More

    Infractori sub influenţa drogurilor

    droguri

    Infractorii sătmăreni par să fi devenit mari amatori de droguri în ultima perioadă. Cel puţin aşa reiese din informaţiile deţinute de poliţişti. Autorul atacului armat de sâmbătă dimineaţă, Florin Lenghel, a consumat alcool şi droguri înainte de a-şi împuşca în faţă amicul de pahar cu un pistol adus din Italia. De asemenea, cu o seară înainte de a fi reţinut de poliţişti pentru şantaj şi violare de sediu profesional, interlopul Ionel Rostaş jr., poreclit Biuţa, a ajuns la Urgenţe sub influenţa alcoolului şi a substanţelor etnobotanice, unde a provocat un scandal monstru. De asemenea, cu ocazia unor percheziţii efectuate anul trecut la domiciliile unor cămătari, poliţiştii sătmăreni au găsit 30 de fiole de morfină, alături de arme albe, respectiv două cutii cu cartuşe pentru pistol cu aer comprimat.

    Pistolar amator de canabis
    Potrivit informaţiilor deţinute de poliţişti, pe lângă alcool, autorul atacului armat de sâmbătă dimineaţă, Florin Lenghel, a consumat şi droguri înainte de a-şi împuşca în faţă amicul de pahar. Surse judiciare ne-au declarat că Florin Lenghel ar fi consumat canabis înainte de atac. Sătmăreanul Leonard Gheorghe Stoica a fost împuşcat sâmbătă dimineaţă cu un pistol în faţă şi în gât de un amic de-al său, Florin Lenghel, recent întors din Italia. Cei doi, împreună cu un minor, Angelo Bogdan, au consumat împreună alcool în noaptea de vineri spre sâmbătă. Potrivit poliţiştilor sătmăreni, Florin Lenghel a consumat şi canabis în noaptea respectivă. Conflictul spontan între Stoica şi Lenghel a avut loc după ce, împreună cu Angelo Bogdan, sub ameninţarea pistolului, au furat maşina taximetristului pe care l-au chemat să-i ducă acasă. După furtul maşinii, în urma unui schimb de replici, Lenghel l-a împuşcat de mai multe ori pe amicul său Stoica, abandonându-l pe rănit pe marginea drumului. Potrivit poliţiştilor, Florin Lenghel şi-a procurat pistolul în Italia, introducându-l ilegal în ţara noastră. Rămas singur, întrucât Angelo Bogdan s-a speriat şi a fugit, Lenghel a incendiat taximetrul şi, cu ajutorul unui prieten, a părăsit rapid ţara prin Punctul de Trecere a Frontierei Urziceni. Prietenul respectiv a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, iar pe numele lui Lenghel a fost emis un mandat european de arestare.

    Biuţa, băut şi drogat la Urgenţe
    Interlopul Ionel Rostaş jr., poreclit Biuţa, a ajuns la Spitalul Judeţean Satu Mare sub influenţa alcoolului şi a substanţelor etnobotanice cu o seară înainte de a fi reţinut de poliţişti în urmă cu două săptămâni. Biuţa şi amicii săi au provocat un scandal monstru la Urgenţe, fiind necesară intervenţia jandarmilor pentru evacuarea întregului grup. Acesta nu a reuşit să-şi revină până a doua zi dimineaţă, când mascaţii au descins la domiciliul său, situat pe strada Zefirului din municipiul Satu Mare, în cadrul unei acţiuni organizate de lucrătorii Serviciului Investigaţii Criminale. Timp de aproape patru ore, poliţiştii au percheziţionat cele 12 camere ale casei lui Bia, anexele clădirii şi maşinile aflate în curte. La finalul percheziţiei, poliţiştii au ridicat trei cutii de probe, mai multe arme albe, respectiv trei săbii, şi un pistol din categoria armelor neletale supuse autorizării, din marca Gama, calibrul 4,5 mm, având seria polizată. De asemenea, Biuţa şi tatăl său, Ionel Rostaş, zis Bia, au fost încătuşaţi de poliţişti şi duşi la sediul IPJ Satu Mare pentru audieri. Cei doi au fost acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi violare de sediu profesional. Bia şi Biuţa sunt cercetaţi în stare de libertate după ce au şantajat un avocat sătmărean, fost procuror, cerându-i să le restituie suma de 5.000 de euro dintr-un onorariu de 10.000 de euro. Cei doi lideri ai clanului ţigănesc s-ar fi supărat pe avocat că nu a reuşit să rezolve ca Biuţa să scape de închisoare într-un dosar în care era judecat pentru omor din culpă.

    Fiole de morfină la cămătari
    La începutul anului trecut, poliţiştii sătmăreni au găsit fiole de morfină cu ocazia unor percheziţii efectuate la domiciliul unor cămătari. Aflându-se în continuarea cercetărilor în dosarul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de cămătărie şi furt calificat, poliţiştii au efectuat în 8 februarie 2013 trei percheziţii domiciliare în municipiul Satu Mare, autorizate de către Judecătoria Satu Mare. La percheziţii au fost găsite şi ridicate arme albe, două cutii cu cartuşe pentru pistol cu aer comprimat şi cantitatea de 30 fiole morfină. Faţă de sătmărenii Iuliu Bogdan, zis “Bakaras”, în vârstă de 45 ani, cunoscut cu antecedente penale, şi Alexandru Mezei, zis “Ţinco”, în vârstă de 38 ani, şi Sandor Lakatos, zis “Gioni”, în vârstă de 34 ani, s-a luat iniţial măsura reţinerii pe o perioadă de 24 ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la cămătărie, furt calificat, respectiv complicitate la furt calificat. În ziua următoare, Judecătoria Satu Mare a emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă. Cei trei inculpaţi racolau, în schimbul unor comisioane, clienţi pentru acordarea unor împrumuturi cu dobândă de către inculpatul Andrei Mircea Mărcuş din Odoreu. De asemenea, aceştia furau din apartamentele victimelor aparatura electronică şi alte bunuri de valoare după un plan bine pus la punct: le ofereau băuturi alcoolice proprietarilor, de regulă persoane în vârstă, apoi sustrăgeau cheile de la locuinţe şi pătrundeau cu uşurinţă în interior.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE