Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis amânarea, până azi, 30 septembrie, a unei decizii în privinţa cererii depuse de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cu privire la stabilirea unui termen de judecată a dosarului de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Dacă recursul ANI va fi declarat admisibil, magistraţii vor stabili apoi un alt termen pentru judecarea pe fond a dosarului. Lucrurile trenează inexplicabil, iar competiţia prezidenţială se complică în detrimentul evident al ACL, implicând o serie întreagă de consecinţe.
Cel puţin teoretic, există posibilitatea în care Klaus Iohannis să nu mai poată participa la competiţia prezidenţială. Ne-am afla în situaţia preconizată detaliat de colegul de rubrică Marius Oproiu. Adică, Victor Ponta nu va mai avea un contracandidat redutabil în primul tur al prezidenţialelor, victoria sa fiind în turul al doilea o certitudine. În cazul în care, adăugăm noi, organizarea acestuia va mai fi necesară.
În aşteptarea verdictului, liderii şi simpatizanţii ACL trăiesc momente de derută paralizante.
Liberalii şi democrat- liberalii nu mai pot lansa un alt prezidenţiabil, ştiut fiind că perioada de depunere a candidaturilor a trecut. La nevoie, ca soluţie de avarie, le rămâne încercarea umilitoare de a se orienta înspre un alt candidat înscris în competiţie. Dar cine ar putea fi acesta?
Zvonacii şi răspândacii susţin că, dacă va accede în turul al doilea prezidenţial, Călin Popescu Tăriceanu se va retrage în favoarea lui Victor Ponta, în speranţa că, în schimb, va fi numit prim- ministru.Ar fi o variantă posibilă şi fără şanse pentru ACL. Tăriceanu este, la fel ca Victor Ponta, un militant pentru refacerea USL cu contribuţia noului PLR. La fel apoi, fostului prim- ministru îi este cunoscută permanenta ostilitate faţă de Traian Băsescu, evidentă acum şi prin demersul iniţiat în vederea celei de a treia suspendări a acestuia. Întrucât cei din ACL au rămas, în mod evident, cu băsismul în suflet, apropierea lor de Tăriceanu este utopică. Nu este apoi de mirare că simţind o adiere prielnică la pupă, fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, bate şaua să înţeleagă cei strâmtoraţi şi afirmă că este un candidat cu viziuni liberale moderne situat la centru dreapta. Nu poate avea parte de susţinerea ACL la prezidenţiale, căci este un mare risc şi greu de crezut că foştii săi colegi de partid şi potenaţialii electori vor face abstracţie de trecutul său. În sfârşit, ACL nu poate conta nici pe independenta Monica Macovei, aflată mereu în dungă în raport cu PDL şi în dizgraţia majorităţii covârşitoare a alegătorilor.
Pe de altă parte, pentru ACL lucrurile rămân complicate şi în cazul în care candidatura lui Klaus Iohannis va primi undă verde la timp. Va fi greu de contracarat suspiciunea electoratului de dreapta că se află în faţa unui candidat cu probleme în Justiţie. Demobilizarea acestuia va fi aproape inevitabilă. În cazul în care Klaus Iohannis câştigă prezidenţialele iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se pronunţă abia după alegeri, ne-am putea trezi în situaţia paradoxală a unui preşedinte ales şi infirmat de CCR.
Voicu D Rusu