More


  Căpşuni din belşug în Sătmar

  - Advertisement -

  capsuni

  Datorită condiţiilor meteo favorabile şi a iernii blânde, producţia de căpşuni din acest an este cu circa 30% mai mare faţă de anul precedent. Tot din acest motiv căpşunii s-au copt cu circa două săptămâni mai repede decât era normal. Supra-producţia de căpşuni ar putea duce la scăderea preţului acestora care ar putea ajunge şi la 3 lei/kg pentru en-gros-işti. Dacă anul trecut producătorii sătmăreni nu au putut face faţă cererii, în acest an este posibil ca cererea să nu depăşească oferta. În prezent, preţul acestora este cuprins între 9 şi 10 lei pentru cei care cumpără cantităţi mari şi 15 lei/kg la caserolă, în pieţe sau pe marginea drumului.

  Căpşuni copţi mai devreme
  Producţia de căpşuni din acest an este cu circa 30% mai mare faţă de anul precedent, potrivit celor afirmate de vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Căpşuni Halmeu, Vasile Tripon. Astfel, dacă anul trecut a fost înregistrată o producţie medie de circa 7 tone la hectar, în acest an se prognozează o producţie medie de 10 tone la hectar. “Producţia este mare datorită condiţiilor meteo foarte favorabile. Totodată, şi iarna a fost mult mai blândă, toate acestea ducând, în cele din urmă, la o creştere semnificativă a producţiei. Tot datorită condiţiilor meteo, prima serie de căpşuni s-au copt cu două săptămâni mai devreme. În mod normal, căpşunii Premier se coc în jurul datei de 15 mai, însă în acest an am avut căpşuni copţi la începutul acestei luni”, a precizat Vasile Tripon.

  Producătorul sătmărean a mai adăugat că, pe lângă cantitate, şi calitatea căpşunilor este foarte bună. “Din punct de vedere calitativ, căpşunii sunt foarte buni, lucru apreciat şi de cei care vin să cumpere în cantităţi mari. Se poate spune că am avut un an îmbelşugat în ceea ce priveşte producţia de căpşuni”, a mai afirmat Vasile Tripon.

  Preţuri în scădere
  Potrivit vicepreşedintelui producătorilor de căpşuni, din cauza supraproducţiei în acest an preţurile vor fi mai mici decât cele de anul trecut. “Anul trecut, spre exemplu, primii căpşuni se vindea en-gros la 12 lei/kilogram. În prezent, preţul a scăzut la 9-10 lei/kg pentru vânzări mari şi este în continuă scădere. Prognozăm, însă, că în perioada de maximă producţie, preţurile vor ajunge la 3 lei/kg pentru vânzările en-gros, în timp ce anul trecut căpşunii se vindeau cu 4-5 lei/kg”, a mai spus Vasile Tripon. În schimb, pentru căpşunii vânduţi în pieţe sau pe marginea drumurilor, la caserolă, preţul este de circa 15 lei/kg.

  Producătorii de căpşuni sătmăreni spun că cel puţin deocamdată este cerere pe piaţă. Zilnic, în zona Halmeului vin cumpărători din aproape întreaga ţară, în special din judeţele din sud, dar şi din Moldova. Însă, la producţia estimată, se va ajunge în situaţia în care oferta va fi mai mare decât cererea. “Anii precedenţi nu reuşeam să facem faţă cererii. În acest an nu se va mai întâmpla la fel, astfel că vom ajunge în situaţia să nu avem cumpărători datorită producţiei mari”, a mai spus producătorul de căpşuni sătmărean.

  Căpşunii româneşti, mai buni decât cei străini
  Sunt multe voci care afirmă că preţul căpşunilor produşi la Satu Mare este mai mare decât a celor de import. “După părerea mea, nu este totuna dacă mănânci căpşune sau cauciuc. Căpşunii produşi de noi au aromă specifică, iar gustul este foarte bun. Cei din import nu au niciun gust. Căpşunii noştri rezistă cel mult trei-patru zile din momentul în care sunt culeşi. Cei din import rezistă săptămâni întregi. Ne putem gândi cu ce substanţe sunt trataţi aceştia ca să reziste. Celor care nu le place căpşunele românesc, nu au decât să-i cumpere pe cei aduşi din import. Însă diferenţa este mare”, a explicat Vasile Tripon.

  Potrivit evidenţelor Direcţiei Agricole Satu Mare, în judeţ sunt cultivate cu căpşuni circa 1.300 de hectare, din care circa 1.000 de hectare sunt în roadă, iar restul sunt culturi tinere care nu au ajuns încă la maturitate. Circa 800 de hectare se află în zona Halmeu, restul fiind în apropiere la Drăguşeni, Turulung şi Turţ. Mai bine de jumătate din producţia de căpşuni a României este realizată în judeţul Satu Mare.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img