More

    Biserici arhipline de Înviere

    lumina

    La fel ca în fiecare an, în Noaptea de Înviere bisericile sătmărene au fost pline de credincioşi care au dorit să ia Lumina Sfântă adusă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Anul acesta, marele praznic al Învierii Domnului a fost sărbătorit deodată de ortodocşi, greco-catolici, romano-catolici şi reformaţi. După sfârşitul Slujbei de Înviere, creştinii i-au aşteptat pe preoţi să vină pentru a sfinţi coşurile de Paşte, în care se găseau produsele tradiţionale ale acestui praznic, respectiv miel, ouă roşii, cozonac, pască şi vin. Timp de 40 de zile, până la Înălţarea Domnului, creştinii se vor saluta cu tradiţionalul “Hristos a Înviat” şi cu răspunsul “Adevărat a Înviat”.

    Lumina Sfântă a ajuns şi la Satu Mare
    Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim s-a aprins la ora 14.30, după care sâmbătă seara a ajuns şi în Bucureşti, fiind adusă de o delegaţie din care au făcut parte PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi părintele Arhimandrit Paisie Teodorescu, consilier patriarhal. De la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost dusă cu trei avioane de mici dimensiuni în Moldova, Transilvania şi Banat. La Satu Mare a ajuns în jurul orelor 23.30, fiind oferită la aeroport preoţilor din judeţul nostru. În municipiul Satu Mare, Lumina Sfântă a fost dusă la Biserica “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” de lângă Podul Golescu de către preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, consilierul eparhial Mircea Leţiu şi preotul paroh Tiberiu Vălean, fiind înmânată protopopului ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, şi preotului paroh Gabriel Gorgan. Apoi, la miezul nopţii, când preoţii au strigat “Veniţi de luaţi Lumină”, aceasta a fost oferită tuturor credincioşilor aflaţi la slujbă.

    poza-govor-1

    Numeroşi credincioşi la Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”
    Ca în fiecare an, bisericile şi mănăstirile din judeţul Satu Mare au fost pline de credincioşi, care au luat parte la una dintre cele mai frumoase slujbe, cea a Învierii Domnului. Astfel, Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” a fost neîncăpătoare, slujba fiind săvârşită de către preoţii parohi Aurel Donca şi Cristian Boloş. În cadrul slujbei a fost citită Evanghelia Învierii Domnului de la Sf. Apostol şi Evanghelist Matei, după care a avut loc tradiţionala înconjurare de trei ori a bisericii, curatorii purtând icoana “Învierii Domnului”. La finalul slujbei, toţi creştinii erau pregătiţi cu coşurile de Paşte, pentru a fi sfinţite de către slujitorii lăcaşului de cult, în care se aflau produse tradiţionale ale sărbătorilor pascale, ca mielul, ouă roşii, cozonac şi pască. În mijlocul credincioşilor s-a aflat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor. De asemenea, Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, situată pe strada 1 Decembrie 1918, la care slujesc preoţii parohi Doru Lostun şi Sandu Sabou, s-a dovedit a fi neîncăpătoare de Înviere. Din această cauză, numeroşi sătmăreni au aşteptat pe stradă sfârşitul slujbei, pentru a le fi sfinţite coşurile de Paşte. Printre aceştia s-au numărat europarlamentarul Ovidiu Silaghi şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.

    cosuri

    Biserică arhiplină şi la greco-catolici
    Greco-catolicii sătmărenii au sărbătorit şi ei marele praznic al Învierii Domnului. La Biserica protopopială cu hramul “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” au fost prezenţi numeroşi credincioşi, slujba fiind oficiată de protopopul greco-catolic Dumitru Roman şi de către preoţii parohi Andrei Pop şi Alexandru Dragoş. După terminarea slujbelor, sătmărenii s-au deplasat fiecare la casele lor pentru a servi tradiţionalele mâncăruri de Paşte, ciocnind câte un ou roşu şi un pahar de vin. Timp de 40 de zile, creştinii se vor saluta cu tradiţionalul “Hristos a Înviat!” şi vor răspunde cu “Adevărat a Înviat!”.

    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE