More


  Diplomă şi medalii de excelenţă la Zilele Poesis

  - Advertisement -

  poesis

  La Casa de Cultură a Sindicatelor Satu Mare a avut loc ieri festivitatea de deschidere a celei de-a 23-a ediţii a Zilelor Culturale Poesis, eveniment organizat de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a Judeţului Satu Mare în parteneriat cu Consiliul Judeţean Satu Mare şi Primăria Municipiului Satu Mare. La manifestări au participat prim-vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), scriitorul şi senatorul Varujan Vosganian, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, prorectorul Universităţii “Vasile Goldiş” Satu Mare, Gavril Ardelean, directorul Direcţiei de Cultură, George Vulturescu, şi directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Gyure Ludovic, ambii în calitate de gazde, dar şi numeroşi scriitori din ţară şi din străinătate.

  Peste 40 de premii jubiliare
  Evenimentul din acest an are un caracter aparte, întrucât revista “Poesis” a împlinit 25 de ani de existenţă. Manifestarea a început cu o rugăciune spusă de protopopul Ioan Socolan în cinstea celor 25 de scriitori sătmăreni decedaţi. Apoi, prefectul Eugeniu Avram a felicitat conducerea Revistei “Poesis” pentru faptul că sărbătoreşte un sfert de veac de la apariţie, mai ales că tot în data de 9 mai, se celebrează atât Ziua Independenţei României, cât şi Ziua Victoriei. Preşedintele Adrian Ştef a declarat că instituţia pe care o conduce va sprijini şi pe viitor cultura sătmăreană.

  Viceprimarul Radu Roca a transmis mesajul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Govor, şi al primarului Dorel Coica, arătând că Revista “Poesis”, ajunsă la o vârstă matură, este un adevărat fenomen, întrucât promovează scriitori locali, dar şi din alte judeţe ale ţării. Apoi a urmat decernarea celor 44 de medalii jubiliare “Poesis – 25 de ani” de către oficialităţile locale. Printre cei premiaţi scriitori români şi străini s-au numărat Varujan Vosganian, Nora Iuga, Traian Ştef, Adam Szorkin din SUA, Beke Mihaly Andras din Ungaria, Adam Puslojic din Serbia şi mulţi alţii. Tot cu această ocazie scriitorul Varujan Vosganian a oferit o diplomă de excelenţă conducerii revistei “Poesis” din partea USR.

  Festival bogat în manifestări culturale
  Zilele Culturale “Poesis” au început joi cu dezvelirea plăcii comemorative în cinstea scriitorului sătmărean “Alexandru Pintescu” şi au continuat ieri cu celebrarea marelui poet român Lucian Blaga, prin depuneri de flori la busturile acestuia, urmate de un colocviu privind posteritatea poeziei sale. Manifestările au continuat ieri la Castelul Karolyi din Carei cu o seară de poezie, care a cuprins recitalul poeţilor participanţi, muzică veche cu “Colegium” şi formaţii muzicale din Carei, decernarea Premiilor “Frontiera Poesis-2014” şi un moment muzical susţinut de “Trio Consonantia” cu conf. univ. dr. Rudolf Fatyol.

  Zilele Culturale “Poesis” se vor încheia azi, începând cu ora 10.00, la Muzeul Ţării Oaşului, respectiv la Mănăstirea Bixad, cu prezentări de carte şi reviste literare. Tot cu această ocazie se va desfăşura un recital de poezie sub forma unui concurs cu premii ad-hoc cu tema: “Tăriile Ţării Oaşului”.

  Pavel Prodaniuc  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img