudospecialiști, unele dintre ele de-a dreptul aberante.
Sperăm că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare vor face public în cele din urmă modul în care au soluționat dosarul și că, în viitor, nu vor mai repeta greșelile de comunicare, generatoare de diverse teorii aberante, care mai mult le îngreunează munca de investigație decât să-i ajute.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts