More


  Mii de copii sunt aşteptaţi în băncile claselor pregătitoare

  - Advertisement -

  mii

  Au început înscrierile în clasa pregătitoare şi clasa întâi. Este un anunţ făcut de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare. Astfel, începând de ieri, şcolile sunt obligate să afişeze numărul de locuri libere, dar şi străzile arondate şcolii, acele vestite circumscripţii. Peste o altă săptămână, pe 24 februarie până pe 14 martie, părinţii vor trebui să completeze fişele de înscriere. Această perioadă se suprapune cu alte două programe din acest calendar. Mai exact, cu Ziua porţilor deschise în şcoli şi cu evaluarea psihologică a copiilor. În proiectul de şcolarizare al Inspectoratului Şcolar Judeţean sunt alocate un număr de 184 clase pregătitoare pentru cei 3.529 de copii recenzați de unitățile școlare.

  Prima etapă, între 24 februarie – 14 martie
  Potrivit proiectului Ministerului Educaţiei Naţionale, prima etapă de înscriere în învăţământul primar este cuprinsă între 24 februarie şi 14 martie. Atunci părinţii pot completa şi depune online sau la unitatea de învăţământ cererile de înscriere pentru anul şcolar 2014-2015. Conform proiectului, de la începutul acestei săptămâni se va face afişarea circumscripţiilor şcolare, a planului de şcolarizare propus şi a numărului de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învăţământ, inclusiv pe site-urile acestora şi pe cele ale inspectoratelor şcolare. Începând de ieri s-au afişat la sediile unităţilor de învăţământ criteriile specifice de departajare elaborate de unităţile de învăţământ.

  Şapte centre de evaluare
  Tot începând de ieri a fost afişat programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi şi unităţile unde se face evaluarea. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) în perioada 18 februarie –13 martie 2014, între orele 10.00 – 18.00. “Părinții copiilor care solicită evaluarea dezvoltării psihosomatice vor depune la CJRAE Satu Mare (în incinta Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare) sau la unul din centrele de evaluare, respectiv: Școala Gimnazială “Grigore Moisil” Satu Mare, Grădinița cu Program Prelungit Nr.9 Satu Mare, Școala Gimnazială “Lucian Blaga” Satu Mare, Grădinița cu Program Prelungit Nr.3 Carei, Școala Gimnazială Nr.3 Negrești Oaș, Școala Gimnazială Tășnad, Liceul Tehnologic Ardud, o cerere tip în care solicită acest lucru”, se arată într-un comunicat remis de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare.

  Ziua porţilor deschise, începând de azi
  Începând de astăzi şi până pe data de 28 februarie va avea loc în fiecare unitate de învăţământ “Ziua porţilor deschise”, iar în 17-28 februarie organizarea în unităţile de învăţământ preşcolar a informării părinţilor. Proiectul prevede că între 18 februarie şi 13 martie va fi comunicat rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului. În 17 martie va avea loc procesarea de către Comisia naţională de înscriere a copiilor în învăţământul primar şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere. Între 18 şi 20 martie se va face admiterea sau respingerea cererilor la nivelul comisiei de înscriere din unităţile de învăţământ prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare. De asemenea, în 21 martie va avea loc procesarea de către Comisia naţională a cererilor-tip de înscriere cu ajutorul aplicaţiei informatice şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie. În zilele de 21 şi 22 martie va fi afişat numărul de locuri rămase libere.

  Listele finale, pe 11 aprilie
  Potrivit proiectului MEN, între 25 martie şi 4 aprilie se vor depune cererile-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflată pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru a doua etapă de părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. În data de 11 aprilie va avea loc afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare. Centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratele şcolare ale cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ se va face în intervalul 14-18 aprilie. Calendarul înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul 2013-2014 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I prevede că între 24 februarie şi 14 martie se vor depune solicitările de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, la sediul unităţii de învăţământ respective. Între 25 martie şi 4 aprilie se vor depune solicitările de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea. În data de 11 aprilie se va face afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa I.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img