More

    Ciupercile fac ravagii în Sătmar

    ciuperci

    În cursul serii de marţi, precum şi ieri dimineaţă, la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare au ajuns, unii aduşi cu ambulanţa, alţii cu alte mijloace de transport, 14 sătmăreni intoxicaţi cu ciuperci. Demn de remarcat este faptul că aceştia provin din aproape toate zonele judeţului. Sătmărenii sunt sfătuiţi să nu mai consume ciuperci culese din pădure sau cumpărate de pe marginea drumului nici atunci când se cred buni cunoscători ale acestora.

    Patru intoxicaţi, internaţi la Terapie Intensivă
    Cei care acuzau stare de sănătate alterată în urma consumului de ciuperci culese din pădure au început să ajungă la Urgenţe marţi după-amiază. Astfel, 13 dintre aceştia au ajuns marţi seara, iar ieri dimineaţă a mai fost transferată o altă persoană, care iniţial s-a prezentat la Spitalul orăşenesc din Negreşti Oaş, de unde a fost îndrumată spre Spitalul Judeţean din Satu Mare. În total, 14 persoane au avut nevoie de îngrijiri din partea cadrelor medicale, printre care şi doi copii. Potrivit celor afirmate de directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă, Paula Mare, în urma analizării stării de sănătate, patru dintre aceste persoane au fost internate la Secţia de Terapie Intensivă, din care una a fost intubată, şapte au fost internate la secţia de Gastroenterologie, cei doi copii au fost internaţi la Pediatrie, iar persoana care a ajuns ieri dimineaţă de la Negreşti Oaş era în curs de evaluare la Urgenţe.

    Demn de remarcat că cele 14 persoane care au ajuns la Urgenţe după ce au consumat ciuperci provin din aproape toate zonele judeţului. Astfel, patru sunt din localitatea Sâi, câte trei din Micula Nouă şi Medişa, precum şi câte unul din Călineşti Oaş, Turulung, Poiana Codrului şi chiar din Baia Mare. Directorul medical Paula Mare a mai adăugat că starea de sănătate a persoanelor intoxicate cu ciuperci s-a ameliorat, cu excepţia celei intubate la Terapie Intensivă.

    Atenţionare pentru sătmăreni
    Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Dorina Dragoş Guran, a precizat că nu îşi mai aminteşte ca sistemul de sănătate din judeţ să se mai confrunte cu atât de multe cazuri de intoxicaţii cu ciuperci prezentate în scurt timp şi mai ales de pe tot cuprinsul judeţului. “Din păcate, în fiecare an ne confruntăm cu astfel de probleme. Spre exemplu, anul trecut au fost înregistrate 20 de cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, dar nu cred că ne-am mai confruntat vreodată cu atâtea cazuri dintr-o dată şi de pe întreg cuprinsul judeţului. Situaţia din acest an ne trage încă o dată un semnal de alarmă faţă de acest pericol”, a mai spus Dorina Dragoş Guran.

    Directorul DSP a atras atenţia sătmărenilor să nu mai consume ciuperci culese la întâmplare din pădure sau cumpărate de pe marginea drumului deoarece, din anumite cauze, cum ar fi vânt sau ploi abundente, se întâmplă fenomenul de polenizare încrucişată, iar ciupercile care până acum erau cunoscute ca fiind bune pentru consumul uman pot deveni otrăvitoare. Sunt recomandate doar ciupercile cumpărate din comerţ sau din crescătoriile specializate.

    Riscul celor care consumă ciuperci la întâmplare este foarte mare deoarece, în funcţie de toxinele pe care le conţin, pot produce insuficienţă hepato-renală, care mai apoi se pot solda cu deces. Chiar dacă unele persoane scapă cu viaţă, pot fi afectate ulterior toată viaţa din cauza insuficienţei hepato-renale fiind nevoite să facă dializă. Primele simptome ale intoxicaţiilor cu ciuperci sunt vărsăturile, stările de rău, colicile abdominale, iar cei care au astfel de simptome sunt îndemnaţi să se prezinte în cel mai scurt timp la medic.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE