Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a solicitat ieri ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare să treacă din administrarea Consiliului Judeţean în cea a Consiliului Local. Acest lucru a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la sediul Colegiului Medicilor, la care a participat în calitate de invitat. Tot cu această ocazie, preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, Călin Bumbuluţ, a solicitat conducerii Consiliului Judeţean să permită funcţionarea în continuare în cadrul Policlinicii Vechi, recent reabilitate, a două cabinete de medicină primară.
Solicitare vehementă
Încă de la începutul conferinţei de presă, Călin Bumbuluţ şi-a exprimat nemulţumirea faţă de preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, cauzată de faptul că acesta din urmă nu permite funcţionarea a două cabinete de medicină a familiei în cadrul Policlinicii Vechi, recent renovate. Preşedintele Colegiului Medicilor a precizat că i-a cerut în mai multe rânduri lui Ştef să permită funcţionarea celor două cabinete în locaţia respectivă dar a fost refuzat pe motiv că aici vor funcţiona doar cabinete de specialitate în ambulatoriu pentru Spitalul Judeţean.
Primarul Dorel Coica a intervenit afirmând că, atât în calitatea sa de primar, cât şi în cea de medic, solicită acelaşi lucru. “Am avut mai multe întrevederi cu preşedintele Adrian Ştef în care i-am explicat care este situaţia şi să permită funcţionarea celor două cabinete de medicină de familie în Policlinica Veche, dar nu am ajuns la o înţelegere”, a precizat Coica.
În continuare, primarul municipiului Satu Mare a declarat că Adrian Ştef nu are nici studii medicale, nici cursuri de management ca să conducă sistemul de sănătate din judeţ, adăugând faptul că atunci când au fost luate unele decizii în ceea ce priveşte modificările şi investiţiile făcute la Spitalul Judeţean de Urgenţă nu s-a consultat nici cu medicii nici cu el, în calitate de primar. “Ţinând cont de faptul că la conducerea Ministerului Sănătăţii este un liberal, îi solicit preşedintelui Adrian Ştef ca, la rândul său, să solicite ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ca Spitalul Judeţean de Urgenţă să treacă din administrarea Consiliului Judeţean în administrarea Consiliului Local Satu Mare. Oricum, trei sferturi dintre cei internaţi în acest spital sunt cetăţeni ai municipiului Satu Mare şi eu trebuie să mă îngrijesc de sănătatea lor. Sunt convins că odată făcut acest lucru, Consiliul Local Satu Mare va şti să gestioneze mult mai bune activitatea spitalului decât o face în prezent Consiliul Judeţean”, a mai afirmat Dorel Coica.
Plângeri “pe surse”
De asemenea, primarul Coica a mai afirmat că mulţi medici din cadrul Spitalului Judeţean s-au plâns atât de modul de administrare a spitalului cât şi din cauza lipsurilor care sunt aici.
Întrebat dacă la Colegiul Medicilor au fost cadre medicale care să se plângă, preşedintele Călin Bumbuluţ a afirmat că nu a fost nimeni personal, dar ştie şi el despre aceste plângeri la fel cum ştie şi presa, adică “pe surse”. În ceea ce priveşte solicitarea făcută de primarul Coica, preşedintele medicilor sătmăreni a precizat că va fi lansată o consultare în rândurile cadrelor medicale din judeţ în acest sens. A fost momentul în care primarul Coica s-a retras din cadrul conferinţei de presă nu înainte de a-i cere încă o dată preşedintelui Ştef să permită funcţionarea celor două cabinete medicale de familie în incinta Policlinicii Vechi.
Medicii nu jonglează cu banii asiguraţilor
În continuarea întâlnirii cu presa, Călin Bumbuluţ a făcut o scurtă referire la bilanţul protestelor medicilor afirmând că nu s-a reuşit obţinerea unui procent de 6% din PIB pentru sănătate, dar s-a reuşit obţinerea unor promisiuni pentru suplimentarea salariilor, deblocarea posturilor în sistemul de sănătate sau plata muncii suplimentare.
A spus apoi că notificările făcute de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate în urma controalelor efectuate de Curtea de Conturi cu privire la eliberarea reţetelor compensate de medicii sătmăreni nu sunt fondate afirmând că de vină este sistemul informatic care nu este actualizat. “Atunci când sunt făcute astfel de notificări trebuie ca cei care le emit să verifice şi bazele de date ale altor instituţii, iar acest lucru nu este treaba noastră, a medicilor. Medicii de familie nu au jonglat cu banii asiguraţilor, aşa cum s-a scris în presă, şi pot să demonstrez cu acte că am fost corecţi”, a mai spus Bumbuluţ, care a adăugat că medicii de familie au contestat majoritatea notificărilor primite.
Florin Dura