More


  Hram la Mănăstirea Scărişoara Nouă

  - Advertisement -

  hram

  Sărbătoare cu o mare încărcătură simbolică şi duhovnicească la mănăstirea din Scărişoara Nouă, considerată cel mai vestic aşezământ monahal din România. Şi asta pentru că marţi, 7 ianuarie, se sărbătoreşte hramul lăcaşului de cult, închinat Sfântului Ioan Botezătorul. Sfânta Liturghie Arhierească va fi oficiată de un sobor de preoţi, avându-l în frunte pe episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, P.S. Iustin Sigheteanul. Arhimandritul doctor Timotei Bel, stareţ al Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarh al mănăstirilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, îi invită pe toţi credincioşii la acest eveniment de înaltă trăire duhovnicească. Mănăstirea Scărişoara Nouă, închinată Sfântului Ioan Botezătorul, este o mănăstire înfiinţată în anul 1991, de comunitatea de moţi stabiliţi în satul Scărişoara Nouă, în urma reformei agrare din anul 1924.
  Acest aşezământ monahal închinat Sfântului Ioan Botezătorul se află într-un punct deosebit al României, pe graniţa de vest. Actualmente, mănăstirea din Scărişoara Nouă cuprinde biserica în stil bizantin, chilii, anexe gospodăreşti, turnul-clopotniţă şi chilii pentru pelerini. Biserica a fost construită între anii 1991-2000 şi sfinţită pe 24 iunie 2000, cu ocazia sărbătorii hramului, de către Preasfinţitul Iustinian al Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Sofronie, episcop român ortodox din Ungaria şi Preasfinţitul Iustin, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului.
  Pictura este realizată de pictorul Ioan Botiş între anii 2007-2009. Aceasta este realistă, în stil bizantin. Predomină culoarea roşu şi albastru, ce dă locaşului o profundă ambianţă de linişte, seninătate şi un adânc duh de rugăciune, îndemnând toţi credincioşii la linişte, pace lăuntrică şi înălţare duhovnicească. Altarul de vară a fost construit între anii 2008 – 2010, în stil maramureşean din lemn de stejar, acoperit cu draniţă, de meşteri din judeţul Maramureş, comuna Iout, fiind considerat o adevărată bijuterie arhitecturală. Altarul de vară se află în spatele bisericii, în pădurea de salcâmi. În interior se găseşte o cruce şi icoane. În altarul de vară se oficiază slujbele sărbătorilor în perioada verii. Slujba de binecuvântare a fost săvârşită în anul 2010 la 24 iunie de către un sobor împreună cu Preasfinţitul Iustin, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, cu ocazia hramului mănăstirii, “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul – Sânzienele”.
  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img