More

  Primarul Coica dă milităria jos din pod

  dorel-coica

  După ce la Transurban a fost descoperit un nou caz de sustragere de combustibil, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a precizat ieri că va da milităria jos din pod, impunând un regim cazon în administraţia publică şi în serviciile subordonate Primăriei Satu Mare. În ce priveşte operatorul de transport public local Transurban, în acest caz va începe o anchetă de proporţii pentru a se stabili nivelul furturilor comise aici. Edilul şef sătmărean susţine că de la Transurban se fură lunar în jur de şase tone de combustibil, în timp ce şeful Poliţiei Locale, Ioan Precup, a precizat că zilnic se fură cel puţin 70 de litri de combustibil. “Sunt total preocupat să fac ordine în acest municipiu. Nu sunt dispus să tolerez nicio faptă de hoţie din banul public. Atât timp cât eu sunt primar şi nu fur, şi nu fac afaceri şi nu iau mită, aceeaşi pretenţie o am faţă de toţi angajaţii care ţin de la primar la ultimul angajat al instituţiilor noastre subordonate. Indiferent că este Poliţie Locală sau că este SPAS. Oamenii Primăriei sunt cinstiţi şi corecţi. Dar vedeţi că sunt şi astfel de oameni”, a declarat Dorel Coica.

  Stop debandadei de la Transurban
  Pentru a opri debandada de la Transurban, autobuzele vor fi supravegheate atât prin satelit cât şi prin sistem video. “De la Transurban se fură foarte mult. Dar, de la început vă rog să precizaţi, la Transurban lucrează oameni serioşi, sunt oameni profesionişti, cea mai mare parte dintre ei şi de aceea vreau să salvăm Transurban-ul. Dar la Transurban au fost ani şi ani de zile o gaşcă de hoţi care au furat. Începând cu cauciucuri, piese, motorină şi multe-multe altele. Dovada mea cea mai concludentă este că de două ori au fost prinşi, la un anumit interval de timp, o parte din hoţii de la Transurban. Iar aseară, domnul director al Poliţiei Locale, Ioan Precup, şi are o bilă albă din partea mea, a reuşit să prindă o gaşcă de hoţi (…) De săptămâna viitoare demarăm o anchetă amplă, sunt şi alte instituţii care deţin date despre ce s-a întâmplat la Transurban, şi cu orice risc pornim curăţenia de primăvară la Transurban. O facem din iarnă pentru a fi lucrurile mai rapide. În vocabularul meu nu există cuvintele o să vedeţi şi o să facem. Deci, facem! Şi toată lumea este cu piciorul pe acceleraţie. Nu îi tolerăm pe toţi acei oameni care au fost frânari“, a precizat primarul Dorel Coica.

  O afacere de familie
  Artur M., în vârstă de 44 ani, angajat ca şi şofer la Transurban, şi fiul acestuia Aurel M., de 21 ani, din Satu Mare, au sustras cantitatea de 45 litri de motorină, în valoare de 256 lei, prejudiciul fiind recuperat în totalitate. Aceştia au fost prinşi în flagrant de către Poliţia Locală, care a acţionat în baza unor informaţii şi a unor pânde bine organizate. “Aseară(joi seara – n.r.), la ora 20.00, având informaţii că în diferite zone din oraş şoferii opresc şi sustrag motorină din rezervorul maşinilor, am organizat în mai multe puncte din oraş pânde. Iar în jurul orei 20.00, în zona străzii Ion Ghica, lângă blocurile IPL, a apărut o maşină din care a coborât un tânăr cu două canistre şi un furtun asupra lui. După circa cinci minute a apărut un autobuz cu numărul de înmatriculare SM 03 GZU. Şoferul era în afara orelor de serviciu. Cei doi au fost surprinşi în flagrant în timp ce sustrăgeau motorină, au reuşit să umple o canistră de 35 de litri cu motorină. Au fost prinşi şi încătuşaţi, a fost anunţată Poliţia, care a sosit la faţa locului şi care a preluat cazul pentru că competenţa de cercetare le revine poliţiştilor. Am înţeles că cei doi, tată şi fiu, sunt cercetaţi în stare de libertate fiindcă prejudiciul este mic, în jur de 300 de lei”, a declarat şeful Poliţiei Locale, Ioan Precup.

  În loc de mulţumesc frumos
  Primarul Dorel Coica se arată nemulţumit de faptul că deşi a arătat disponibilitate spre a îndrepta lucrurile în serviciile subordonate, unii angajaţi nu au renunţat la vechile metehne. Ba, mai mult, aceştia au solicitat şi drepturi suplimentare. “Transurban este subvenţionat de Consiliul Local şi Primăria Satu Mare. Au primit anul trecut 4,4 miliarde de lei vechi, deci peste un milion de euro. Le-am asigurat locuri de muncă, au avut condiţii de muncă, au avut salarii. Pe lângă faptul că i-am plătit din banii dumneavoastră, a sătmărenilor, din taxe şi impozite, ne-au şi furat. L-au chemat pe primar la ordin acum vreo două luni de zile şi i-au spus că nu sunt mulţumiţi de salariile lor şi că vor şi tichete de masă. Primarul i-a întrebat: sunteţi firmă care produceţi?! Nu! Sunteţi firmă subvenţionată, da?! Deci din banii sătmărenilor noi vă dăm salariile. Unde este o lege care îmi permite mie să vă dau tichete?! Şi le-am spus: fiţi atenţi că la voi se întâmplă lucruri necurate. Au fost foarte afectaţi. Au spus să nu se pună camere în autobuze că, vezi Doamne, îi suspectăm. Să nu se pună camere la depozitul de combustibil că, vezi Doamne, îi suspectăm. Să nu le facem uniforme că ei nu poartă uniforme”, a arătat edilul şef sătmărean.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE