More


  UE, între trecut şi viitor

  - Advertisement -

  Pe 9 mai este Ziua Europei, însă nu mulţi sunt cei care cunosc semnificaţia acestei zile. Pe scurt, în 1950 a avut loc evenimentul care marchează primul pas în direcţia formării Uniunii Europene de astăzi. În această zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, aflat în faţa presei, a citit o declaraţie prin care chema statele europene – Franţa şi Germania, cu precădere – să îşi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel. Declaraţia a fost făcută în Paris, pe fondul ameninţării izbucnirii unui al treilea război mondial şi marchează piatra de temelie a unei federaţii europene.

  Importanţa zilei de 9 mai rezidă şi din faptul că apelul de a crea o instituţie europeană supranaţională pentru gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului (baza întregii puteri militare de la ora respectivă) se adresa unor state aflate într-un lung conflict soldat cu pagube materiale uriaşe. 35 de ani mai târziu, pe 9 mai 1985, liderii UE aflaţi la summitul de la Milano au decis ca pe această dată să fie sărbătorită Ziua Europei.

  Astăzi, aderarea la Uniunea Europeană este o alegere democratică pe care fiecare ţară o poate face, iar aceasta trebuie să fie însoţită de însuşirea valorilor fundamentale de pace şi solidaritate. Uniunea Europeană este la ora actuală un parteneriat economic şi politic unic în lume, care reuneşte 28 de ţări europene şi acoperă aproape tot continentul. De-a lungul anilor, ambiţiile Uniunii s-au lărgit: se urmăreşte construirea unei Europe care respectă libertatea şi identitatea tuturor naţiunilor care intră în alcătuirea sa.

  Iar în acest vis european vor să se regăsească şi ţări precum Ucraina sau Republica Moldova, care au înţeles că viitorul lor este în cadrul acestei entităţi europene. Democraţia, cu bune şi cu rele, stabileşte un set de reguli care au ca şi scop ultim siguranţa şi bunăstarea atât a individului cât şi a comunităţii. Aceste ţări au înţeles că existenţa lor într-un spaţiu incert şi nesigur nu le aduce nimic bun, alegând calea Uniunii Europene.

  Cu atât mai mult trebuie să ne bucurăm că suntem membri ai Uniunii Europene, entitate care ne aduce siguranţă. De aceea trebuie să ieşim la vot şi să trimitem în Parlamentul European cei mai capabili candidaţi. Avem obligaţia să evităm candidaţii populişti, extremiştii sau parveniţii. Avem nevoie de oameni cu experienţă care să ne reprezinte cât mai eficient în structurile europene. Viitorul va suna bine doar dacă vom deveni responsabili şi vom lua atitudine. Un pas important este să ne prezentăm la urne pe data de 25 mai! Este o datorie faţă de noi înşine şi faţă de viitorul ţării.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare