Fermierii din Craidorolţ, interesaţi de subvenţiile europeneDSC_0033

Agricultorii din comuna Craidorolţ s-au arătat interesaţi de subvenţiile europene din sectorul vegetal şi animal dat fiind faptul că circa 200 de fermieri au participat la şedinţa de informare cu privire la depunerea dosarelor la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Satu Mare, desfăşurată ieri la Căminul Cultural din centrul de comună. Întâlnirea a fost organizată de Primăria Craidorolţ în parteneriat cu APIA Satu Mare şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare. La şedinţă, care a fost prezidată de primarul Daniel Balogh, au participat directorul APIA, Gabriel Leş, directorul DSVSA, Nicolae Dumuţa, precum şi reprezentantul unei firme de panouri solare care le-a propus fermierilor o soluţie alternativă de energie electrică.

Atenţie la înregistrarea animalelor
După cuvântul de început al primarului Daniel Balogh, directorul APIA, Gabriel Leş, apreciind numărul mare de fermieri prezenţi, a precizat că astfel de întâlniri au ca scop informarea cât mai corectă a agricultorilor tocmai pentru a-i feri de a face unele greşeli care pot duce la suspendarea sau chiar anularea plăţii subvenţiilor. “Ne dorim foarte mult să intraţi în posesia acestor subvenţii, însă doar în condiţiile legii. Trebuie să ştiţi cu toţii că, în afară de unele drepturi, aveţi şi obligaţii şi, în cazul în care nu le respectaţi sunteţi pasibili de sancţiuni”, a precizat Gabriel Leş.

De asemenea, directorul APIA le-a mai atras atenţia fermierilor să-şi înregistreze toate animalele din gospodărie şi să anunţe medicul veterinar în cazul în care le vând sau le sacrifică pentru că altfel riscă să rămână fără subvenţii pentru toate schemele pentru care agricultorul a aplicat la APIA, fie că este vorba despre sectorul vegetal, fie că este vorba despre cel animal. “Ar fi păcat ca din cauza faptului că nu v-aţi înregistrat animalele sau nu aţi anunţat medicul veterinar în cazul în care le-aţi vândut să pierdeţi toată subvenţia. Totodată, dacă sunt făcute modificări la culturi după ce a fost depus dosarul pentru subvenţie, să anunţaţi din timp APIA, pentru că există riscul să fiţi controlaţi şi dacă sunt găsite neconformităţi se va proceda la tăierea subvenţiilor”, a mai spus Leş.

La rândul său, directorul DSVSA, Nicolae Dumuţa, a precizat că eşantioanele de control vin direct de la Bucureşti şi nici reprezentanţii instituţiei nu ştiu la cine merg în control decât în momentul în care sunt informaţi. De asemenea, i-a asigurat pe fermieri de tot sprijinul instituţiei pe care o conduce şi i-a îndemnat ca să apeleze cu încredere la serviciile acesteia, prin intermediul medicului veterinar din comună, ori de câte ori au probleme sau nelămuriri.

Peste 4,7 milioane de lei ajunşi la Craidorolţ din subvenţii
În continuarea întâlnirii, reprezentantul APIA Tăşnad, Alexandru Mihai Sava, a făcut o prezentare a demersurilor pe care fermierii trebuie să le întreprindă pentru a-şi depune, începând cu data de 3 martie, dosarele pentru subvenţii. În prealabil, a prezentat câteva date statistice pentru comuna Craidorolţ la nivelul anului trecut, când au fost depuse 218 cereri pentru o suprafaţă de 7.461 de hectare. De asemenea, s-a mai arătat faptul că doar din subvenţii, agricultorii din comuna Craidorolţ au primit, în total, peste 4,7 milioane de lei.

La finalul şedinţei, reprezentantul unei firme de panouri solare le-a prezentat fermierilor soluţii alternative de alimentare a fermelor cu energie electrică, fiind vorba despre montarea unor panouri cu celule fotovoltaice în ferme.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts