More


  Sătmăreni trimişi în judecată pentru contrabandă

  - Advertisement -

  ioan_pop

  Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Oradea au finalizat ieri ancheta într-un caz privind contrabanda cu ţigări de origine ucraineană, în care sunt implicaţi şase sătmăreni şi un orădean. Dosarul urmează să intre pe rolul Tribunalului Satu Mare. În urmă cu două luni, liderul grupării, sătmăreanul Ioan Pop, a fost condamnat de Tribunalul Satu Mare la opt ani de de închisoare într-un alt dosar de contrabandă cu ţigări ucrainene, alături de alţi trei complici.

  O grupare bine structurată
  Astfel, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată sub acuzaţia de comitere a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă, în formă continuată şi în concurs, a şase inculpaţi sătmăreni. Este vorba de Ioan Pop, în vârstă de 47 ani, Norbert Cristian Erdei, în vârstă de 26 ani, fără ocupaţie, Grigore Molnar, în vârstă de 64 ani, tehnolog alimentaţie publică, Szabo Attila, în vârstă de 34 ani, şofer, Felicia Pop, în vârstă de 45 de ani, barman-ospătar, respectiv Vasile Pop, în vârstă de 52 ani, pensionar. Totodată, procurorii DIICOT – ST Oradea au dispus trimiterea în judecată şi a inculpatului Ludovic Musuly, în vârstă de 40 ani, comerciant în Oradea, sub acuzaţia de contrabandă.

  Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada octombrie – decembrie 2010, inculpaţii au comis infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată. Faţă de cei şase inculpaţi există suspiciunea rezonabilă că au acţionat o perioadă mai mare de timp, în mod organizat, coordonat, grupul infracţional pe care l-au constituit având o structură piramidală în vârful căreia s-a aflat inculpatul Ioan Pop, ceilalţi inculpaţi având rolul de distribuire a ţigărilor de contrabandă. Activitatea infracţională a fost desfăşurată în scopul câştigului ilicit de sume de bani.

  Depozit de ţigări la domiciliu
  Faţă de inculpatul Pop Ioan există suspiciunea rezonabilă că a procurat şi depozitat la domiciliul său ţigări de origine ucraineană, provenite din contrabandă, pe care apoi le-a vândut inculpaţilor Norbert Cristian Erdei, Szabo Attila, Felicia Pop, Vasile Pop şi Grigore Molnar. Faţă de aceşti din urmă cinci inculpaţi există suspiciunea rezonabilă că, la rândul lor, au achiziţionat ţigările provenite din contrabandă de la inculpatul Ioan Pop şi le-au comercializat către diferite persoane.

  Din probatoriul administrat rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Ludovic Musuly a transportat ţigări despre care avea cunoştinţă că provin din contrabandă, activitatea sa infracţională nefiind circumscrisă acţiunii conjugate a membrilor grupului, însă având în vedere faptul că ţigările proveneau de la inculpatul Ioan Pop, pentru o mai bună înfăptuire a justiţiei, cauzele au fost şi rămân reunite de către procuror.

  ANAF se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 56.497 de lei, reprezentând prejudiciul creat bugetului de stat. În cauză au fost luate măsuri asiguratorii pentru confiscarea ţigărilor şi repararea pagubei cauzate de inculpaţi. De asemenea au fost indisponibilizate în vederea confiscării speciale două autoturisme care au fost folosite la săvârşirea infracţiunilor. Cheltuielile judiciare, în sumă de 20.000 de lei, s-au stabilit în sarcina inculpaţilor.
  Prin rechizitoriul de ieri al procurorilor DIICOT Oradea a fost sesizată instanţa Tribunalului Satu Mare.

  Condamnat recent într-un alt dosar de contrabandă
  Tribunalul Satu Mare a pronunţat la începutul lunii aprilie sentinţa în cazul unei alte grupări de contrabandişti coordonată tot de sătmăreanul Ioan Pop, care a reuşit să introducă în ţară peste fâşia verde ţigări ucrainene în valoare de peste un milion de euro. Liderul grupării, Ioan Pop, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare. Locotenentul său Adolf Janos Komaromi a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Alţi doi membri ai grupării, respectiv Petru Constantin Borz şi Dorin Sentianoşi, au primit pedepse de doi ani de închisoare cu suspendare.
  Instanţa a mai dispus confiscarea cantităţii de 113.490 pachete de ţigări provenite din contrabandă, precum şi confiscarea în echivalent a sumelor de 110.000 euro şi 260.000 euro. Potrivit sentinţei Tribunalului, inculpaţii sunt obligaţi în solidar la plata sumei de 3.714.443 lei, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente până la data plăţii inclusiv. De asemenea, instanţa a anulat contractul de vânzare-cumpărare notarială prin care liderul grupării, Ioan Pop, a trecut hotelul proprietate personală pe numele unor interpuşi chiar în ziua în care procurorii se pregăteau să îl pună sub sechestru.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare