Competiţie pentru postul de comisar european

O altă miză importantă a alegerilor europarlamentare din 25 mai din România are în vedere nominalizarea politicianului care va ocupa postul de comisar european. Este ştiut faptul că discuţiile serioase privind viitoarea componenţă a Comisiei Europene vor începe abia după ce se vor cunoaşte rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European. În funcţie de acestea viitorul preşedinte al Comisiei Europene ar putea fi luxemburghezul Jean-Claude Juncker, susţinut de PPE sau socialistul german Martin Schulz. În ceea ce îi priveşte pe comisarii europeni, în România, conform procedurii, nominalizarea pentru această funcţie o face Guvernul, ceea ce justifică pe deplin competiţia acerbă din această perioadă pentru ocuparea acestui post important ce revine ţării noastre.

Pe lista PSD pentru poziţia de comisar european se află actualul europarlamentar Corina Creţu, care şi-ar dori portofoliul ce gestionează intervenţiile în caz de dezastre naturale.

De asemenea, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, precum şi fostul şef al diplomaţiei româneşti, Mircea Geoană, ar viza postul de înalt reprezentant pentru politica externă a Uniunii Europene, post ocupat în prezent de baroneasa Catherine Ashton.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a anunţat susţinerea publică pentru actualul nostru comisar, Dacian Cioloş, apreciind că ar fi o mare greşeală ca România să nu îşi menţină propunerea pentru acesta. Preşedintele a menţionat că Agricultura este comisariatul care gestionează cel mai mare buget, astfel că Cioloş poate face bine multor ţări, inclusiv României. Pe de altă parte, potrivit unor surse din PSD, Cioloş a încercat în ultima perioadă o apropiere de partidul de guvernământ, cu scopul de a obţine sprijinul premierului Ponta. Iar pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, l-a însoţit la diverse manifestări la care s-a discutat despre politicile europene pentru agricultură.

Cu şanse mai mici, pe aceeaşi listă a PSD se află actualul ministru delegat al Energiei, Răzvan Nicolescu. El a avut deja o perioadă bună la Bruxelles, în perioada 2010 – 2014, ca preşedinte al Consiliului de Administraţie la Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie. Totuşi, postul de comisar european pentru Energie este considerat prea pretenţios pentru ţara noastră.

Aşadar, competiţia este acerbă, dar decizia finală aparţine, cum spuneam, Guvernului, care face nominalizarea pentru funcţia de comisar european din partea României.

Voicu D. Rusu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

VOTEAZĂ!!! Sătmăreanul Ionuț Stancovici are NEVOIE de ajutorul SĂTMĂRENILOR. Hai să-l AJUTĂM să CÂȘTIGE

Azi e ultima zi in care se poate vota, poti sa te oprești un minut pentru a face asta? Ionut Stancovici face atat de...

Să ajutăm împreună! “Dar din dar se face raiul”

Pentru al zecelea an consecutiv, Direcția de Cultură a municipiului Carei, organizează o acțiunea umanitară pentru sprijinirea a doi semeni de-ai noștri care au...

Beltiugul la marea sărbătoare! -101 ani de la Marea Unire-

Împreună cu locuitorii comunei Beltiug, duminică, 1 Decembrie, am stat în faţa unui eveniment important al ţării, al României şi al fiecăruia - simţitor...

PRIMAVERA Satu Mare, locul 2 la turneul zonal de la Bistrița

Campioana județului Satu Mare la grupa de vârstă 2011, echipa Primavera, a participat săptămâna trecută la turneul zonal al Interligii-Memorial Gheorghe Ene. Elevii antrenorului Cristian...

Echipa de karting din Carei, premiată la Gala Campionilor

După un an plin de evenimente cu multe greutati dar si cu multe satisfactii obtinute pe pista, echipajul de la Clubul Copiilor Carei si...