More


  Praznic în catedrala codrenilor

  - Advertisement -

  marius01

  În cadrul unei peisaj mirific din inima Codrului de Sătmar, Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat ieri o Sfântă Liturghie Arhierească la Mănăstirea “Izvorul Tămăduirii” din Măriuş cu ocazia hramului lăcaşului monahal. Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanu a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de 28 de preoţi, printre care stareţul Mănăstirii Măriuş, părintele Gherontie, şi protopul de Satu Mare, Ioan Socolan, în mijlocul a mii de credincioşi veniţi din toate părţile pentru a asista la acest moment de înaltă trăire duhovnicească. La final, Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanu a trecut în revistă stadiul realizării picturii interioare, alături de deputatul PSD Octavian Petric şi fostul consilier judeţean PSD Vasile Paşca, doi binefăcători ai lăcaşului de cult.

  Elogii la adresa Mănăstirii Măriuş
  “Izvorul Tămăduirii” a fost prăznuit la Mănăstirea Măriuş, acolo unde Prea Sfinţitul Părinte Iustin Sigheteanu, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie pe platoul din faţa bisericii mănăstirii, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, respectiv în prezenţa unui număr mare de credincioşi. Prea Sfinţitul Părinte Iustin Sigheteanu a folosit termeni elogioşi la adresa lăcaşului de cult, numind biserica mănăstirii drept “o minunăţie”, precizând că: “Este una dintre cele mai mari şi frumoase biserici de mănăstire. Nu mai avem vreo biserică de zid la vreo mănăstire atât de mare ca şi aceasta. Şi uite că a făcut-o părintele Gherontie. Este o mărturie pentru mileniul III că iată s-a construit o catedrală în pădurile din Codrul de Sătmar şi trebuie să îl sprijiniţi pe părintele Gherontie pentru a termina pictura”.

  O mănăstire a tuturor sătmărenilor
  Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a mai precizat, în îndemnul către miile de credincioşi, că Mănăstirea Măriuş le aparţine tuturor sătmărenilor, sperând ca în următorul an să se finalizeze pictura interioară a bisericii. “Mănăstirea Măriuş este mănăstirea sătmărenilor. Este foarte importantă această vatră, care a împlinit 20 de ani de la întemeiere şi 14 ani de când am pus piatra de temelie pentru această biserică. Mă bucur că am găsit biserica în deplin proces de pictare, de desăvârşire şi împodobire, pentru ca undeva la anul sau peste doi ani cel târziu, într-o duminică după Sfânta Mărie, cel mai probabil prima, pentru că avem hramuri mari la Rohia şi la Moisei, vom veni şi vom sfinţi biserica şi se vor aduna toate satele din această zonă, care au contribuit şi ele cu darul lor să se desăvârşească această lucrare”, a arătat Prea Sfinţitul Părinte Iustin Sigheteanu. La final, credincioşii au fost invitaţi să participe la o agapă creştinească, oferită de stareţul Mănăstirii Măriuş, părintele Gherontie, respectiv de credincioşii din Lipău şi Bârsău.

  marius02

  Două decenii de existenţă
  Deşi în zonă n-a fost niciodată viaţă monahală, Mănăstirea Măriuş s-a înfiinţat în 16 august 1992, la solicitarea credincioşilor din Măriuş, dar şi din împrejurimi, care au ţinut să ducă la îndeplinire angajamentul care l-au luat faţă de Dumnezeu în timpul celui de al doilea război mondial. Începutul vieţii monahale de la Măriuş a fost odată cu venirea a trei monahi de la Mănăstirea Rohia. La început, la Măriuş s-a construit o bisericuţă de lemn, iar din anul 2000 s-a început şi construcţia bisericii mari, care a devenit peste ani o veritabilă catedrală în mijlocul pădurilor din Codrul de Sătmar, un punct de reper pentru toţi credincioşii din zonă şi nu numai.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img