More


  Europarlamentarele – prolog pentru prezidenţiale

  - Advertisement -

  Adevărul exprimat în titlul acestui material a fost promovat în mod repetat de marea majoritate a comentatorilor politici. El a fost reconfirmat recent de liderii partidelor care au înţeles că este important să contribuie prin notorietatea lor la obţinerea unui scor cât mai bun pentru formaţiunea lor la scrutinul din 25 mai. Aşa se explică apariţia pe afişele electorale a unor politicieni care nu candidează pentru Parlamentul European, precum Victor Ponta, Crin Antonescu sau Elena Udrea. Este evident că prezenţa lor are în principal rolul de a mobiliza electoratul, ştiut fiind că europarlamentarele sunt un tip de scrutin cu participare scăzută la urne. Pe de altă parte, având de a face cu o personalizare a competiţiei, este explicabil faptul că partidele se folosesc de liderii cunoscuţi pentru a-şi maximiza scorul. Exemplul cel mai elocvent în acest sens este Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu luând decizia nu doar de a se pune în centrul tuturor afişelor, ci şi pe aceea de a se plasa în fruntea listei europarlamentare, deşi a anunţat că nu-şi doreşte un post la Bruxelles, urmând să se retragă.

  Prezenţa lui Victor Ponta pe afişele europarlamentare ale PSD este logică şi se poate explica fără dificultate. Anume, cu ocazia lansării candidaţilor la europarlamentare, preşedintele PSD şi-a luat angajamentul să candideze la prezidenţiale, dacă i se cere. Şi i s-a cerut. Au făcut-o şi liderul PC, şi liderul UNPR, decizia finală urmând să fie luată de comun acord, după 25 mai. Iar faptul că pe unul din seturile de afişe ale social-democraţilor figurează sloganul “USL trăieşte” a fost interpretat de pe acum ca un mod de a-i atrage pe cei dezamăgiţi că parteneriatul PSD-PNL s-a rupt, obiectivul social – democraţilor fiind să capteze electorat pentru prezidenţiale.

  Afişele PNL arată limpede că liberalii intră în alegerile europarlamentare cu gândul la competiţia din toamnă pentru preşedinţia României. Aşa se explică de ce, pe lângă afişele care prezintă candidaţii la PE sub sigla “eurocampionii”, apar preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi prim-vicepreşedintele Klaus Iohannis. Prezenţa lui Iohannis pe afişe are scopul de a spori notorietatea acestuia şi de a lansa ideea tandemului cu Antonescu, pe care PNL intenţionează să o activeze după 25 mai. De altminteri, s-a vorbit şi s-a scris despre ideea unei rocade, cu Iohannis prezidenţiabil dacă acesta se va situa mai bine în sondaje decât Antonescu.

  În sfârşit, PMP a intrat în competiţia pentru PE cu ambiţia declarată de a ieşi pe locul al doilea. Deputatul Elena Udrea a explicat că apare pe afişul electoral al PMP deoarece pe acesta trebuie să fie unul din membrii cunoscuţi ai partidului, astfel ca materialele electorale să fie remarcate. În cazul în care rezultatele europarlamentare ale partidului vor fi cele dorite şi cunoscând ambiţiile politice ale Elenei Udrea, nu este exclusă candidatura sa pentru preşedinţia României.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare