Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă, Paula Mare, au declarat ieri că medicii de familie nu vor avea cabinete în Ambulatoriul de pe strada Gheorghe Lazăr. Decizia îi aparţine Consiliului Medical din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, for decizional format din şefii secţiilor de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare.
Spitalul Judeţean are prioritate în Ambulator
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a ţinut să facă unele precizări vizavi de unele afirmaţii ale conducerii Colegiului Medicilor Satu Mare, care acuzau faptul că medicilor de familie li s-ar interzice în mod discriminatoriu accesul în Ambulatoriul de pe strada Gheorghe Lazăr. “Vreau să vă spun şi despre cele două cabinete din Ambulatoriu, problemă ridicată de către Colegiul Medicilor. Avem două doamne doctor care funcţionau în ambulatoriul de pe strada Gheorghe Lazăr şi Consiliul Judeţean a refuzat, este adevărat, ca cele două doamne doctor să se întoarcă cu activitatea în ambulatoriu. Ele, în momentul de faţă, funcţionează cu cabinetele în sediul Direcţiei de Sănătate Publică, pe strada Avram Iancu, şi am considerat că trebuie să respectăm în primul rând legea, iar legea ne spune foarte clar că trebuie să organizăm Spitalul Judeţean în Ambulatoriu. Aici avem Ordinul 39 din 16 ianuarie 2001, care spune la articolul 1 că Ambulatoriul integrat al Spitalului, organizat în cadrul unităţilor sanitare cu paturi, asigură asistenţă medicală ambulatorie şi are în structură, obligatoriu, cabinete medicale de specialitate care au corespondent în specialităţile secţiilor şi compartimentelor cu paturi. Deci, în primul rând, trebuie să organizăm activitatea noastră, a spitalului”, a arătat Adrian Ştef.
Spaţiile, acordate prin licitaţie
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a mai declarat că în eventualitatea în care vor exista spaţii libere, acestea vor fi acordate doar pe baza unor proceduri stricte, transparente, eliminându-se astfel orice fel de posibil favoritism. “Spitalul este obligat să-şi utilizeze prioritar spaţiile pentru organizarea activităţilor. Deci, în primul rând, în ambulatoriu trebuie să avem corespondent pentru toate secţiile din Spitalul Judeţean, şi eventual pe urmă, dacă avem la dispoziţie spaţii, ar trebui să ne gândim eventual la o licitaţie şi nu să dăm cu dedicaţie la un medic sau altul cabinetul respectiv. Îmi este greu ca să văd cum am putea decide cărui medic de medicină de familie să dăm acele cabinete, dacă nu printr-o licitaţie ca să putem decide că ajung la persoana respectivă sau la alta. Este un bun public, este patrimoniul judeţului, a spitalului, şi toate aceste spaţii aşa se gestionează. Am avut o discuţie cu toţi şefii de secţie şi toţi am considerat că este normal aşa. Trebuie să funcţioneze specialităţile şi să avem corespondent pentru toate secţiile. Să dotăm cu aparatură acel ambulatoriu. Să avem acea farmacie. Eventual pe urmă să scoatem la licitaţie acele spaţii. Dar mă îndoiesc, pentru că avem anumite probleme legate de funcţionare şi, în primul rând, va trebui, repet, să asigurăm buna funcţionare a spitalului”, a conchis Adrian Ştef.
Decizia tranşantă a Consiliului Medical
Potrivit directorului medical din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Paula Mare, Consiliul Medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a decis în unanimitate de voturi ca acele spaţii din Ambulatoriul de pe strada Gheorghe Lazăr să nu se dea în chirie către medicii de familie. “În primul rând, noi ne dorim să dezvoltăm unele specialităţi la Satu Mare. Vrem să atragem la Satu Mare medici reumatologi. Este o specialitate care în momentul de faţă nu o avem în Ambulator. Ne dorim dezvoltarea întregii activităţi medicale şi atragerea specialităţilor noi. Pentru toate aceste proiecte vom avea nevoie de spaţii”, a precizat Paula Mare.
Ciprian Bâtea