More


  Perdele de fum

  - Advertisement -

  Precum se ştie, nouă state europene – Marea Britanie, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Spania – au ridicat în prima zi din 2014 restricţiile de pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor. Până acum, atât românii, cât şi bulgarii puteau lucra în străinătate doar în anumite domenii, iar angajatorii lor erau nevoiţi să obţină pentru ei permise speciale.

  De departe, cei mai speriaţi s-au dovedit britanicii, presa din Regat susţinând cu insistenţă, prin veritabile campanii ziaristice, că în jur de 5.000 de români sunt pregătiţi să invadeze Anglia în căutarea unor locuri de muncă. Întreaga isterie s-a dovedit a fi însă o gogoaşă umflată cu pompa, în mod penibil. S-a dovedit totuşi că românii au rămas o ţintă facilă şi la îndemâna celor interesaţi să lanseze perdele de fum prin care să arate electoratului european că din Balcani, cu specificarea imediată a României şi Bulgariei, va veni Apocalipsa. Adică ameninţările valurilor de migranţi flămânzi, zdrenţăroşi şi cerşetori care vor ameninţa bunăstarea, securitatea individuală şi colectivă şi în general liniştea şi prosperitatea de până acum a statelor occidentale.

  Este limpede că realitatea determinată de ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii europene impune ca românii să înveţe să reacţioneze în faţa atacurilor venite din partea ţărilor care se pretind simboluri ale democraţiei în Europa. Trebuie să ştim să ne protejăm şi noi. Ştim să o facem dar ne-am învăţat să stăm cu capul plecat în faţa Occidentului. Cu siguranţă, vor fi persoane care vor continua să plece din România, dar acest lucru se va întâmpla în contextul unui proces migraţional natural. La fel, trebuie să acceptăm că nu toţi cei deja plecaţi s-au dovedit oameni de bună credinţă, reprezentând ruşinoase excepţii. Însă dacă ne gândim la o balanţă, migraţia a reprezentat un plus, nu numai economic, dar şi cultural. Desigur, dacă în aceste zile ar fi să ne luăm după ce a scris presa din Marea Britanie şi din alte ţări asemeni ei, un val de temere există. Şi, totuşi, nu este normal să vii, pe de o parte, să recrutezi vârfurile, cele cu studii superioare sau calificate, şi, pe de altă parte, să nu ţii cont de prevederile europene, deşi există acorduri semnate în acest sens. În acelaşi timp, o mare parte din acei cetăţeni, români sau bulgari, care şi-au propus să se stabilească într-o altă ţară, se află deja acolo. Deci isteria actuală nu are sens.

  În sfârşit, dar nu în cele din urmă, noi, românii, şi mai ales cei care ne conduc dacă sunt realmente de ai noştri, s-ar cuveni să avem în vedere integrarea românilor în România. O rezolvare adecvată a acestei importante probleme ar contracara perdelele de fum lansate, în momente considerate oportune din afară, de cei care s-au obişnuit să se uite ciudos la români. Numai astfel ar putea scădea nivelul migraţiei care preocupă şi s-ar cuveni să ne preocupe mai eficient.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare