Evaziunea fiscală, în scădere la Satu MareDSCN9702

În urma activităţii eficiente de inspecţie, dar şi ca urmare a îmbunătăţirii comportamentului fiscal al contribuabililor, evaziunea fiscală a scăzut în judeţul nostru, a declarat ieri directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, Mircea Ardelean, cu ocazia prezentării raportului de activitate pe anul precedent. La prezentarea raportului au participat prefectul Eugeniu Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, şi viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca. De asemenea, au fost prezenţi o parte din şefii de servicii şi birouri din cadrul AJFP Satu Mare. Tot în cursul anului trecut, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Satu Mare s-a clasat pe primul loc pe regiune în privinţa realizării planului de încasări, încasând în plus peste 6 milioane euro.

Fruntaşi pe regiune la încasări
Directorul Mircea Ardelean a prezentat cadrul legal al reorganizării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), adăugând că înfiinţarea Direcţiei Regionale cu sediul la Cluj Napoca nu a afectat agenţii economici din judeţul nostru. Printre obiectivele AJFP Satu Mare pe anul trecut s-au numărat: creşterea eficienţei şi dinamicii colectării concomitent cu reducerea costului unui leu colectat, combaterea evaziunii şi fraudei fiscale, respectiv încurajarea conformării voluntare pentru asigurarea unei colectări rapide, la costuri reduse.

Directorul Mircea Ardelean a prezentat indicatorii de performanţă pe anul 2013. Astfel, gradul de realizare a programului de încasări a veniturilor bugetare a fost de 102,73%, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Satu Mare ocupând primul loc pe plan regional. Arieratele recuperabile aflate în sold la finele anului precedent au fost diminuate cu 48.758.588 lei, gradul de încasare a arieratelor din executare silită la persoane juridice fiind de 65,94%. Ponderea încasărilor realizate prin aplicarea măsurilor de executare silită în total venituri încasate a fost de 11,71%. Numărul inspecţiilor efectuate de un inspector la contribuabili persoane juridice a fost de 19, sume nete atrase suplimentar pe un inspector fiind de 1.964.850 lei.

Controale fiscale mai eficiente
La nivelul AJFP Satu Mare, veniturile bugetare încasate, diminuate cu suma reprezentând taxa pe valoare adăugată restituită în cursul anului 2013, au fost în sumă de 964.455.546 lei, faţă de 894.999.013 lei în anul 2012. Sumele declarate în cursul anului 2013 au crescut cu 7,58% faţă de sumele declarate în anul 2012, ajungând la 1.150.249.224 lei de la 1.069.232.494 lei.

Prin prisma rezultatelor prezentate, directorul Mircea Ardelean a declarat că evaziunea fiscală a scăzut, aplicarea politicilor fiscale ale Guvernului ducând la creştere economică. De asemenea, directorul AJFP Satu Mare a apreciat că, în cursul anului trecut, controalele fiscale au fost mult mai eficiente. Numărul sesizărilor penale a scăzut de la 49 în 2012, la 35 în 2013, iar valoarea acestora a scăzut de la 59.614.358 lei la 21.883.587 lei anul trecut. De asemenea, numărul amenzilor a scăzut de la 97 în 2012, la 42 în 2013, la fel şi valoarea lor, de la 157.458 lei la 76.300 lei anul precedent. Aceste scăderi demonstrează îmbunătăţirea comportamentului fiscal al contribuabililor. Principalele domenii de activitate unde s-au constatat diferenţe suplimentare mari au fost: comerţul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi ai produselor derivate, lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat, respectiv comerţul cu ridicata al fructelor şi legumelor.

Cuvinte de laudă pentru directorul Ardelean
La finalul prezentării raportului de activitate pe anul precedent, prefectul Eugeniu Avram i-a felicitat pe toţi angajaţii AJFP Satu Mare pentru rezultatele obţinute în 2013, dar şi pentru faptul că au reuşit să schimbe imaginea instituţiei în faţa opiniei publice. Prefectul Avram a adăugat că nu a avut nicio reclamaţie vizavi de activitatea lucrătorilor Fiscului sătmărean.

Vicepreşedintele Mircea Govor s-a declarat bucuros că în fruntea Finanţelor din Satu Mare se află un om de talia lui Mircea Ardelean, care face cinste judeţului la nivel regional. Vicepreşedintele Govor a arătat că săptămâna trecută directorul Mircea Ardelean a fost lăudat de conducerea Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice din Cluj pentru rezultatele obţinute. De asemenea, Mircea Govor a mulţumit conducerii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice pentru sprijinul acordat Consiliului Judeţean, primăriilor şi instituţiilor din judeţul Satu Mare.

La rândul său, viceprimarul Radu Roca a dat exemplul bunei colaborări dintre vicepreşedintele Mircea Govor şi directorul AJFP Satu Mare, Mircea Ardelean, pentru obţinerea şi achitarea la sfârşitul anului trecut a salariilor restante către dascăli şi către persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora. Viceprimarul Roca a adăugat că, după principiul “omul sfinţeşte locul”, Mircea Ardelean a fost un bun manager la Biblioteca Judeţeană şi îşi continuă activitatea pe aceleaşi coordonate la conducerea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts