More


  Proiecte ambiţioase pentru anul 2014

  - Advertisement -

  coica

  Conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare şi-a fixat obiective ambiţioase pentru anul 2014, vizând investiţii importante în infrastructură, precum şi valorificarea atuurilor pe care le are judeţul nostru. De asemenea, conducerea Primăriei Satu Mare mizează pe fondurile europene, fiind depuse prin Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Satu Mare un număr de 471 de fişe de proiecte, în valoare totală de 147,8 milioane de euro, care au fost acceptate de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Cluj şi care vor fi discutate în vederea aprobării pentru finanţare. Una peste alta, conducerea Consiliului Judeţean şi a Primăriei Satu Mare le promit sătmărenilor un an mult mai bogat în investiţii.

  Consiliul Judeţean mizează pe continuitate
  Conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare şi-a fixat obiective ambiţioase pentru anul acesta, vizând investiţii importante în infrastructură. Prin finanţări din fonduri europene ce vor fi obţinute în cadrul POR 2014 – 2020, Consiliul Judeţean vrea să modernizeze drumul dintre Pomi şi Seini, să modernizeze DJ 193 Satu Mare-Păuleşti-Petin-Apateu-Corod-Culciu Mic-Culciu Mare-Cărăşeu-Lipău-Valea Vinului-Roşiori-Pomi-Borleşti-limită cu judeţul Maramureş, DJ 196 Supuru de Jos – Corund – Bogdand – Nadişu Hododului – Hodod- limită cu judeţul Sălaj , DJ 108P Hurezu Mare, DJ 108R Dobra – Beltiug Băi – Beltiug, DJ 109J Racşa – Racşa Vii, lungimea totală a traseului fiind de 88 km. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, Consiliul Judeţean vrea să obţină finanţare pentru modernizarea DJ 193A Satu Mare – Homorod – Solduba- Hodişa – Socond – Răteşti, DJ 108M Berveni – Carei- Tiream – Andrid – Santău – Tăşnad şi DJ 108L Mădăras – Terebeşti – Craidorolţ – Tăşnad, în lungime totală de 142 km.

  Prin Programul de cooperare transfrontalier Ro – Hu, Consiliul Judeţean urmăreşte să obţină finanţări pentru modernizarea DJ 196C Pişcolt – Scărişoara – Horea – Sanislău, modernizarea drumului Carei – Căpleni, modernizarea drumului Doba – Boghiş – Csengerujfalu (Ungaria), modernizarea drumului Vetiş – Oar -Csenger (Ungaria). Lungimea totală a acestor drumuri este de 34 km. De asemenea, Consiliul Judeţean pregăteşte două proiecte pentru Băile Beltiug. Primul este intitulat „Reabilitare clădire hotel, vestiare şi bazin exterior în Parc Balnear Beltiug, judeţul Satu Mare”, valoarea totală a investiţiei fiind de 6.637.080 lei. Celălalt proiect, intitulat “Construire două bazine exterioare, spaţii tehnice şi amenajare incintă în Parc Balnear Beltiug”, vizează o investiţie de 6.404.022 lei.

  Valorificarea atuurilor judeţului, o prioritate
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, s-a arătat optimist în ceea ce priveşte continuarea proiectelor de dezvoltare a judeţului, declarând că anul 2014 va fi unul şi mai bun decât anul care a trecut. “Sigur, fiecare îşi doreşte să facă mai multe decât în anul care se încheie. Eu vreau să continui proiectele pe infrastructura rutieră, pe sănătate. Aţi văzut că am reuşit să înaintăm foarte mult în această direcţie. Mergând mai departe, aş putea să vă spun că toate proiectele legate de turism, care au stat blocate, cum este Luna Şes, băile de la Beltiug, vrem cu adevărat să le pornim. Am făcut un mare pas anul acesta (2013- n.r.) pentru că am asfaltat drumul până la Luna Şes. Eu cred că în acest an vom schia pe pârtia de la Luna Şes şi tot ce avem mai bun din punct de vedere turistic trebuie să punem în valoare. Deja brand-ul l-am dat: Ospitalitatea este tradiţia noastră! Indiferent de faptul că suntem români, maghiari, ucraineni, şvabi, germani, toţi în acest judeţ am fost ospitalieri, oricine a venit aici a plecat cu amintiri frumoase din judeţ. Haideţi să valorificăm acest lucru, avem un potenţial fantastic şi vreau cu adevărat să dăm un brand şi un nume acestui judeţ şi din punct de vedere turistic. Aici sunt oameni minunaţi, este un tărâm fantastic şi chiar îl merită. Merită municipiul Satu Mare, merită judeţul Satu Mare, merită sătmărenii!”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.

