Orbău – preot şi consiliu parohial model!orbau

În localitatea Orbău am întâlnit un preot şi un consiliu parohial care, din sărăcie, au ridicat o frumoasă biserică. Cu timpul oamenii s-au risipit, rămânând în sat 130 de contribuabili, oameni ce trăiesc de pe o zi pe alta, dar cu frica lui Dumnezeu. Duminicile şi în zilele de sărbători biserica devine neîncăpătoare. Preotul Lucian Butcovan a depăşit de mult un deceniu de când slujeşte acolo. Îi cunoaşte pe toţi cu gândurile, cu frământările, cu bucuriile, dar şi cu necazurile lor. Îl podidesc lacrimile şi greu se abţine la slujbele de înmormântare, căci plânsul şi bocitoarele parcă aparţin credinţei, oamenii plângând după “soarele” plecat! Sărbătoarea Naşterii Domnului şi trecerea în 2014 a făcut-o cu sătenii. Acolo, cu ei, se simte bine pentru că-i iubeşte. Ştie bine că este o iubire reciprocă! Credincioşii din Orbău, de mult au făcut cunoştinţă cu “abecedarul credinţei”, cu rugăciunile zilei. Pentru prima dată, la realizarea emisiunii “Glasul Bisericii” au venit în biserică femei şi bărbaţi de toate vârstele, să vadă ce se întâmplă.

Părintele Lucian dovedeşte o temeinică pregătire profesională

L-am revăzut, cu drag, pe Gheorghe Mocanu, prim epitrop (curator) al bisericii. Şi el şi părintele Lucian îi laudă pe credincioşii ataşaţi bisericii lor. Mai au de făcut trei lucruri importante: reparatul acoperişului, pictura interioară şi drumul până la Orbău. Ei sunt conştienţi de faptul că primarul Gheorghe Jurchiş i-a ajutat. A făcut o arteziană, de unde oamenii poartă apa. E viaţa grea. A spus-o şi Ovidiu Ardelean, om muncitor, serios, cumpătat.

Părintele Lucian dovedeşte o temeinică pregătire profesională, la fel ca toţi cei din protopopiatul condus de părintele protopop Marian Crainic, 76 de preoţi slujitori cu dăruire şi iubire pentru oameni. A explicat părintele Lucian o serie de termeni utilizaţi la Sfânta Evanghelie: “Doamne, îndură-te spre noi!” (pentru pacea lumii, pentru credincioşi, pentru ţară şi localitate, pentru roadele pământului), “Fericiţi cei săraci cu duhul, că a acestora este împărăţia cerurilor!”, “Fericiţi cei ce plâng, cei ce flămânzesc, cei milostivi, cei curaţi cu inima! Bucuraţi-vă, că plata voastră este în ceruri!”. A vorbit despre pomană, despre păcat şi neiubire, dând exemple din viaţa de toate zilele.

Locuitori din Orbău urmăresc viaţa politică
Cei care au suferit extrem de mult de-a lungul istoriei au fost ţăranii şi acolo, în Parlamentul Europei, trimişii noştri ar trebui să facă cunoscută istoria românilor, altfel… va fi prea târziu. Tinerii de azi nu ştiu ce înseamnă dragostea de ţară, de neam. Păcat! Părintele Lucian ştie bine că sufletul românesc este o taină.
Cei din Orbău sunt convinşi că 2014 este an politic, iar preşedinte trebuie să fie omul ce este capabil să gestioneze destinul ţării, deşi forţele lui sunt mici. Preşedintele să fie un simbol ce contează în lume! S-au săturat să vadă certuri între şefii mari ai României. Preşedintele trebuie să fie opusul lui Băsescu, să nu mai inventeze certuri şi gâlceavă! Omul potrivit trebuie să fie la locul potrivit. Numai starea sufletească a României poate curăţa de rele ţara. Bucuria alternează cu tristeţea. O simţim zi de zi. Se spune că fericirea se află în bani. Sunt bogaţi nefericiţi şi săraci fericiţi. Aceştia din urmă se mulţumesc cu câte au şi cu cât le dă Dumnezeu.

Au încredere în vicepreşedintele Mircea Govor

Discuţiile au decurs ca la o “masă rotundă”, reieşind necesităţile stringente ale locuitorilor din Orbău. Ei mai cred că drumul până acolo trebuie făcut, deoarece iarna şi pe noroi se poate urca numai cu şenile. Poştaşul nu mai trece pe acolo. A fost desfiinţat! Cum s-au realizat atâtea legături prin drumuri şi drumuleţe cu ţara vecină, se poate face şi pentru oamenii cu suflet mare din Orbău. Au încredere în vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor. Pictura bisericii va fi o sumă pe care aceşti oameni, ce trăiesc din pensia mică, nu o vor putea acoperi, iar dorinţa lor de zeci de ani a fost să aibă o biserică. Iată, o au, dar încă mai trebuie făcut câte ceva!

Uniţi şi sinceri

Ce mi-a plăcut la aceşti oameni din Orbău? Sunt direcţi, vorbesc fără ocolişuri, sunt uniţi şi foarte sinceri. Fără acest preot, Lucian Butcovan, nu concep viaţa. S-au unit în simţ, în gândire şi crez! Este fiul lor, al locuitorilor, este sfătuitorul lor, este omul ce le dă linişte şi pace sufletească! Pentru aceşti oameni sărbătorile neamului sunt sfinte. Pentru ei Taina Sfântului Maslu, cu şapte preoţi, inclus şi protopopul Crainic, este ruga pentru sănătate şi iertare de păcate! Aceşti oameni deosebesc uşor binele de rău şi doresc să izgonească răul de pe teritoriul lor. N-am mai văzut oameni atât de bucuroşi de oaspeţi, mai ales c-au aflat despre prietenii lor, Nord Vest TV şi Gazeta de Nord-Vest. Păcat că acolo nu s-a introdus televiziunea prin cablu . Mai cred că toate se vor rezolva! Le doresc ani cu sănătate, bucurii şi împliniri, iar prietenii adevăraţi să rămână pentru viaţă. La mulţi ani!

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts