More


  Eroii Sătmarului se împuţinează

  - Advertisement -

  veterani2

  Eroii României se împuţinează. De la an la an, numărul veteranilor de război scade dramatic cu câteva sute, iar legea firii ne arată încă o dată că nimeni nu poate fi mai presus de ea. Veteranii de război sunt soldaţii care şi-au lăsat în urmă copiii, soţiile, fraţii şi părinţii şi au plecat pe front fără să ştie dacă se mai întorc şi dacă o să îi mai vadă vreodată. Dar au plecat să-şi apere ţara şi să lupte pentru ea şi nu au fost puţini aceia care şi-au dat ultima suflare departe de casă şi familie. Cei care au rămas în viaţă şi au supravieţuit războiului sunt tot mai puţini în zilele noastre. O spune cu un mare regret în suflet preşedintele filialei sătmărene a Asociaţiei Veteranilor de Război, colonelul în rezervă Nicolae Codreanu.

  Mai sunt câteva zeci de veterani
  Președintele Asociației Veteranilor de Război filiala “Doctor Vasile Lucaciu” Satu Mare, col. (r.) Nicolae Codreanu, a precizat că numărul veteranilor de război scade dramatic de la un an la altul. ”Dacă în 1989, în județul Satu Mare mai erau în evidențe aproximativ 2.000 de veterani de război, în 2011 erau în evidențele noastre 809 membri (veterani, văduve ale veteranilor), însă numărul acestora, la 1 aprilie 2012, a scăzut la 705 membri. În 2013 mai avem în evidenţe 644 de membri, din care 500 sunt văduve de război sau văduve de veterani de război şi au mai rămas în viaţă doar 98 de veterani. Dintre aceştia, doar zece sunt transportabili”, a declarat Nicolae Codreanu.

  Drepturi da, beneficiari ba
  Președintele Asociației Veteranilor de Război, filiala “Doctor Vasile Lucaciu” Satu Mare, a punctat și câteva dintre problemele cu care se confruntă veteranii, văduvele acestora, dar și urmașii celor care au luptat pe câmpurile de bătălie. Pensiile extrem de mici și limitarea biletelor gratuite pe mijloacele de transport au fost doar câteva dintre problemele aduse în discuție de către colonelul(r) Codreanu. Chiar dacă nemulţumirile bătrânilor sunt multe, mai ales că şi-au riscat viaţa în război, aceştia se mulţumesc cu orice bănuţ pe care îl primesc, mai ales în vremuri de criză. În ceea ce priveşte indemnizaţiile soţiilor supravieţuitoare veteranilor de război, ele primesc jumătate din drepturile băneşti ce le reveneau soţilor.
  Mulţumiţi de relaţia cu Casa Judeţeană de Pensii
  În altă ordine de idei, președintele Asociației Veteranilor de Război, filiala “Doctor Vasile Lucaciu” Satu Mare, a declarat că la Satu Mare nu sunt probleme cu biletele de tratament, şi că cele primite din partea Casei Judeţene de Pensii au şi fost folosite de către membrii asociaţiei. De asemenea, colonelul(r) Nicolae Codreanu s-a declarat mulţumit în legătură cu faptul că veteranii au primit loc de casă sau de pământ. În acest an, veteranii sătmăreni au primit suma de 3.200 lei care a fost oferită celor care au pensii de 700 lei, pensie de serviciu cumulat cu indemnizaţia de veterani, refugiaţi, deţinuţi politici, deportaţi, şi să nu depăşească 699 lei, aceştia primind câte 65 lei de persoană ajutor anual.

  Vor mai multe beneficii
  Președintele Asociației Veteranilor de Război, filiala “Doctor Vasile Lucaciu” Satu Mare, colonelul (r) Nicolae Codreanu, a precizat că în cadrul Conferinţei Naţionale veteranii de război au cerut majorarea indemnizaţiilor anuale de la 150 lei la 500 lei, cerând, totodată, să le fie respectat statutul de veteran de război şi să nu mai fie obligaţi să plătească taxe şi impozite către stat. “Nu facem un titlu de glorie pentru că am participat la război. Noi nu ne-am dorit acest lucru niciodată. Nu le dorim nimănui să cunoască ororile războiului. Dar războiul a existat şi mulţi au luptat cu demnitate, curaj şi eroism pentru a-şi apăra ţara şi considerăm că ţara trebuie să le fie recunoscătoare, conferindu-le unele drepturi, inclusiv băneşti, la bătrâneţe, acum când au nevoie de bani pentru a-şi cumpăra medicamente. Pentru a avea un trai cât mai decent la bătrâneţe”, a precizat colonelul Nicolae Codreanu.

  Ciprian Bâtea

  Pavel Prodaniuc  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare