More


  Demonstraţie de unitate de Ziua Europei

  - Advertisement -

  DSC_0207

  Cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei, Zilei Victoriei şi Zilei Europei, în municipiul Satu Mare au fost organizate ieri o serie de manifestări festive. Seria evenimentelor a debutat la ora 9.00, la Instituţia Prefectului, cu un simpozion intitulat “Europa 2020 – Aşteptări şi provocări”. Manifestările au continuat de la ora 12.30 la Monumentul Ostaşului Român, unde a fost oficiat un Te Deum, urmat de depuneri de coroane şi defilarea Gărzii de Onoare. Cu această ocazie, Uniunea Social Liberală a avut o demonstraţie de unitate la Satu Mare.

  Oficialităţile, prezente în număr mare
  Sute de sătmăreni au participat la manifestările de ieri de la Monumentul Ostaşului Român. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa europarlamentarului Ovidiu Silaghi, a deputatului PSD Octavian Petric, a deputatului UDMR Kereskenyi Gabor, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Rudolf Riedl, a prefectului Eugeniu Avram, a subprefectului Altfatter Tamas, a viceprimarilor municipiului Satu Mare, Radu Roca şi Marcela Papici, respectiv şefi de unităţi militare din Garnizoana Satu Mare, şefi de instituţii subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor, şefi ai instituţiilor subordonate Ministerului Public, respectiv reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate.

  Prefectul a salutat drapelul de luptă
  Evenimentul a debutat cu salutarea drapelului de luptă al Garnizoanei Satu Mare şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram. A urmat un Te Deum, oficiat de către un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan, după care preotul militar Cristian Silaghi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare a citit un scurt text în care a prezentat importanţa datei de 9 Mai în calendarul naţional. În continuarea evenimentului s-a trecut la depunerea de coroane de flori în memoria eroilor căzuţi în luptă.

  garda

  Coroane în memoria eroilor
  Şi-au adus omagiul Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria Satu Mare, instituţiile subordonate Ministerului Public, Ministerului Justiţiei, Ministerului Educaţiei, Ministerului Muncii, Ministerului Mediului, Ministerului Agriculturii, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Apărării Naţionale. Alianţa PSD-UNPR-PC şi PNL au depus coroane atât separat, cât şi împreună, sub sigla USL, dând dovadă de unitate la Satu Mare. Au mai depus coroane PDL, UDMR, FC, PPDD, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război din România (ANVR) – Filiala Vasile Lucaciu din Satu Mare, Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu, Uniunea Vatra Românească, Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare constituită din militari profesionişti din cadrul Garnizoanei Satu Mare, subofiţeri şi ofiţeri din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi cadre ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

  Importanţa zilei de 9 Mai
  În fiecare an, pe data de 9 Mai se serbează Ziua Europei. Pe lângă această semnificaţie, 9 Mai marchează şi Ziua Independenţei României şi a sfârşitului celui de-al doilea război mondial. În data de 9 mai 2014 se împlinesc 137 de ani de când România şi-a câştigat independenţa. Atunci, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României. Serbarea Zilei Uniunii Europene marchează istorica declaraţie de la 9 mai 1950, a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985. Tot în 9 mai se sărbătoreşte Ziua victoriei împotriva fascismului.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img