  Infrastructura rutieră, una dintre marile mize
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a precizat că prin activitatea instituţiei pe care o reprezintă speră să se amplifice starea de mulţumire a sătmărenilor. “Vizavi de ceea ce înseamnă Consiliul Judeţean, activitatea Consiliului Judeţean, într-adevăr acolo este deja o echipă, împreună cu preşedintele Adrian Ştef şi cu vicepreşedintele Rudolf Riedl vrem să facem în aşa fel încât judeţul Satu Mare să îşi schimbe complet faţa în bine. Şi sper din suflet că acest lucru se va realiza. Avem multe proiecte pentru anul 2014 şi vrem să schimbăm infrastructura în primul rând. Vrem ca drumurile judeţene să arate mult mai bine şi, bineînţeles, ca sistemul de sănătate să fie complet schimbat. Asta îmi doresc eu şi doresc ca sătmărenii să o ducă, mă repet, mult mai bine, să fie mulţumiţi, să aibă parte numai de bucurii”, a declarat Mircea Govor. În calitate de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, Mircea Govor a precizat că: “Din punct de vedere politic urmează un an electoral foarte important. Vorbim de alegerile europarlamentare şi de alegerile prezidenţiale. Eu îmi doresc din suflet ca partidul meu să fie partidul numărul unu în judeţ şi în România”.

  Fondurile europene, motor al dezvoltării
  Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Satu Mare a depus, pentru cele două municipii, trei oraşe şi 25 de comune care fac parte din Zona Metropolitană Satu Mare, 471 de fişe de proiecte, în valoare totală de 147,8 milioane de euro, care au fost acceptate de ADR Cluj şi care vor fi discutate în vederea aprobării pentru finanţare. În cadrul acestor proiecte se are în vedere crearea a zece centre de permanenţă, amenajarea a trei unităţi de primire urgenţe, reabilitarea termică a blocurilor, modernizarea şi extinderea iluminatului public, precum şi realizarea unui circuit turistic Castelul din Carei- Cetatea din Ardud – Castelul din Medieşu Aurit.

  Totodată, se mai are în vedere realizarea unei centuri verzi a municipiului Satu Mare, reabilitarea clădirilor de patrimoniu, într-o primă fază fiind vizată clădirea Filarmonicii “Dinu Lipatti”, realizarea unui centru de recuperare la Tăşnad, a unei baze de agrement la Noroieni sau modernizarea a o sută de staţii de autobuz din municipiul Satu Mare şi din celelalte localităţi aparţinătoare Zonei Metropolitane.

  De asemenea, se mai au în vedere şi investiţii teritoriale integrate de circa 47,5 milioane de euro. Pe lângă aceste proiecte, Primăria Satu Mare îşi mai propune pentru anul 2014 reabilitarea străzilor de pământ, în prima fază fiind vizate 22 de astfel de străzi, precum şi reabilitarea şi modernizarea tronsonului Drumul Careiului – Bulevardul Lucian Blaga. “Sper că anul 2014 va fi mai bun decât cel care tocmai a trecut, iar eu sunt optimist. Însă trebuie să ne batem pentru că va fi o concurenţă foarte mare între municipii pentru atragerea de fonduri europene”, a precizat primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica.

  Ciprian Bâtea
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img