More


  Mănăstirea de la Scărişoara Nouă, cetatea spiritualităţii judeţene

  - Advertisement -

  scarisoara01

  Mănăstirea de la Scărişoara Nouă – ultimul bastion al ortodoxismului românesc – şi-a sărbătorit ieri hramul. Sute de credincioşi au ales să lase pentru o zi treburile lumeşti şi au venit la Scărişoara Nouă pentru a se închina lui Dumnezeu. De altfel, întreaga conducere a judeţului a ales să participe la Sfânta Liturghie, oficiată de către un sobor de preoţi avându-l în frunte pe PS Iustin Sigheteanul, cu atât mai mult cu cât Sfântul Ioan Botezătorul este şi protectorul judeţului Satu Mare. Printre oficialităţi s-au numărat europarlamentarul Ovidiu Silaghi, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor, viceprimarii municipiului Satu Mare, Radu Roca şi Marcela Papici, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Gheorghe Avram, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Gheorghe Dan, adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Liviu Tăut, respectiv în calitate de gazdă a evenimentului – primarul comunei Pişcolt, Cosmin Varga.

  Sfântă Liturghie oficiată de PS Iustin Sigheteanul
  Sărbătoare cu o mare încărcătură simbolică şi duhovnicească la mănăstirea din Scărişoara Nouă, considerată cel mai vestic aşezământ monahal din România. Şi asta pentru că ieri s-a sărbătorit hramul lăcaşului de cult, închinat Sfântului Ioan Botezătorul. Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de un sobor de preoţi, avându-l în frunte pe episocopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, P.S. Iustin Sigheteanul. Din soborul de preoţi au mai făcut parte arhimandritul doctor Timotei Bel, stareţ al Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarh al mănăstirilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan, respectiv protopopul de Carei, Marian Crainic.
  “Programul duhovnicesc al mănăstirii noastre a început încă din ajun, prin săvârşirea vecerniei unite cu litia, iar în continuare slujba de priveghere. Astăzi, în zi de sărbătoare duhovnicească, hramul mic al mănăstirii noastre, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, am sărbătorit sfânta şi dumnezeiasca liturghie în sobor de preoţi şi diaconi, sub pronia PS Iustin Sigheteanul. A fost o zi duhovnicească, o zi înălţătoare, dătătoare de nădejde pentru a putea continua activitatea duhovnicească şi administrativă aici, la fruntariile României ortodoxe. Tuturor românilor care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul le urăm la mulţi şi binecuvântaţi ani!”, a declarat arhimandritul doctor Timotei Bel, stareţ al Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarh al mănăstirilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului.

  scarisoara02

  O cetate a credinţei
  Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanul, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, a ţinut să marcheze, în cuvântarea sa, importanţa pe care o reprezintă aşezământul monahal în cadrul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului. “Încheiem sărbătorile creştine de iarnă cu acest praznic al Sfântului Ioan Botezătorul. Este soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi am avut bucuria să venim la mănăstirea noastră de la Scărişoara Nouă, cea mai vestică a Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, este chiar pe graniţa de vest. Este un aşezământ care a evoluat chiar foarte frumos, este o adevărată cetate a credinţei. Este un loc care promovează unitatea credinţei, unitatea noastră naţională şi identitatea noastră, valorile şi tradiţiile noastre sfinte. Este un aşezământ care adună foarte mulţi credincioşi, are obşte frumoasă, jertfelnică, harnică, în frunte cu părintele Timotei, care este şi eharhul mănăstirilor, şi care lucrează cu mult spor şi ajutor de la Dumnezeu şi de la Sfântul Ioan Botezătorul. Îi mulţumim Sfântului Ioan Botezătorul pentru lumina şi frumuseţea acestei zile, şi îl rugăm să ne ajute să fim martori şi mărturisitori ai Domnului nostru Iisus Hristos toată viaţa noastră, aşa cum el a fost şi cum ne-a învăţat pe noi să fim”, a declarat PS Iustin Sigheteanul.

  Aşezământ monahal închinat Sfântului Ioan Botezătorul
  Mănăstirea Scărişoara Nouă a luat fiinţă prin grija Prea Sfinţitului Iustinian Chira – Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi este o mănăstire de călugări cu hramul “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, fiind considerată cel mai vestic aşezământ monahal, situată într-un peisaj minunat. La origine clădirea este un paraclis, ce a fost construit de sătenii locali – moţi care au ajuns pe aceste meleaguri în anul 1924, care în anul 1940, după Dictatul de la Viena (30 august 1940) au fost alungaţi, însă au revenit cu demnitate şi plini de speranţe pe aceste meleaguri cu ajutorul sătenilor din localităţile învecinate.
  Acest aşezământ monahal închinat Sfântului Ioan Botezătorul se află într-un punct deosebit al României, pe graniţa de vest. Poziţia lui aici este una care se datorează credincioşilor din localitatea Scărişoara Nouă, care şi-au dorit o mănăstire în vatra satului lor. Actualmente, mănăstirea din Scărişoara Nouă cuprinde biserica în stil bizantin, chilii, anexe gospodăreşti, turnul-clopotniţă şi chilii pentru pelerini. Biserica a fost construită între anii 1991-2000 şi sfinţită pe 24 iunie 2000, cu ocazia sărbătorii hramului, de către Preasfinţitul Iustinian al Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Sofronie, episcop român ortodox din Ungaria şi Preasfinţitul Iustin, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului.

  Ciprian Bâtea

  scarisoara03  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img