Preotul din Racşa şi oameni cu sufletul cât bisericaracsa1

Miercuri, 23 aprilie, la Marea Sărbătoarea a Sfântului Gheorghe, am intrat în biserica de pe dealul din Racşa, o biserică ce se impune de la mare distanţă prin frumuseţea ei. Ziduri groase, de 1,20 m, trainice, îngrijite, pictată frumos, încât te simţi aproape de toţi sfinţii, care te înconjoară cu atâta dragoste! O biserică încăpătoare, cu balcon ce poate găzdui până la 500 de credincioşi, iar la marile sărbători biserica este gătită întocmai ca o “mireasă”, aşa cum spune primul cântăreţ. Mai spune el că le-a dat Dumnezeu un preot de toată lauda şi că de zece ani slujeşte cu atâta credinţă, că nu şi-au putut închipui credincioşii că poate exista o atât de puternică unitate în jurul unui preot. L-am cunoscut şi eu pe preotul paroh Gavril Măgurean, am fost părtaş la Sfânta Liturghie şi am trăit, alături de credincioşi, toate etapele slujbei, dându-mi seama că şi eu cunosc ceva din abecedarul credinţei. Adevăraţii cunoscători sunt ceai 2.554 de credincioşi ortodocşi din Racşa. Sunt supăraţi că opt familii de greco-catolici vor să devină proprietarii acestui sfânt lăcaş prin legea nesăbuită numită “retrocedare”. În cazul de faţă 99% se supune minorităţii de 1%, într-o ţară puternic ortodoxă, poate cea mai puternică dintre cele ortodoxe. Şi, iată, mai persistă încă asemenea pretenţii din partea conducătorilor greco-catolici. Totuşi… toate au o limită!

racsa2

Slujeşte de zece ani la Racşa
O frumoasă slujbă de pomenire pentru cei “plecaţi”, un frumos parastas la finele slujbei şi o frumoasă aducere aminte şi cinstire adusă de rude, de apropiaţi, de cunoscuţii celui pomenit! Oamenii aceştia ştiu să-şi cinstească înaintaşii şi le rămân acestora recunoscători.

M-a primit preotul Măgurean cu cea mai scurtă rugăciune: “Doamne ajută!”, al cărei conţinut l-a explicat pe parcursul emisiunii “Glasul Bisericii”, pe care o puteţi urmări duminică, orele 17, luni, orele 14, şi miercuri, orele 11.

Preotul Măgurean slujeşte aici de zece ani şi poartă cu cinste crucea şi brâul roşu, vorbind elogios despre ISP Iustinian şi de PS Iustin, rugându-se pentru sănătatea lor împreună cu toţi credincioşii. Aceşti oameni mulţi şi buni credincioşi aşteaptă să-l revadă pe IPS Iustin în biserica lor. De ce? Ar însemna foarte mult pentru ei atenţia acordată de PS Iustin! Preotul este conştient că preoţia este o chemare, iar biserica este locul unde împreună cu credincioşii se roagă lui Dumnezeu şi mai ales îi aduc mulţumiri întotdeauna şi pentru simplul motiv că aceştia există!

A explicat părintele atât de frumos telespectatorilor şi multor credincioşi care au asistat la desfăşurarea emisiunii o serie de termeni folosiţi mereu la Sfânta Liturghie. Spre exemplu: Fericiţi cei săraci cu duhul, cei ce plâng, cei ce flămânzesc, cei milostivi, cei curaţi cu inima… plata lor multă este în ceruri! A vorbit frumos despre “pomană”, despre “păcat”, ca fiind una cu neiubirea, despre felul cum ştim să ne purtăm crucea, despre a trăi în iubire etc. Foarte frumos a explicat, pe înţelesul oricui, ce înseamnă “Sus inimile!”, ce înseamnă “fericire”, dacă banii aduc fericire…

racsa3

Face educaţie religioasă şi patriotică
Au înţeles oamenii că la preot bucuria alternează cu tristeţea (de la botez la înmormântare). Este tot atât de conştient părintele, ca şi mine, ca şi dumneavoastră, că a apărut, pe scară largă, răutatea, invidia, ura, duşmănia, egoismul şi că biserica are un mare rol în această estompare a acestei stări de lucruri.

O face preotul ori de câte ori are prilejul. La predică a făcut o frumoasă trimitere spre secolul XV, când Ştefan cel Mare a construit lăcaşuri pentru rugăciuni pe Muntele Athos, a construit biserici şi mănăstiri, fiind un conducător religios, pentru care credinţa în Dumnezeu i-a fost călăuzitoare.

Ar dori părintele Gavril Măgurean, fiind acest 2014 an electoral important, ca preşedintele ţării să fie pătruns de credinţa în Dumnezeu, să-şi iubească poporul şi neamul şi să fie demn să ne reprezinte ca o naţiune civilizată ce suntem. Ne-am săturat de certuri şi neînţelegeri, lucruri care nu duc la creşterea nivelului de trai al românilor. Am constatat că acest preot face educaţie religioasă şi patriotică elevilor în şcoală, dar şi masei de credincioşi, cărora le mulţumeşte pentru ataşamentul lor faţă de biserica lor.

Mulţumiri primarului Toma Betea
Mulţumeşte primarului Toma Betea pentru ataşamentul faţă de biserică şi locuitori. Îşi iubeşte localitatea, încât face din comuna Racşa cea mai prosperă dintre toate.

Oşenii de acolo pleacă în Anglia la lucru, dar coconii rămân pe mâini bune, sigure, sub oblăduirea bisericii. Spre deosebire de alţii din ţară şi judeţ, oşenii se întorc şi-şi îmbunătăţesc puţin câte puţin viaţa, nivelul de trai. La cununia civilă merg tinerii şi alaiul în straie oşeneşti, iar la biserică vine mireasa în rochia de mireasă. Se face Taina Sfântului Maslu şi oamenii participă, rugându-se pentru sănătate şi pentru iertarea păcatelor.

Preotul consideră că nu-i bine să părăsească ţara oamenii cu pregătire, ei trebuind să rămână aici la un salariu decent şi să existe locuri de muncă pentru aceştia. Diferenţa de salarizare între noi şi Occident este atât de mare încât devine revoltătoare (de 10-15 ori mai mare). El spune că cel mai important la un om este liniştea sufletească, iar civilizaţia fără linişte este un dezastru! L-am felicitat pe părintele Măgurean în numele dumneavoastră, considerând că a fost o onoare pentru mine întâlnirea cu acesta.

 Teodor Curpaş

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts