More


  PS Iustin Sigheteanu, în mijlocul credincioşilor sătmăreni

  - Advertisement -

  gheorghe

  Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanu, episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, a fost prezent ieri în mijlocul credincioşilor sătmăreni. Înalta faţă bisericească a oficiat o Liturghie Arhierească la Biserica “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă”, situată pe strada Bariţiu din municipiul Satu Mare. Alături de Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanu au slujit protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, şi preoţii Cornel Pop şi Cristian Peteri, slujitorii de la altarul acestei biserici.

  În a doua zi de Paşte, Biserica “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă” s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi care au ales să participe la Liturghia Arhierească săvârşită de către Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanu, episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Pe lângă membrii consiliilor parohiale şi credincioşii din cadrul parohiei, evenimentul a fost cinstit prin prezenţa unui număr mare de oficialităţi, respectiv europarlamentarul Ovidiu Silaghi, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, viceprimarii municipiului Satu Mare, Marcela Papici şi Radu Roca, consilierul local Dumitru Fanea şi membrul în Consiliul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Mircea Leţiu. La finalul Liturghiei Arhiereşti, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului a primit din partea primarului Dorel Coica un portret înfăţişându-l pe Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanu, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de arhierie. De asemenea, Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanu a primit din partea preoţilor Cornel Pop şi Cristian Peteri o icoană a Sfântului Gheorghe, protectorul lăcaşului de cult de pe strada Bariţiu.

  gheorghe2

  Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a împlinit, pe 17 aprilie, 20 de ani de arhierie. Ierarhul s-a născut la 23 iunie 1961, în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş, din părinţii Ştefan şi Maria Hodea. În 1976 a cunoscut viaţa monahală de la Mănăstirea „Sfânta Ana“ Rohia, judeţul Maramureş, unde a intrat ca frate de mănăstire în 1978. A absolvit Seminarul Teologic din Cluj Napoca în 1983. A fost hirotonit diacon în 1983, iar în 1984 preot celib la Mănăstirea Rohia de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, pe atunci Episcop-vicar al Clujului. În 1985 a depus voturile monahale, primind numele Iustin, având ca naş de călugărie pe Preasfinţitul Justinian Chira. În 1988, Arhiepiscopul Teofil al Clujului şi PS Justinian i-au încredinţat conducerea provizorie a Mănăstirii „Sfânta Ana“ Rohia, iar în ianuarie 1989 a fost numit stareţ. În 1992 este licenţiat al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu. În 1990 a fost distins protosinghel, iar în 1993 a fost ridicat la rangul de arhimandrit. În 1994, în 22 martie, la propunerea PS Justinian, Sinodul Permanent îl propune pe stareţul arhimandrit Iustin Hodea Sfântului Sinod spre a fi ales Arhiereu-vicar pe seama Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului. În Duminica a cincea a Marelui Post, 17 aprilie 1994, este hirotonit episcop la Mănăstirea Rohia de un sobor de ierarhi în frunte cu vrednicul de pomenire mitropolit Antonie Plămădeală.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img