Presa este în prăbușire liberă. Criza economică a afectat-o foarte mult și nu pare să dea semne de revigorare. Ziarele își închid porțile, iar investițiile sunt din ce în ce mai mici. Din păcate, chiar și libertatea de exprimare este în pericol. Diferiți oameni politici încearcă, la 23 de ani de la Revoluție, să pună pumnul în gură presei. Un asemenea caz este semnalat la noi, la Satu Mare, unde un anume senator al României, Valer Marian, din răzbunare personală încearcă să distrugă o instituție mass-media. Traficându-și poziția sa de demnitar al statului roman, acesta face presiuni asupra autorităților locale și centrale pentru a trimite controale peste controale la ziarul Gazeta de Nord Vest și la televiziunea Nord-Vest TV. El a făcut la sfârșitul anului trecut o interpelare la Ministerul Finanțelor, cerând, în mod imperativ, controale financiare, învocând motive inventate. De asemenea, acesta a făcut plângeri penale impotriva acestor instituții mass-media la toate autoritățile locale.
Marea supărare a lui Valer Marian este că presa își face treaba și aduce în atenția opiniei publice afacerile și acțiunile sale murdare în care a fost şi este implicat.
În acest context, nu putem vorbi decât despre un atac fără precedent la libertatea presei, o cale total nedemocratică de cenzurare a unui drept constituțional care există într-o țară democratică. Grav este faptul că Valer Marian nu ezită să-și folosească influențele, în numele celei mai democratice instituții, Parlamentul României, să recurgă la metode inacceptabile pentru a se răfui, potrivit intereselor personale, cu presa. Aşa- zisul senator nu a învățat până acum că libertatea de expresie este garantată de Constituție, iar faptele sale nu pot rămâne nepedepsite. De aceea, un rol în acest sens trebuie să-l aibă comisia juridică, de imunități și disciplină a Senatului, care este nevoită să-i ceară socoteală lui Valer Marian pentru acțiunile sale care depășesc cadrul atribuțiilor sale de ales al poporului.
Comisia juridică știe foarte bine că atât în Constituția României, cât și în Regulamentul Senatului, se spune clar faptul că parlamentarii nu pot face interpelări și adresa întrebări instituțiilor statului decât în probleme ce vizează interesele naționale sau cele publice ale alegătorilor din colegiul său, pe care îi reprezintă. Ori, ceea ce face acest senator se poate încadra foarte bine la abuz în serviciu sau chiar trafic de influență, în condițiile în care Valer Marian cere ministrului Finanțelor să întreprindă controale la o societate privată, făcând presiuni prin solicitarea unui răspuns urgent la interpelare. Comisia juridică și de disciplină din Senat ar trebui să analizeze mai pe larg situația senatorului Valer Marian, ținând cont de faptul că acesta nu mai face parte din nicio comisie parlamentară, că nu mai dispune de niciun birou parlamentar în colegiul său, că nu reprezintă în niciun fel interesele alegătorilor săi, el fiind dat afară din partid, iar activitatea sa în teritoriu este, de fapt, zero.
De aceea, facem apel la instuțiile abilitate să ia măsuri pentru protecția presei, pentru apărarea dreptului fundamental la libertatea de exprimare. Pentru că ziariștii nu se mai simt în siguranță, ei fiind permanent amenințați, atât pe plan economic cât și al exercitării meseriei. Doamne ajută să nu ajungem la fenomenele extreme manifestate în Ucraina și Rusia, unde presa este redusă la tăcere prin metode barbare!
Marius Oproiu