Pentru că ne aflăm în plină campanie pentru prezidenţiale, considerăm important ca, înaintea votului propriu-zis, să ne reamintim ce aduce în plus cea de a doua rectificare bugetară din acest an aprobată recent de Guvernul Ponta.
Astfel, la Sănătate au fost alocate 160 de milioane de lei în plus, în special pentru programe naţionale, pentru acoperirea tuturor necesităţilor privind programele, de Ministerul Sănătăţii şi pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor de infrastructură la programul de maternităţi.
Acesta din urmă este un program care a fost declanşat în urmă cu 6-7 ani şi a ajuns abia acum în etapa sa terminală. Premierul Victor Ponta a precizat că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne au primit suma de 25 de milioane de lei pentru a fi achiziţionate toate echipamentele necesare în vederea depistării rapide a eventualei tratări a persoanelor afectate de virusul Ebola.
Este important de precizat faptul că guvernul nu a tăiat niciun ban de la Ministerul Culturii sau de la Ministerul Tineretului şi Sportului, ci a adăugat banii necesari pentru ca drepturile financiare ale artiştilor şi sportivilor, suspendate în anii anteriori, să fie repuse în plată. Rectificarea a adus Ministerului Educaţiei o alocare suplimentară de 140 de milioane de lei. Banii sunt destinaţi plăţii hotărârilor judecătoreşti, consecinţă a proceselor câştigate de profesori împotriva Guvernului Boc. Învăţământul universitar are şi el posibilitatea pentru plata a 120 de milioane lei. În plus, 50 de milioane de lei au fost alocaţi pentru bunuri, servicii şi investiţii în derulare.
Potrivit premierului, 118 milioane de lei au fost alocate pentru SRI, SIE, SPP şi altor instituţii privind securitatea naţională. Suma asigură drepturile salariale ale personalului angajat. În acelaşi timp s-au avut în vedere cheltuielile pentru contribuţia României la combaterea infracţiunilor informatice şi obligaţiile pe care ţara noastră şi le-a asumat în cadrul parteneriatelor strategice.
Pe primele nouă luni din 2014, încasările bugetare se situează la 135 miliarde de lei, fiind mai mari cu 5% faţă de perioada similară din 2013 şi peste programul de încasări estimat. Ceea ce reprezintă un argument în plus pentru a concluziona că cea de a doua rectificare bugetară din acest an, aprobată de Guvernul Ponta, este bună, corectă şi a inclus reducerea CAS, fără taxe noi şi în pofida comentariilor electorale prăpăstioase.