More

  Tezaurul României se află la Satu Mare

  tezaur1

  Cele mai importante piese care compun Tezaurul României se află la Satu Mare şi pot fi vizitate de sătmăreni până în data de 2 noiembrie. Preţioasa colecţie care reuneşte peste 200 de piese din aur şi argint, geto-dacice şi dacice, inclusiv patru din cele 12 brăţări de aur recuperate de autorităţile române, a fost expusă la Muzeul de Artă în cadrul expoziţiei “Aurul şi argintul antic al României”, considerată cel mai important eveniment muzeistic din istoria Sătmarului, a cărei vernisaj a avut loc ieri după amiază.

  Eveniment unic la Satu Mare
  La deschiderea expoziţiei de ieri au fost prezenţi directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, cel care a făcut posibil ca Tezaurul României să ajungă la Satu Mare, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, alţi iubitori de istorie şi cultură din judeţ.

  În cuvântul său de deschidere, Liviu Marta a arătat că expoziţia care cuprinde cele mai importante piese ale Tezaurului României reprezintă cel mai important eveniment muzeistic realizat vreodată la Satu Mare. “Este o onoare să avem în municipiul şi judeţul nostru piese de o reală valoare, multe dintre acestea reprezentative pentru cultura mondială, foarte bine realizate din punct de vedere artistic”, a mai spus Liviu Marta care a mulţumit tuturor celor care şi-au adus aportul la organizarea acestei expoziţii. Prefectul Eugeniu Avram s-a arătat foarte încântat să participe la această expoziţie de anvergură naţională şi i-a invitat pe sătmăreni să viziteze aceste obiecte fiind o ocazie unică pentru marea majoritate a acestora de a le vedea în realitate. La rândul său, Adrian Ştef a afirmat că acest eveniment este foarte important pentru municipiul şi judeţul Satu Mare şi i-a felicitat pe cei care au avut iniţiativa de a organiza această expoziţie. “Acum, toţi sătmărenii au posibilitatea de a viziona aceste piese de o reală valoare, piese pe care până acum nu le-au văzut decât în cărţile de istorie. Consiliul Judeţean va sprijini şi în continuare astfel de iniţiative”, a mai spus Ştef.

  tezaur2

  Satu Mare, a treia expoziţie
  Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a arătat că expoziţia de la Satu Mare face parte din cadrul proiectului “Aurul şi argintul antic al României”, care a prins contur în urmă cu patru ani. “Am considerat că este timpul ca toţi românii să poată vedea în realitate patrimoniul naţional, astfel că, în parteneriat cu alte 31 de muzee, am decis să organizăm astfel de expoziţii în ţară. Este cel mai mare proiect muzeal din ultimii 150 de ani la nivel naţional. Expoziţia de la Satu Mare este a treia în cadrul proiectului, după cele organizate la Timişoara şi Oradea, iar în final, Tezaurul României va ajunge în 12 oraşe din ţară. Sper să ţineţi minte acest eveniment şi să-l povestiţi mai târziu copiilor şi nepoţilor”, a mai spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.

  De asemenea, a mulţumit autorităţilor judeţene pentru modul decisiv prin care au contribuit la realizarea acestei expoziţii la Satu Mare. Apoi, după un scurt moment liric prezentat de soprana Nicoleta Conceanu şi pianistul Ladislau Roth, sătmărenii au fost invitaţi să viziteze expoziţia.

  tezaur3

  Peste 200 de piese expuse
  În cadrul expoziţiei de la Satu Mare sunt expuse cele mai importante piese geto-dacice şi dacice, printre ele regăsindu-se inclusiv patru din cele 12 brăţări dacice de aur recuperate de statul român. De asemenea, sătmărenii mai pot vedea kosonii de aur, enigmaticele monede dacice, podoabe şi însemne de rang regal, dar şi numeroase alte piese realizate din argint, cum ar fi monede, brăţări, coliere, cercei, fibule, medalioane, vase, opaiţe. În total, la Muzeul de Artă sunt expuse peste 200 de piese confecţionate din aur şi din argint, tezaure celebre precum cele de la Pietroasa, Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti, care ocupă un loc important în cadrul expoziţiei, alături de numeroase alte asemenea piese din metale preţioase, descoperite pe teritoriul României. Chiar dacă valoarea de asigurare a acestor obiecte este de 70 de milioane de euro, exponatele au o valoare inestimabilă din punct de vedere arheologic.

  Sătmărenii pot vizita expoziţia de la Muzeul de Artă în fiecare zi, până în data de 2 noiembrie.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE