More

  Regulament îndelung dezbătut

  cj

  La şedinţa extraordinară de ieri au fost prezenţi 26 de consilieri judeţeni. Pe ordinea de zi s-au aflat şase proiecte de hotărâre. Primele cinci au fost aprobate în unanimitate, însă ultimul dintre ele, cel privind modificarea şi completarea regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului “Cea mai curată şi bine gospodărită comună”, a stârnit numeroase discuţii contradictorii. În cele din urmă, la propunerea preşedintelui Adrian Ştef, proiectul de hotărâre a fost amânat pentru viitoarea şedinţă a Consiliului Judeţean Satu Mare.

  Bugetul judeţului, rectificat
  În şedinţa de ieri, consilierii judeţeni au aprobat contul anual de execuţie al bugetului local al judeţului Satu Mare, a bugetelor instituţiilor subordonate pe anul 2013 şi pe primul trimestru al acestui an. De asemenea, au aprobat situaţiile financiare pe anul trecut ale SC Palat Jud SRL şi ale Aeroportului Satu Mare. În urma rectificării bugetului general consolidat al judeţului, au fost mutate sume de la proiectul privind registrul agricol informatizat la proiectul “Drumul vinului”. A fost alocată suma de 643.000 lei pentru plata integrală a lucrărilor la Ambulatoriul de pe strada Gheorghe Lazăr. În plus, au fost finanţate o serie de evenimente, precum o comemorare la Filarmonică şi Festivalul Vinului, respectiv deplasarea a patru scrimeri la Campionatele Mondiale. Consilierul judeţean Virgil Enătescu a solicitat refacerea mormântului lui Luko Bela, vandalizat recent de persoane necunoscute.

  Discuţii pe marginea regulamentului
  Proiectul de hotărâre privind modificarea şi completarea regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului “Cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţul Satu Mare” a stârnit dispute aprige între consilieri. Comisia juridică a propus completarea regulamentului prin introducerea unei tematici anuale, pentru 2014 fiind propusă tema “Picnic- împreună pentru natură”. Preşedintele Adrian Ştef a arătat că propunerea a venit din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare. “În acest an putem să evaluăm locurile de picnic pe care le amenajează primarii, locuri care contribuie mult la schimbarea înfăţişării unei comune”, a declarat preşedintele Ştef. Acesta a adăugat că prin această tematică s-ar elimina discuţiile privind avantajele existente în rândul comunelor. Comisia de dezvoltare şi Comisia de mediu au respins propunerea cu tematica privind picnicul, pe motiv că buna gospodărire a unei comune nu constă doar în amenajarea unui loc de picnic.

  Vicepreşedintele Mircea Govor a arătat că scopul organizării acestui concurs îl constituie sprijinirea primarilor, care trebuie să se gospodărească cât mai bine, adăugând că în aceste activităţi edilitare ar trebui implicaţi mai mult beneficiarii de ajutoare sociale. Vicepreşedintele Mircea Govor s-a declarat revoltat de afirmaţiile consilierului Eva Mărgineanu, care a declarat, referindu-se la şvabi, că de circa 300 de ani unii îşi îngrijesc localităţile. În replică, Govor a arătat că astfel de afirmaţii sunt discriminatorii, în condiţiile în care unele localităţi au fost favorizate de-a lungul anilor, adăugând că nici locuitorii de alte naţionalităţi ai judeţului nu au făcut doar mizerie în ultimii 300 de ani. În cele din urmă, la propunerea preşedintelui Ştef, aprobarea modificărilor la regulament a fost amânată din nou. Acelaşi proiect de hotărâre a fost amânat şi la şedinţa din 3 aprilie 2014.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE