More


  Legumele nu au trecere nici în sezonul murăturilor

  - Advertisement -

  piata

  În plin sezon de murături şi conserve, vânzările la legume sunt mult prea mici faţă de ce se aşteptau comercianţii pentru această perioadă. Ei spun că sunt cele mai slabe vânzări în acest sezon din ultimii ani. Comercianţii spun că oamenii nu au bani pentru legume şi acest lucru cauzează reducerea substanţială a vânzărilor, în timp ce posibilii clienţi spun că preţurile din pieţe sunt prea mari şi se aprovizionează fiecare de unde şi cum poate.

  Ofertă bogată, vânzări mici
  Pieţele din municipiul Satu Mare sunt pline ochi în această perioadă cu legume pentru murături şi conserve. Aproape toate tarabele şi mesele din pieţe sunt pline cu astfel de produse. Însă, aşa după cum spuneau şi unii clienţi, preţurile sunt destul de mari. Astfel, un kilogram de castraveţi de pus la borcan costă 3 lei, ardeii şi gogoşarii câte 5 lei, iar roşiile pentru bulion 2 lei. De asemenea, tot din pieţe se mai pot cumpăra păstai pentru conserve, la 5-6 lei/kg, fasole boabe pentru zacuscă, la 10 lei/litru, conopidă, la 4 lei/kg, vinete, la 3 lei/kg, chiar şi varză, la 2,5 leikg.

  Cu toate că oferta este foarte bogată, vânzările, în schimb, sunt foarte mici, chiar dacă ne aflăm în sezonul murăturilor şi a conservelor. Comercianţii spun că vânzările slabe se datorează faptului că nu au oamenii bani. “Cred că avem cele mai slabe vânzări din ultimii ani în această perioadă. Nu ştiu de unde se aprovizionează oamenii cu legume pentru murături, dar la noi sigur nu vin”, ne-a spus o comerciantă din Piaţa Mare. “Nu au oamenii bani pentru cumpărături. Aceasta este singura explicaţie. Dar nici nu cred că mai pun atât de multe murături şi conserve ca în alţi ani”, este de părere o alta. Un alt precupeţ spune că este perioada premergătoare începerii şcolii, iar sătmărenii îşi folosesc veniturile pentru a-şi pregăti copiii de şcoală şi abia apoi vor cheltui bani pentru murături.

  Gospodinele se aprovizionează direct de la producători
  Comercianţii se plâng de vânzări, iar gospodinele se plâng de preţuri şi le consideră mult prea mari pentru această perioadă. “Una este când cumperi un kilogram-două de roşii pentru mâncare, şi alta când cumperi 10-20 kg pentru bulion, de exemplu. Comercianţii, chiar dacă mai lasă puţin din preţ dacă cumperi cantităţi mai mari, nu fac diferenţă între cele două situaţii. Consider că preţurile sunt mult prea mari mai ales la roşii, castraveţi şi ardei, legume la care ar trebui să fie cel puţin la jumătate faţă de cum este acum. Dacă nu mai reduc din preţuri, o să rămână cu marfa pe cap”, ne-a declarat un sătmărean aflat ieri în Piaţa Mare.

  Dacă gospodinele nu cumpără legume nici din piaţă, nici de la magazine, întrebarea este de unde se aprovizionează. Răspunsul este dat de o sătmăreancă, ce pretinde că se aprovizionează direct de la producător. “Nu mă duc în piaţă că nu are niciun rost. Avem o cunoştinţă de la ţară, foarte aproape de oraş, care se ocupă cu legumicultura, şi de la aceasta ne aducem de toate: roşii, castraveţi, ardei, vinete, chiar şi varză. Şi preţurile sunt mult mai mici ca cele din pieţe. Mulţi alţi sătmăreni fac ca şi mine. Chiar eu le-am recomandat prietenelor mele să se aprovizioneze de la acest producător. Sunt mulţumită şi eu, dar şi producătorul, care nu mai este nevoit să piardă vremea în pieţe unde oricum nu-şi poate vinde toată recolta”, ne-a spus gospodina.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img