More


  Mii de hectare de păşune au dispărut

  - Advertisement -

  prefectura

  Incredibil, dar adevărat! Din cele circa 50.000 de hectare de păşune existente la nivelul anilor trecuţi în evidenţele Direcţiei Agricole Satu Mare, suprafaţa totală s-a micşorat cu 9.000 de hectare. Anunţul a fost făcut ieri de către directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, în cadrul unei întâlniri cu administratorii de păşune, şedinţă convocată de prefectul Eugeniu Avram. Mai mult, potrivit aceleiaşi surse, chiar şi suprafeţele existente sunt distruse prin incompetenţa unor administratori, care întreţin suprafeţele de păşune prin metode eronate.

  Dezinteres din partea administratorilor
  Cu toate că sunt pasibili de amenzi serioase, potrivit directorului Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, din cei circa 300 de administratori de păşune au fost prezenţi ieri la Instituţia Prefectului doar circa 100 de persoane. Fapt taxat de către Ioan Cioltean, care i-a mai atenţionat vizavi de încălcările flagrante ale legislaţiei în vigoare. Concret, deşi contractele de închiriere a păşunilor se încheie pe maxim cinci ani, există foarte multe cazuri în care contractele sunt făcute pe zece ani. Mai mult, nu se respectă în foarte multe cazuri nici încărcătura de animale pe hectar, plafonul fiind depăşit în mod constant, respectiv amestecându-se speciile de animale, fapt care nu este nici pe departe recomandat.

  Mii de hectare de păşune distruse
  Şi ca meniul să fie complet, din cauza lipsei de pregătire, administratorii de păşune folosesc îngrăşăminte “după ureche”, iar efectele sunt dintre cele mai nocive, culminând cu compromiterea aproape totală a păşunilor. De asemenea, în unele cazuri se înregistrează şi pericolul supraînsămânţării. Cel mai grav fapt subliniat de către directorul Ioan Cioltean a fost dispariţia a nu mai puţin de 9.000 de hectare de păşune din judeţ. Mai mult, administratorii de păşune sunt acuzaţi de faptul că nu asigură surse de apă pentru animale, riscând foarte mult pe timp de secetă, cu toate că primesc fonduri din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. “Urmează identificarea şi sancţionarea celor care se fac vinovaţi de distrugerea pajiştilor şi a păşunilor”, a declarat Ioan Cioltean.

  Unde sunt planurile de amenajament pastoral?
  O altă neregulă constatată de către directorul Direcţiei Agricole este lipsa planurilor de amenajament pastoral, care se întocmesc pentru o perioadă de zece ani. “Conform OUG 34/2013, amenajamentul pastoral cuprinde actele care stau la baza dreptului de proprietate, inclusiv schiţa pajiştii sau planul cadastral. Determinarea suprafeţei pajiştii cu prezentarea denumirii, suprafeţei, vecinătăţilor şi a hotarelor. Descrierea situaţiei geografice şi topografice a pajiştii sau a diferitelor unităţi în cazul în care pajiştea se compune din mai multe porţiuni. Descrierea solului pajiştii, descrierea florei pajiştii, calitatea pajiştii, determinarea suprafeţelor de pajişte care sunt oprite de la păşunat, perioada de păşunat, capacitatea de păşunat şi încărcătura optimă”, a precizat Ioan Cioltean, care a oferit serviciile Direcţiei Agricole pentru toţi administratorii interesaţi în a-şi respecta angajamentele legale ce le revin în sarcină.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare