More

  Marea Britanie, între iluzie şi realitate

  Britanicii, cel puţin o parte dintre ei, au intrat în fibrilaţie odată cu deschiderea pieţei muncii pentru români şi bulgari. Britanicii au crezut că vor fi victimele unei presupuse invazii a fraţilor mai săraci din Uniunea Europeană, care vor parazita sistemul social britanic, solicitând tot felul de ajutoare. Cu toate că realitatea a demonstrat până în prezent exact contrariul. Românii, cel puţin majoritatea lor, au dovedit că sunt oameni serioşi şi muncitori responsabili. Ceea ce nu ştiu foarte mulţi britanici este că actualii şoferi de taxi, muncitori în construcţii sau barmani au la bază o pregătire temeinică în România. Că ei deţin diplome de licenţă în domenii în care majoritatea britanicilor nu se obosesc să studieze şi că tot ce vor este un trai mai bun. Etichetarea românilor drept vânători de ajutoare sociale este cel puţin nerealistă.

  Cu toate acestea, britanicii, cel puţin o parte dintre ei, continuă să ne ironizeze, cu toate că presupusa invazie nu s-a produs şi îndrăznesc să cred că nici nu se va produce. Cel puţin nu la cotele alarmante la care se aşteptau alarmiştii de serviciu din Bătrânul Albion.

  “Aţi verificat recent dacă s-a ascuns cineva în spatele canapelei? Nu trebuie, pentru că acolo probabil se ascunde un român”, scrie cotidianul britanic The Independent, într-un articol ironizând temerile legate de valul de imigranţi români şi bulgari aşteptaţi în Regatul Unit, sub titlul: “Ghidul tău de retorică anti-imigraţie”. Iată că o parte a presei britanice a înţeles să ironizeze, în celebrul stil al umorului englezesc, defetismul urmaşilor lui Shakespeare.

  Din nefericire, nici românii nu ştiu prea multe despre condiţiile pe care le vor găsi în Marea Britanie. Obişnuiţi cu valurile migraţioniste, fie din Pakistan, India sau Polonia, britanicii şi-au promovat şi conservat un set de reguli stricte, care să dea posibilitatea autorităţilor insulare să intervină după bunul plac dacă se impune expulzarea unor imigranţi. Migrantul potenţial din România crede că românii pot câştiga mai bine în Marea Britanie decât în alte ţări, că acolo se trăieşte mai bine şi că angajatorii sunt mai de încredere decât în alte ţări. Nu toţi migranţii potenţiali din România ştiu că pentru a lucra în Marea Britanie este nevoie de permis de muncă şi de asigurare medicală. Majoritatea migranţilor potenţiali nu ştiu că nu pot beneficia de asistenţă socială sau de servicii medicale în Marea Britanie, dacă nu vor fi contribuit deja, în Marea Britanie, la plata taxelor aferente. Şi mai mulţi cetăţeni români care ar dori să plece la muncă în Marea Britanie nu ştiu că pentru a lucra în această ţară trebuie să se înregistreze la autorităţile britanice. Costul vieţii destul de ridicat din Marea Britanie este necunoscut, ignorat sau trecut cu vederea de majoritatea românilor potenţial interesaţi de plecarea în Marea Britanie cu scopul găsirii unui loc de muncă.

  De asemenea, românii cu studii superioare pot merge la muncă în Marea Britanie, dar trebuie să dovedească faptul că îndeplinesc toate condiţiile. Angajatorul va trebui să demonstreze, la rândul său, că nu a găsit un lucrător britanic în domeniul respectiv, în timp ce în domeniul agricol şi alimentar s-a demonstrat deja că nu există muncitori britanici. În caz contrar, dacă un muncitor român sau bulgar este găsit muncind ilegal în Marea Britanie va fi amendat cu 1.000 de lire sau pedepsit legal. Angajatorul va primi şi el o amendă de 5.000 de lire / angajat şi este posibil să fie la rândul lui judecat. Şi cel mai important lucru, migranţii trebuie să fie conştienţi de faptul că firmele care angajează ilegal de obicei nu respectă regulile de angajare, drepturile omului sau alte drepturi ale muncii, şi nici nu plătesc taxele aferente la stat.

  Avem, deci, două realităţi. În primul rând, românii nu cunosc prea bine sistemul spre care au plecat. Iar în al doilea rând, cine a vrut să plece în Marea Britanie a făcut-o deja. Valurile migraţioniste din 2014 rămân la stadiul de iluzie, la fel de iluzoriu fiind, din păcate, şi celebrul fair-play britanic.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE