La o primă vedere, fermierii sătmăreni par să fi fost foarte norocoşi în acest an. După ce au obţinut producţii foarte bune la grâu, atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ, prognozele anunţă recolte la fel de bune în cazul porumbului. Specialiştii Direcţiei Agricole mizează pe o producţie medie de peste 5 tone la hectar. În zona Careiului se anunţă producţii de 7-8 tone la hectar, în timp ce în zona Tăşnadului de 6-7 tone la hectar. În pofida recoltelor bogate, porumbul nu are preţ pe piaţă, în prezent tranzacţiile încheindu-se la 50 de bani kilogramul. Nici nu e de mirare că marile asociaţii şi societăţi agricole preferă să depoziteze întreaga recoltă până în primăvara viitoare, în speranţa că vor mai creşte preţurile.
Previziuni foarte bune
Potrivit previziunilor, agricultorii sătmăreni vor înregistra rezultate foarte bune la recolta de porumb. Chiar dacă momentan nu se poate aproxima cu precizie cantitatea de porumb rezultată, datele indică o creştere a producţiei faţă de anul trecut. Anul acesta, epoca de semănat s-a întins pe o perioadă de trei luni. Cei care au semănat mai târziu au avut mai mult noroc. Pentru anul acesta, specialiştii Direcţiei Agricole Satu Mare estimează o producţie medie ce depăşeşte cinci tone pe hectar. “La porumb, putem să spunem că situaţia a fost salvată, chiar ne aşteptăm la o recoltă foarte bună. N-aş putea să spun exact. Noi avem potenţial de până la 12.000 kilograme la hectar, însă media sigur o să fie mult mai mică. Vom vedea exact la recoltare, însă starea de vegetaţie a culturilor de porumb este foarte bună, cu toate că în primăvară am avut răsărire neuniformă, iar epoca de semănat s-a întins, ca niciodată, pe trei luni de zile. În anii normali, epoca de semănat durează cam o lună de zile. În anul acesta, de la sfârşitul lui martie şi până la începutul lunii iunie a fost tot de-un semănat de porumb”, ne-a declarat directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean.
Previziuni confirmate în teren
Prognozele Direcţiei Agricole Satu Mare sunt confirmate de fermieri. Marile societăţi agricole din zona Carei şi Tăşnad se aşteaptă la recolte bune, comparativ cu cele de anul trecut. Conducerea Societăţii Agricole Înfrăţirea Carei, cea mai importantă societate de profil din zonă, se aşteaptă la recolte de circa 7-8 tone la hectar. “Anul acesta ne aşteptăm la recolte mai slabe de porumb faţă de anul trecut. În timp ce anul trecut am avut o producţie de circa 10 tone la hectar, anul acesta vom avea undeva pe la 7-8 tone de porumb la hectar. La condiţiile de anul acesta, putem vorbi totuşi de o producţie bună”, ne-a declarat preşedintele SA Înfrăţirea Carei, Liviu Ciucoş.
Conducerea SC Agrind SA Tăşnad mizează pe o producţie mai bună decât anul trecut, dacă dăunătorii nu vor face prăpăd prea mare. “Producţia de porumb din acest an e bunicică, chiar puţin mai bună decât anul trecut. Asta dacă dăunătorii nu fac prăpăd prea mare. Pe zona Tăşnad e un atac mare de şoareci şi alţi dăunători. Ar trebui puţină ploaie, ca plantele să fie mai viguroase şi să poată face faţă mai bine atacurilor dăunătorilor. Dacă totul merge bine, vom obţine recolte de 6-7 tone de porumb la hectar. În prezent, porumbul are o umiditate de 29-30%. Când ajunge la 20% putem să începem să-l recoltăm”, ne-a declarat directorul SC Agrind SA Tăşnad, Oliviu Buzgău.
Porumb fără preţ
Producţiile se anunţă a fi bune, iar preţul porumbului pe piaţă este destul de scăzut. Tranzacţiile se încheie la preţul de 50 de bani kilogramul. “La fel ca şi grâul, porumbul nu are încă preţ. Marii producători nu prea vând acum nici grâu şi nici porumb, preferând să-l depoziteze. Cine are spaţii de depozitare îşi poate permite să aştepte urcarea preţului. Marile asociaţii şi societăţi agricole vând eventual cantităţi mai mici pentru a-şi putea acoperi cheltuielile curente”, ne-a declarat preşedintele SA Înfrăţirea Carei, Liviu Ciucoş. Cei mai dezavantajaţi sunt micii fermieri care nu au unde să-şi depoziteze recolta de porumb. Unii dintre ei se şi gândesc să-l lase pe câmp până când preţul va mai creşte. Specialiştii Direcţiei Agricole Satu Mare le recomandă şi ei agricultorilor să nu se grăbească cu valorificarea recoltei.