More

  Sărăcie lucie în Piaţa de Vechituri

  talcioc

  Piaţa de Vechituri a fost ieri aproape goală, puţini fiind acei sătmăreni care s-au încumetat să vadă ce se mai vinde pe aici. Majoritatea lor se plimbau fără să caute şi să cumpere ceva anume. În aceste condiţii, vânzările au fost foarte slabe, comercianţii spunând că, faţă de sfârşitul anului trecut, volumul vânzărilor a scăzut la mai puţin de jumătate. Lipsa banilor este, după părerea acestora, principalul motiv al vânzărilor foarte slabe.

  Ofertă bogată, clienţi puţini
  Cu toate că oferta comercianţilor era destul de consistentă, potenţialii clienţi nu s-au prea înghesuit ieri în talciocul sătmărean. Practic, era oferit spre vânzare aproape orice: de la biciclete la diferite scule, de la haine la încălţăminte, de la cărţi la diferite obiecte de artizanat. Din nefericire pentru comercianţi, amatorii de chilipiruri nu s-au prea înghesuit ieri în Piaţa de Vechituri.
  Spre exemplu, în zona destinată bicicletelor, al căror preţ varia între 150 şi 500 de lei, nu era niciun potenţial client. La tarabele cu diferite scule mai erau câte unul-doi clienţi care mai degrabă se interesau de ceea ce este oferit spre vânzare şi de preţuri decât să cumpere ceva. O femeie mai în vârstă avea o tarabă plină cu cărţi. “Trec ceva mai bine doar cărţile pentru copii. Cele pentru adulţi nu se vând deloc”, ne-a spus femeia.
  Ceva mai multă agitaţie am găsit în zona destinată hainelor, însă obişnuitul sport al întoarcerii acestora nu mai era atât de frenetic ca şi în alte zile. “Mă uit să văd ce găsesc. Nu vreau să cumpăr ceva anume, dar dacă îmi găsesc ceva ce-mi place poate o să cumpăr”, ne-a declarat una dintre sătmărencele aflate în această locaţie. O alta ne-a spus că se uită după nişte haine mai groase de lucru, dar încă nu s-a hotărât să şi cumpere ceva.

  Vânzări mult sub aşteptări
  După ziua de ieri, comercianţii din talcioc s-au declarat foarte dezamăgiţi de vânzări. “Foarte prost au mers vânzările azi. Nu am vândut aproape nimic deşi am de toate. Faţă de o zi obişnuită de piaţă de luna trecută, azi vânzările au scăzut mai mult de jumătate. Sperăm că vor fi mai mari în alte zile”, ne-a spus o vânzătoare de la haine. Un alt precupeţ ne-a declarat că vânzările au scăzut până la 25% faţă de o zi obişnuită de piaţă. Vânzări mici au fost şi la încălţăminte. “Nu am vândut aproape nimic azi”, ne-a spus un vânzător de aici.
  După părerea comercianţilor, vânzările mici se datorează faptului că sătmărenii nu mai au bani. “Au fost sărbătorile care i-au golit pe oameni de bani. Se şi vede că în piaţă sunt foarte puţini oameni. Şi din cei care sunt aproape nimeni nu cumpără nimic”, ne-a mai spus un comerciant. Precupeţii îşi spun speranţa că până săptămâna viitoare sătmărenii îşi vor mai reveni din punct de vedere financiar iar vânzările vor fi mai mari.
  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE