Lupta economică a Rusiei cu OccidentulNu este o glumă proastă, ci pură realitate. Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară a Rusiei a aprobat importul de carne de crocodil din Filipine. Motivul deciziei este acela de a înlocui astfel carnea de vită şi porc provenită din Occident care este supusă unui embargou, în replică la sancţiunile impuse Moscovei după intervenţia rusă din Ucraina. În plus, o serie de oficiali ruşi au vizitat India pentru a discuta posibilitatea importurilor de carne de bivol, după ce mai mulţi ani a fost respinsă această posibilitate din cauza îngrijorărilor legate de calitate. De asemenea, cotidianul oficial Rossiskaya Gazeta a publicat recent un articol care laudă calităţile culinare ale unor tipuri de carne exotice pentru majoritatea populaţiei Rusiei, precum cea de cangur, rechin sau struţ.

Cele de mai sus reprezintă argumente care, alături de altele, fac dovada că Rusia este captivă acum în cel mai tensionat conflict cu Occidentul de la încheierea Războiului Rece. Iar statisticile converg înspre aceleaşi concluzii. Astfel, în prima jumătate de an, investitorii străini au scos circa 75 de miliarde de dolari din Rusia, iar rubla continuă să se devalorizeze.

Din acest motiv, Banca Naţională a pompat numai luna aceasta circa trei miliarde de dolari din rezerva de stat pentru a încetini acest declin. În tot acest răstimp, preţul petrolului – bază a exporturilor ruseşti – a scăzut cu peste 20 la sută în ultimele trei luni, sub 90 de dolari barilul. Ce-i drept, economia rusă stagnează, dar specialiştii întrevăd o gravă recesiune în curând.

Un alt motiv care îi îngrijorează pe oligarhii ruşi este lăcomia Kremlinului, care, pentru a atenua declinul economic, naţionalizează companii private, în special cele care operează în ramuri cheie, precum extracţia de hidrocarburi. Devine evident că Vladimir Putin pune mâna pe toate resursele ţării pentru a putea duce lupta economică cu Occidentul. Toate aceste veşti proaste îi fac pe oamenii de afaceri apropiaţi Kremlinului să se teamă de un scenariu economic similar celui care a determinat decisiv prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts