More


  Primărie obişnuită, primar altfel, la Tiream

  - Advertisement -

  primar

  Când spui “primărie” te duce gândul, de cele mai multe ori, la o clădire impunătoare, cu nişte birouri şi două coridoare, de obicei mai întunecoase, câţiva oameni care aşteaptă să intre într-un birou din cele trei existente. S-au mai schimbat treburile şi acum, în zilele noastre, întâlneşti sedii ale primăriilor puse la punct, unele noi, altele renovate, care au o “faţă” de instituţie coordonatoare a unei comune. Importantă nu este clădirea, ci oamenii care-şi desfăşoară activitatea acolo, oameni care sunt total în slujba cetăţenilor şi nu invers.

  Primarul Fezer Gabor, învingător din primul tur
  Am plecat de la Carei spre Tiream, o distanţă de 8 km, pe care am parcurs-o în mai bine de 30 minute, nu pentru că drumul era foarte circulat, ci pentru că drumul este aproape impracticabil! Am ajuns la ora 10 la Primărie pentru emisiunea “Oameni şi fapte” cu primarul Fezer Gabor. M-a surprins că un medic veterinar, absolvent al unei facultăţi atât de serioase şi cu masterat, a ales drumul administraţiei şi a responsabilităţii faţă de locuitorii din Tiream, Portiţa şi Vezendiu. Un om tânăr, foarte degajat, prietenos şi chiar cu un dar deosebit de a răspunde la întrebări, dezvoltând răspunsurile cu exemple luate din concretul activităţii, activitate începută încă din 2004. A ieşit învingător întotdeauna din primul tur, iar campania făcută a fost simpla sa prezenţă în faţa alegătorilor. Au fost prezente însă faptele bune făcute pentru comunitate.

  Am aflat şi am văzut, nu numai eu, dar şi ochii celor două camere de luat vederi. Introducerea apei potabile a fost pentru populaţie ca o mană cerească. A vrut să rezolve problema introducerii gazului, dar majoritatea locuitorilor trăiesc dintr-o pensie CAP şi n-au bani pentru aşa ceva. I-a scutit făcând transportul gunoiului menajer prin activitatea dirijată de Primărie, având staţie de sortare a deşeurilor, iar flacoanele şi plasticul împărţit pe culori. Au maşini de tot felul, maşini de ultimă invenţie, ca şi cea de pompieri. Acolo, în staţia de compostare este ordine, curăţenie şi disciplină. A realizat dintr-o fostă groapă imensă şi un lac insalubru o oază de agrement, cu căsuţe, un local pentru distracţii, cu lac igienizat, cimentat de jur-împrejur, cu drumuri betonate, cu zone de pescuit, cu pază şi administraţie. A renovat bisericile, grădiniţa, şcoala, căminul cultural, casa de nunţi şi se gândeşte să pună la punct vechea moară, o clădire imensă, care renovată ar putea fi un muzeu. A realizat 18 km de drum betonat. Nu s-a plâns de buget, fiind primarul un gospodar minunat, având un viceprimar harnic, conştiincios şi iubitor de sport.

  Un optimist convins
  Primarul acesta nu are regrete, dar, oricum l-am “întors”, a rămas un optimist convins. Are încredere în oameni, deşi apar greutăţi de tot felul. Are peste 90 de case părăsite. Proprietarii acestora au plecat definitiv în Germania. Au fost oameni gospodari, harnici, ambiţioşi. Am văzut viile de acolo, cu căsuţe de vară, părăsite de şvabii care nu se mai întorc. Aceştia n-au plecat să lucreze puţin şi să se întoarcă acasă cu banii, ci au plecat definitiv. Unii şi-au pus casele şi gospodăriile la vânzare. Păcat! Populaţia este în scădere. Oamenii se bazează pe agricultură, n-au locuri de muncă. Se discută în Consiliul Local tot felul de modalităţi, de frământări pentru a-i ajuta pe oameni. Comuna are un număr mare de ţigani (600). Ajutorul social acordat nu este o soluţie care rezolvă problema. Am văzut cartierul acestora, cu case rânduite, curte, împrejmuite cu gard, cu drum asfaltat, cu utilităţi, dar… fără muncă şi fără chemare pentru aşa ceva! Acolo, în Tiream, se face educaţie cu toate categoriile de oameni. L-am întrebat pe primarul Fezer care ar fi legea pe care ar da-o imediat?

  Mi-a spus că ar da o lege de promovare rapidă şi ordonată a şcolilor profesionale, care să producă forţă de muncă în meseriile căutate azi. Mai puţină teorie şi mai multă activitate practică. Se gândeşte la viitorul tinerilor şi al ţării. Fără muncitori bine pregătiţi şi bine plătiţi, ţara nu va prospera! Prea mare este goana după diplome de tot felul şi obţinându-le nu mai poate reveni la munca practică.

  Doreşte atragerea de investitori în comună
  Încearcă acum să realizeze cu un investitor plantarea de plăci pentru o zonă întinsă spre producerea curentului voltaic. Dacă reuşeşte vor veni şi alţi investitori. Ar asigura un număr de locuri de muncă, pentru că în asociaţiile agricole, cu tehnica din dotare, cu trei tractorişti, cultivi mii de hectare de pământ.

  Nu s-a întristat de “incompatibilitatea” primarilor, prin legea din 2003, ci s-a întristat că de atunci şi până în 2013 s-a tăcut. Îi pare rău că a acceptat hotărârea Consiliului Local să fie reprezentantul Primăriei în Apaserv. Trebuia să trimită pe femeia de serviciu să se zbată pentru interesele contribuabililor de pe raza comunei. Mi se pare ciudat că o serie de primari buni, aleşi de marea masă de oameni, sunt puşi în această situaţie de ANI. Sigur, aici la Tiream, ca la Medieşu Aurit ( dl. Zetea) sau la Beltiug (dl. Bartok) şi alţii au profesii bune şi au acceptat să facă ceva folositor pentru oamenii de pe raza comunelor. Cred că legea neaplicată zece ani duce la o nemulţumire a maselor de oameni din ţară şi nu de aceasta avem nevoie. Sunt primarii aleşi, agreaţi de populaţie, cu rezultate bune în activitatea lor.

  Am dat doar trei exemple, dar sunt peste 20 de cazuri, iar la nivel de ţară atâtea încât ar provoca o răzmeriţă.

  Îşi doreşte înţelepciune, linişte şi pace
  De la 2014, primarul aşteaptă mai multă înţelepciune, linişte şi pace. Ar dori mai multă armonie şi împăcare între oameni. S-a săturat să vadă doar ură, duşmănie şi invidie. Este momentul să ne revenim şi să luăm exemple doar pe acei care trăiesc în armonie. Nu glorifică epoca trecută, dar şi atunci erau câteva lucruri serioase, ca buna vecinătate, ajutorul dat de unii pentru alţii, o colegialitate şi prietenie sinceră. Acum s-au pierdut aceste lucruri. Păcat! A vorbit de accizele pe combustibil, care slăbesc din forţa unor activităţi economice prevăzute şi planificate.

  La fel, privind instalarea plăcilor de arc voltaic, suporturile metalice, scheletul pentru ele, este supus unor taxe, care pleacă la centru, nu la comuna care oferă terenul. Sunt lucruri care îţi dau de gândit şi te dezarmează. E greu în Consiliul Local să împarţi păşunatul pentru oi şi pentru vite, dar speră că se va ajunge la înţelegere, pentru că sunt aleşii populaţiei şi, deşi sunt din toate partidele, găsesc soluţiile cele mai bune. Consideră că preşedintele ţării trebuie să fie un om cu dragoste de ţară şi de popor. E păcat că o ţară atât de bogată ca a noastră să ofere locuitorilor un trai sărăcăcios, iar tinerii şi oamenii valoroşi să plece. Primarul Fezer Gabor mi-a lăsat o impresie deosebit de bună şi este un bun cunoscător al Legii Administraţiei Publice. Îi dorim succes în tot ce face, bucurii şi împliniri, iar colaboratorilor şi populaţiei sănătate şi sărbători fericite! Cristos a Înviat!

   Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img