Militarii români, la datorie şi de ziua lorafganistan

Militarii români din Afganistan sunt la datorie şi de Ziua Armatei. Printr-un sistem de videoconferinţă, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, i-a felicitat sâmbătă, de la Satu Mare, pe toţi militarii români prezenţi în Afganistan. Armata română a fost reprezentată prin şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, respectiv de către comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, general de brigadă dr. Adrian Tonea. La videoconferinţă a fost prezent şi prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram. Colonelul Popescu Daniel, reprezentant naţional în teatrul de operaţii Afganistan şi şeful echipei de legătură a Armatei Române de la comandamentul regional RC-South din Kandahar, a dat asigurări că militarii români îşi fac datoria faţă de ţară, de aliaţii din NATO, dar şi faţă de civilii din Afganistan.

Militarii, mereu la datorie
Colonelul Popescu Daniel i-a prezentat ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, situaţia din Afganistan. “Am onoarea să vă salut, domnule ministru! Sunt colonelul Popescu Daniel, reprezentant naţional în teatrul de operaţii Afganistan şi şeful echipei de legătură a Armatei Române de la comandamentul regional RC-South din Kandahar. Situaţia de securitate în teatrul de operaţii Afganistan continuă să se menţină instabilă, nivelul violenţelor situându-se la un nivel ridicat, chiar dacă numărul atacurilor este în continuă scădere. În zonele în care acţionează militarii români, nivelul ameninţărilor rămâne ridicat”, a precizat colonelul Daniel Popescu. Echipa de legătură a Armatei Române de la comandamentul regional RC-South din Kandahar a colonelului Daniel Popescu a intrat în luptă în luna mai a acestui an. De asemenea, au intrat în misiune şi militarii de la Batalionul 812 Infanterie “Şoimii Carpaţilor” din Bistriţa. RC-South este o structură ce are în compunere contingente naţionale din 17 ţări participante la misiunea IASF din Afganistan. Contingentul Armatei Române în cadrul RC-South reprezintă al doilea contingent ca forţe. Devotamentul militarilor este absolut remarcabil. De la misiunea de asigurare a pazei bazei aeriene din Kandahar, la misiunea de asigurare a libertăţii de mişcare de pe autostrada A1 din provincia Zabul sau la misiuni de consiliere şi sprijinire a ANSF( Forţele de Securitate Naţionale Afgane), militarii români şi-au făcut mereu datoria.

Felicitări militarilor români din Afganistan
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a ţinut să îi felicite pe militarii români. “Astăzi este Ziua Armatei, sărbătoare importantă pentru toţi militarii români, vă rog să le transmiteţi tuturor militarilor aflaţi în teatrul de operaţii Afganistan “Sănătate şi La mulţi ani!”. Vă rog să le transmiteţi că suntem mulţumiţi de felul în care acţionează în vederea pregătirii şi desfăşurării misiunilor până la sfârşitul acestui an şi pregătirea misiunii de după Afganistan 2014 pe misiunea Resolut Suport. Aşa, după cum vă spuneam, este Ziua Armatei, unde poţi să o sărbătoreşti mai bine decât la Satu Mare şi la Carei, având în vedere că acum 70 de ani, cei peste 540.000 de militari români au luptat pentru eliberarea municipiului Satu Mare, a municipiului Carei, şi, sigur, că Armata română nu s-a oprit aici. A continuat lupta pe teritoriul Ungariei, al Cehoslovaciei şi al Austriei, până în Munţii Tatra. Alături de noi au fost veteranii de război, cei care au trăit acele zile, cei care sunt exemplu pentru toţi militarii de astăzi. Am fost şi suntem mândri de foştii şi actualii militari. Iar valorile la care Armata ţine foarte mult, respectiv dragostea faţă de ţară, dragostea şi respectul faţă de simbolurile naţionale: drapel, imn, respectul faţă de independenţa şi unitatea naţională sunt transmise de veacuri, din generaţie în generaţie militarilor români”, a declarat Mircea Duşa.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts