More

    Pălincă pentru şef din merele bătrânilor

    centru-Carei

    Să iei merele de la gura vârstnicilor internaţi într-un centru de îngrijire şi asistenţă ca să faci din ele pălincă este un gest de banditism dus la extrem. Din păcate, asemenea gheşefturi ordinare au loc în zilele noastre la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Alexandru din municipiul Carei. În loc să conserve cele aproape trei tone de mere primite din partea unui donator particular, directorul centrului respectiv, Gheorghe Pop pe numele său, a lăsat merele să se strice, măcinându-le şi punându-le apoi în butoaie ca să fermenteze. În urma unor sesizări, reporterii Gazetei de Nord-Vest s-au deplasat ieri la centrul din Carei pentru a vedea cum stă treaba cu borhotul pentru pălincă. După cum era de aşteptat, directorul Gheorghe Pop le-a interzis reporterilor să filmeze butoaiele cu borhot. Apoi, când a văzut că informaţiile jurnaliştilor sunt foarte precise, a venit cu o explicaţie de tot râsul, cum că din borhotul de mere urmează să se facă gem pentru vârstnici. Probabil că a consumat destul de mult gem alcoolizat ieri dimineaţă de i-a venit în minte o explicaţie atât de puerilă.

    Gem din borhot pentru bătrâni
    Reporterii Gazetei de Nord-Vest au primit săptămâna trecută mai multe sesizări din partea vârstnicilor internaţi la Centrul de îngrijire şi asistenţă Alexandru (fostul Cămin de bătrâni) din Carei, potrivit cărora merele primite donaţie au fost lăsate intenţionat să se strice, la dispoziţia directorului Gheorghe Pop, iar apoi au fost măcinate şi puse la fermentat în depozitele unităţii. Până în cursul zilei de ieri, au fost puse la fermentat trei butoaie de câte 150-200 litri fiecare, acoperite cu grijă, ca mirosul de borhot să nu se răspândească prin Centrul de îngrijire şi asistenţă.

    Jurnaliştii de la Gazeta de Nord-Vest şi Nord Vest TV au descins ieri dimineaţă la Centrul de îngrijire şi asistenţă Alexandru (fostul Cămin de bătrâni) din Carei, unde au fost întâmpinaţi de directorul Gheorghe Pop. Când a aflat motivul vizitei inopinate, directorul Pop s-a enervat brusc, declarând că din merele stricate urmează să se facă gem. A fost de acord să-i conducă pe jurnalişti să vadă merele, însă le-a interzis să le filmeze sau să le fotografieze. Directorul Pop a devenit şi mai nervos când jurnaliştii i-au cerut să le arate cele trei butoaie cu borhot, aflate în magazia în care sunt depozitaţi cartofii. Deşi butoaiele miroseau a alcool de la o poştă, merele fiind puse la fermentat de joia trecută, directorul Gheorghe Pop a avut tupeul să susţină că vrea să facă gem din ele. Nici măcar un vârstnic care ar fi consumat un asemenea gem alcoolizat n-ar fi înghiţit explicaţia stupidă a directorului Centrului Alexandru.

    DGASPC vede doar gemul, nu şi borhotul
    Potrivit surselor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, diverse cantităţi de mere, provenind de la acelaşi donator privat, au fost repartizate la toate centrele din subordinea direcţiei, însă nicăieri nu s-au înregistrat situaţii de genul celei de la Carei. Adică, în niciun alt centru nimeni nu s-a gândit să ia merele de la gura celor internaţi, lăsându-le să se strice, în loc să facă de exemplu compot, pentru a face apoi în mod clandestin pălincă. Dacă cineva este în stare de asemenea gheşefturi ordinare, ca să nu-i spunem furt, se naşte întrebarea ce se întâmplă cu celelalte alimente şi bunuri repartizate celor internaţi în Centrul de îngrijire şi asistenţă Alexandru din Carei.

    Gazeta de Nord-Vest a sesizat şi conducerea DGASPC Satu Mare despre cazul merelor luate de la gura bătrânilor pentru a face apoi din ele pălincă pentru şef. Directorul Octavian Apan a reluat ideile subordonatului său de la Carei cu gemul de mere, însă nu a putut să ne explice într-un mod convingător cum se poate fabrica gem comestibil din mere care au fermentat timp de aproape o săptămână. În concluzie, din punctul de vedere al conducerii DGASPC Satu Mare, nu este vorba de nicio neregulă, semn că la Centrul de îngrijire şi asistenţă Alexandru din Carei pot fi puse la fermentat pentru pălincă şi celelalte peste două tone de mere care au mai rămas întregi în depozit.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE