More


  A început distribuirea cardurilor de sănătate în Sătmar

  =

  georgeta

  Circa 45.000 de carduri de sănătate au ajuns până în prezent în posesia sătmărenilor, procesul de distribuire a acestora trebuie să fie finalizat până în data de 15 decembrie. La nivelul judeţului Satu Mare vor fi distribuite, în total, circa 250.000 de astfel de carduri.

  Distribuite în trei loturi
  Potrivit directorului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare, Georgeta Pop, cardurile sunt distribuite de Poşta Română în trei loturi. Din primul lot de 108.000 de carduri, au fost distribuite deja circa 45.000, iar recent a ajuns în Satu Mare un al doilea lot de 82.000 de carduri, care urmează a fi distribuite. Lotul trei, de 168.000 de carduri, va ajunge în judeţ până la jumătatea acestei luni. „Trebuie să ne grăbim cu distribuirea acestor carduri şi trebuie să finalizăm acest proces până cel târziu în data de 15 decembrie, pentru a putea fi şi probate dacă sunt funcţionale. De fapt, întreaga lună decembrie va fi transformată într-o perioadă de probă a cardurilor de sănătate, pentru că începând din data de 1 ianuarie 2015 orice serviciu medical se va putea face doar prin acest card de sănătate”, a precizat Georgeta Pop.

  Directorul CJAS a mai adăugat că furnizorii de servicii medicale, fie că este vorba despre un cabinet al unui medic de familie, fie spital, trebuie să-şi achiziţioneze un cititor de carduri. Pe site-ul CAS sunt postaţi parametrii tehnici pe care trebuie să îi îndeplinească aceste cititoare pentru a fi compatibile. Preţul mediu al unui astfel de aparate este de circa 250 de lei. „Furnizorii de servicii medicale trebuie să-şi achiziţioneze cât mai repede aceste cititoare de carduri pentru a avea timp să le şi testeze”, a mai adăugat Georgeta Pop.

  Cardurile, păstrate ca şi buletinul
  Directorul CJAS a mai atras atenţia asupra faptului că aceste carduri de sănătate trebuie păstrate de asiguraţi exact ca şi buletinul, pentru că dacă se deteriorează nu mai pot fi folosite. „Asiguraţii se vor prezenta cu cardurile la medicul de familie cu ocazia primului control medical, unde va fi iniţializat şi va fi emis un cod PIN pe care cetăţeanul trebuie să-l reţină. După iniţializare, cardul va fi folosit în toate domeniile medicale, iar din 2015 consultaţiilor vor fi făcute doar pe baza acestui card”, a mai precizat Georgeta Pop.

  Cardurile de sănătate vor ajunge la toţi cetăţenii judeţului Satu Mare care au vârsta de peste 18 ani, dar de beneficiile acestuia vor beneficia doar cei asiguraţi. Nu vor fi necesare însă la Urgenţe. Dacă cardurile de sănătate au unele erori de nume, dar CNP-ul este bun, atunci este funcţional. Cardurile de sănătate care ajung la persoane decedate trebuie returnate Poştei Române.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img