More


  Temerile micilor producători de lapte, infirmate de DSVSA

  - Advertisement -

  lactate

  Zvonurile potrivit cărora micii producători care vând lapte direct în pieţele sătmărene trebuie să-şi achiziţioneze tancuri de răcire şi instalaţii de muls au fost infirmate ieri de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare. Noile norme cu privire la numărul total de germeni şi celule somatice din lapte, intrat în vigoare la data de 1 ianuarie, fac referire exclusiv pentru producătorii care dau lapte pentru procesat. Astfel, cei care vând lapte în pieţele sătmărene pot sta liniştiţi din acest punct de vedere.

  Norme interpretate greşit
  De la 1 ianuarie 2014, câteva norme noi ale Uniunii Europene au băgat în sperieţi micii producători de lapte din pieţe. Ţăranii sătmăreni erau neliniştiţi din cauza faptului că, potrivit zvonurilor, li s-ar fi cerut să nu mai vândă laptele mai vechi de 120 de minute de la mulgere şi să îl răcească în nişte tancuri speciale. Mai mult, potrivit aceloraşi zvonuri, ei ar fi trebuit să deţină şi instalaţii electrice de muls.
  Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) infirmă aceste zvonuri şi precizează că, faţă de felul în care se vindea lapte în pieţe până anul trecut, în acest an nu au fost făcute modificări. “La fel ca şi până acum, micii producători trebuie să dovedească cu acte starea de sănătate a animalului, starea de sănătate a celor care vând, să păstreze lapte în condiţii igienice, adică în recipiente curate. Mulsul se poate face şi manual, nu neapărat cu instalaţii de muls, însă să fie făcut în condiţii igienice. De asemenea, transportul în pieţe trebuie să se facă în condiţii igienice şi, înainte de comercializare, trebuie răcit la temperatura de 6-8 grade. În cantităţi mici, răcirea se poate face şi în frigidere, astfel că fermierii nu trebuie să-şi achiziţioneze tancuri speciale de răcire a laptelui”, a precizat inspectorul DSVSA, Gheorghe Maurer.
  Acesta a mai adăugat că în trei din cele patru pieţe din municipiul Satu Mare au fost modernizate halele de lactate fiind create condiţiile necesare pentru comercializarea laptelui. Acestea sunt Piaţa Mare, Piaţa Someş şi Piaţa Mică. În momentul de faţă nu este permisă comercializarea laptelui proaspăt în piaţa din Micro 17.

  Modificări doar la laptele pentru procesare
  Atât directorul adjunct al DSVSA, Dumitru Pintea, cât şi Gheorghe Maurer au afirmat că de la 1 ianuarie au intrat în vigoare norme noi doar pentru fermierii care predau lapte în vederea procesării acestuia. “Dacă până la finele anului trecut fermierilor li se permitea predarea laptelui pentru procesare fără să fie făcute verificări suplimentare, începând din data de 1 ianuarie nu mai este permis acest lucru. Laptele predat pentru procesare trebuie să fie conform. Se fac probele de lapte şi, în cazul în care corespunde din punctul de vedere al numărului total de germeni şi celule somatice, este permis pentru procesare. Noutăţile privind comercializarea laptelui intervin doar în aceste cazuri”, a mai punctat Maurer. Laptele neconform poate fi, însă, vândut în pieţe.

  Condiţii optime de vânzare în pieţe
  În cele trei pieţe sătmărene mai sus amintite, odată cu renovarea şi modernizarea halei de lactate au fost create şi condiţiile necesare comercializării laptelui proaspăt. Halele de lactate au fost dotate cu vitrine frigorifice care permit păstrarea laptelui proaspăt în condiţii de igienă şi temperatură cerută.
  Vânzătorii de lapte din Piaţa Mare spun că vând doar lapte proaspăt, transportat în bune condiţii pentru că altfel riscă să-şi piardă clienţii. “Fiecare dintre noi încearcă să-şi păstreze clientela, astfel că nu ne permitem să aducem lapte alterat. Acum sunt condiţii bune şi nu ne putem plânge. Oricum, nu au fost probleme la Satu Mare”, ne-a spus unul dintre comercianţi.
  În concluzie, micii producători de lapte nu au motive să fie neliniştiţi pentru că noile norme europene, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2014, nu fac referire la ei.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare