More

    Acţiune de luptă împotriva diabetului

    mondiala

    De “Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat”, Spitalul Judeţean de Urgență, în strânsă colaborare cu Consiliul Județean Satu Mare, a organizat în cursul zilei de ieri o acțiune de prevenire, control și tratare a acestei maladii care afectează tot mai mulți oameni. Acțiunea a avut loc la Spitalul Vechi, între orele 9-17. Sătmărenilor care s-au prezentat la analize li s-au recoltat probe de sânge pentru determinarea glicemiei și li s-a măsurat greutatea, înălțimea și circumferința abdominală. În cazul în care s-au depistat persoane cu valori mari ale glicemiei, acestora li se vor efectua analize suplimentare.

    Autorităţile, alături de sătmăreni
    La deschiderea acţiunii au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Mircea Govor şi Rudolf Riedl, prefectul Eugeniu Avram, managerul Spitalului Judeţean, Erica Venemozer, directorul medical al Spitalului Judeţean, Paula Mare, directorul Centrului de diabetologie din cadrul Spitalului Judeţean, dr. Iosif Szilagyi, respectiv directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Judeţean, Gabriela Oprea.

    Acţiuni în sprijinul populaţiei
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat că toate aceste acţiuni vin în sprijinul populaţiei, încearcă să dea şi o educaţie, să vadă că instituţia pe care o reprezintă este deschisă în a-i putea ajuta în depistarea acestei boli pe toţi sătmărenii. „Mulţumesc în numele Consiliului Judeţean conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă. Este foarte important de specificat că este o acţiune derulată de către Consiliul Judeţean, prin intermediul Spitalului Judeţean de Urgenţă şi a colegilor noştri, a cadrelor medicale de aici, de la Spitalul Judeţean, de la Centrul de diabetologie. Din păcate, diabetul este o boală care are o extindere destul de mare şi la nivel mondial. Vorbim despre 370 de milioane de cazuri şi, din păcate, până în 2030 am putea să ajungem la jumătate de miliard de astfel de pacienţi. Boala depistată din timp poate fi ţinută sub control. Toate aceste acţiuni vin în sprijinul populaţiei, încearcă să dea şi o educaţie, să vadă că noi suntem deschişi în a-i putea ajuta în depistarea acestei boli. Sigur, testele de glicemie sunt extrem de importante, cred că din păcate indiferent de vârstă trebuie să fim conştienţi de acest lucru, iar ceea ce facem noi, Consiliul Judeţean şi Spitalul Judeţean de Urgenţă, vine în sprijinul sătmărenilor şi încercăm să îi avem sănătoşi, să îi avem partenerii noştri, să îi avem prietenii noştri şi să nu îi avem pacienţi ai spitalului. Sperăm ca aici să vină doar la asemenea acţiuni, ca să vadă câte lucruri frumoase am făcut în infrastructura de sănătate a judeţului şi cum am reabilitat Spitalul Judeţean de Urgenţă”, a declarat Adrian Ştef.

    CJ, capabil să aibă grijă de sătmăreni
    Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu are nevoie de sponsori, demontând astfel o serie de informaţii false, care anunţau că acţiunea ar fi fost finanţată de nişte sponsori privaţi. Consiliul Judeţean este în măsură să finanţeze orice acţiune la nivel judeţean în folosul cetăţenilor, a declarat răspicat Mircea Govor. „Mă bucur să ne întâlnim azi la această acţiune, care este o acţiune menită să prevină diabetul. Îl avem aici pe domnul doctor Szilagyi, căruia personal îi mulţumesc pentru tot ceea ce face pentru cei care suferă de diabet în judeţul Satu Mare, care, din păcate, sunt foarte mulţi. Este o acţiune la care eu am ţinut foarte mult, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi cu colegul meu Rudolf Riedl ca să o organizăm noi pentru că instituţia cea mai importantă din judeţul Satu Mare este Consiliul Judeţean. Şi nu ni se pare normal nouă să apelăm la sponsori. Noi nu avem nevoie de sponsori. Consiliul Judeţean este în măsură să finanţeze orice acţiune la nivel judeţean în folosul cetăţenilor. Deci, chiar dacă se supără unele firme, dacă se supără unele organizaţii să uite, atâta timp cât noi conducem, Consiliul Judeţean. Noi nu avem nevoie de sponsori. Şi nimeni nu îşi va face publicitate pe spinarea sistemului de sănătate din judeţul Satu Mare sau pe spinarea Consiliului Judeţean. Nu îmi rămâne decât să adresez sătmărenilor să aibă încredere în noi. Atâta timp cât vom conduce Consiliul Judeţean, sistemul de sănătate din judeţul Satu Mare va fi altul. Într-adevăr, acele practici cu sponsori s-au făcut în perioada în care în sistemul de sănătate din judeţ era nenorocire. Apelau pentru renovarea unei încăperi şi deja sponsorii îşi puneau acolo eticheta. Noi nu avem nevoie de niciun sponsor, suntem în măsură să finanţăm orice acţiune în folosul cetăţenilor. Le mulţumesc tuturor celor care fac parte din sistemul de sănătate din judeţul Satu Mare, pentru tot ceea ce fac pentru oamenii care au probleme din judeţul Satu Mare”, a precizat Mircea Govor.

    Mulţumiri Consiliului Judeţean
    Managerul Spitalului Judeţean, Erica Venemozer, a precizat că această acţiune se desfăşoară în primul rând cu sprijinul Consiliului Judeţean, ţinând să mulţumească pe această cale preşedintelui Adrian Ştef şi vicepreşedinţilor Mircea Govor şi Rudolf Riedl. „Ziua de 14 noiembrie a fost declarată Ziua Mondială a Diabetului de către forurile internaţionale, dar nu să o sărbătorim această boală ci, dimpotrivă, să o marcăm ca fiind un inamic al sănătăţii în mileniul III. Această boală afectează tot mai mulţi pacienţi, mai ales în rândul sătmărenilor numărul bolnavilor de diabet este în continuă creştere. Ceea ce duce şi la alte afecţiuni cardiovasculare. Astfel, am venit în sprijinul sătmărenilor pentru a face o depistare precoce a celor care pot să facă diabet. Această acţiune se desfăşoară în primul rând cu sprijinul Consiliului Judeţean, pentru care mulţumim Consiliului Judeţean că este alături de noi în toate acţiunile pe care dorim să le desfăşurăm şi, de asemenea, ne-am implicat întreaga echipă managerială şi domnul doctor Szilagyi, care este un renume în acest domeniu”, a arătat Erica Venemozer.

    Testări multiple, gratuite
    Directorul medical al Spitalului Judeţean, Paula Mare, a declarat că pe parcursul zilei se vor face teste de glicemie, se va lua tensiunea arterială, se vor face teste de colesterol, trigliceride, şi alte investigaţii necesare pentru a depista această boală. „Se vor face toate testele care sunt necesare pentru depistarea diabetului zaharat sau eventual a sindromului de intoleranţă la glucoză. Domnul doctor Silaghi a mai organizat astfel de acţiuni la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă, chiar în această locaţie. Şi, în acest sens, noi chiar am făcut o solicitare populaţiei ca să se prezinte cei care nu se cunosc cu diabet zaharat pentru a descoperi eventualele cazuri noi. Judeţul Satu Mare este în topul afecţiunilor metabolice la nivel naţional. Aşa că se vor face teste de glicemie, se va lua tensiunea arterială, se vor face teste de colesterol, trigliceride, şi alte investigaţii necesare pentru a depista această boală. Şi vreau să vă spun că întreaga acţiune este organizată de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare şi Consiliul Judeţean Satu Mare din fondurile proprii, pentru că am înţeles că au fost relatate unele laboratoare, care nu au nicio implicare. Deci, laboratoarele private nu au nicio implicare în acţiunea noastră. Acţiunea este strict a Spitalului Judeţean de Urgenţă şi a Consiliului Judeţean Satu Mare”, a conchis Paula Mare.

    Pledoarie pentru prevenţie
    Prefectul Eugeniu Avram a precizat că a ales să fie prezent la această acţiune din solidaritate cu toţi sătmărenii, recomandându-le sătmărenilor să vină şi să profite de aceste teste. În calitate de medic, Eugeniu Avram a precizat că cu cât depistezi boala mai repede cu atât posibilitatea de a te recupera este mai mare. „Am venit din solidaritate faţă de cetăţenii care vor participa şi care se vor bucura de acest eveniment, în sensul că vor avea ocazia să îşi testeze glicemia şi aş vrea să dau un semnal pentru cei care nu au venit ca să vină cu toţii. Este o ocazie oportună pentru a-şi testa sănătatea. Nu înseamnă că neapărat trebuie să fii speriat din acest punct de vedere, dar dacă avem aceste analize făcute putem depista din timp această boală. Acum vorbesc în calitate de medic veterinar. Cu cât depistezi boala mai repede cu atât posibilitatea de a te recupera este mai mare. În al doilea rând, aş vrea să fiu alături de organizatori şi aş vrea să îi felicit pentru modul în care organizează această activitate, care este una de nivel mondial, pentru că este Ziua Mondială a luptei împotriva diabetului. Este o boală groaznică, iar din păcate tot mai mulţi cetăţeni cad victimele acestei boli. Trebuie să fim atenţi cu sănătatea noastră, pentru că odată pierdută sănătatea este foarte greu de recuperat”, a arătat Eugeniu Avram.

    Ciprian Bâtea 

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE