More


  Zălăuanii au luat cu asalt ghișeele de la taxe și impozite

  - Advertisement -
  Pentru a scăpa de grija dărilor către Primărie, zeci de zălăuani s-au trezit cu noaptea în cap pentru a plăti taxele și impozitele locale, ghișeele din cadrul Primăriei fiind luate cu asalt încă de la primele ore, ziua de luni, 13 ianuarie, fiind prima din acest an când se puteau încasa aceste obligații ale contribuabililor.
  Aproape 35.000 de contribuabili persoane fizice și alte 2.458 de persoane juridice din municipiul Zalău sunt așteptate, începând de azi, să-și achite taxele și impozitele locale pentru anul în curs (sau restanțele din anii precedenți). Potrivit Primăriei Zalău, acestea pot fi achitate la ghișeele Serviciului Impozite și Taxe Locale din cadrul Primăriei Municipiului Zalău, la oficiile poștale din oraș sau on-line.
  Principalele tipuri de impozite locale sunt: impozit pe teren intravilan și extravilan, impozit pe clădiri, impozit pe mijloace de transport.
  Consilierii locali au decis ca pentru anul 2014, impozitele şi taxele locale să rămână la nivelul celor de anul trecut. Pe lângă nivelul taxelor şi impozitelor locale, nemodificat va rămâne şi nivelul bonusurilor reducerilor acordate. Astfel, cei care îşi achită integral impozitul aferent anului 2014 până la 31 martie 2014 vor primi o bonificaţie din 5%.
  Potrivit Primăriei Municipiului Zalău, în anul 2014, nu doar cetăţenii care îşi plătesc integral impozitul pe locuinţă pot beneficia de reducere, ci şi cei care au un venit mic, sub salariul minim pe economie. Astfel, persoanele singure, care au un venit mai mic decât leafa minimă, vor beneficia de o reducere cu 10% a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi pentru terenul aferent acestuia.
  Pentru familiile alcătuite din două persoane reducerea va fi de 20% pe clădirea folosită ca domiciliu şi pentru terenul aferent acesteia, iar pentru familiile formate din trei persoane, reducerea va fi de 30%. De reducere cu 40% la plata impozitului vor putea beneficia şi familiile alcătuite din patru persoane, iar familiile cu mai mult de patru persoane vor beneficia de o reducere de 50%. Facilităţile, reducerea cu 50% a impozitului, se acordă şi familiilor care au întreţinere copii cu invaliditate de gradul I sau II, respectiv handicap grav sau accentuat, dar şi familiilor în care cel puţin unul dintre soţi este încadrat în gardul I sau II de invaliditate. Reducerea în totalitate de la plata impozitului pe clădiri, locuinţa de domiciliu şi terenul aferent acesteia, se acordă tuturor persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate.
  Cetăţenii care vor să beneficieze de aceste facilităţi fiscale acordate în 2014 trebuie să ştie că pentru a-şi justifica situaţia financiară au nevoie de un dosar care să cuprindă: dovada veniturilor prin adeverinţă de salarizare, cupon de pensie, ajutor de şomaj, ajutor social sau adeverinţă de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice că nu este privatizat, o declaraţie pe proprie răspundere privind veniturile realizate pe familie, componenţa familiei şi actele de identitate.
  Iulian Duma


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img