Viitorul Basarabiei privit diferitSe dovedeşte că tema unirii dintre Basarabia şi România continuă să fie de actualitate şi în 2014, dar ea este abordată de pe poziţii diferite. Astfel, în chiar discursul său din noaptea de Revelion, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să le reamintească românilor despre reîntregirea neamului, cerându-le ca alături de politicieni să aibă în vedere relaţiile noastre viitoare cu Republica Moldova. Vădit emoţionat şi pe un ton patetic, politicianul de la Cotroceni a ţinut să le transmită celor dispuşi să-l asculte în noaptea dintre ani ceea ce ştim de multă vreme cu toţii. Anume, că Basarabia este pământ românesc şi că această ţară nu s-a născut odată cu pactul Ribbentrop-Molotov, ci are o istorie, cultură şi limbă legată de România. Iar anul 2014 este unul important în acest sens.

În acelaşi timp, în discursul său din Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, premierul Iurie Leancă nu a pomenit nimic despre unire. Le-a vorbit însă insistent basarabenilor despre Uniunea Europeană, afirmând ferm că acesta este drumul pe care Republica Moldova şi cetăţenii ei trebuie ca în 2014 să meargă înainte hotărât şi coerent.

“Oricât ar încerca unii să zădărnicească acest curs european al Republicii Moldova, ei nu vor avea sorţi de izbândă”, a fost mesajul lui Leancă.

Nu este o noutate faptul că posibila unire a Basarabiei cu România a generat un şir de puncte de vedere neconcordante. Astfel, chiar recent, în preajma Crăciunului, invitat la Antena 3, alături de premierul Victor Ponta, Iurie Leancă a declarat că mesajele unioniste transmise de la Bucureşti afectează parcursul european al Republicii Moldova. Cităm: “Declaraţia domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale”. Detaliind, premierul de la Chişinău a mai precizat că parcursul european al Republicii Moldova nu înseamnă sub nicio formă pierderea suveranităţii statului, iar România s-ar cuveni să aibă o voce credibilă în UE prin care să ajute la realizarea obiectivului asumat de basarabeni şi liderii lor politici.
Declaraţiile premierului de peste Prut au fost imediat taxate de Iulian Chifu, consilierul preşedintelui Traian Băsescu, făcând loc astfel la tot soiul de speculaţii pe marginea unor interese speciale avute în vedere de laboratoarele politice de la Cotroceni. O vorbă din bătrâni ne învaţă că este zadarnic să tragi de firul de iarbă ca să îl sileşti să crească mai repede. Toate, la momentul oportun. Mai cu seamă că precipitarea lucrurilor agită Rusia, interesată să blocheze drumul Republicii Moldova spre integrarea europeană, pentru a o readuce în sfera sa de influenţă, aşa cum i-a reuşit cu Ucraina.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts